Joachim starta på kunde­service. Nå er han utvikler

- Vi bør bli flinkere til å inkludere dem som har lyst til å lære koding, men ikke vet hvordan, mener Ukas Koder Joachim H. Nakken i Godtlevert.

Joachim H. Nakken er frontend-utvikler hos Godtlevertgruppen AS. Og det har han blitt gjennom jobben. 📸: Privat
Joachim H. Nakken er frontend-utvikler hos Godtlevertgruppen AS. Og det har han blitt gjennom jobben. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg prøvde meg på Codecademy på ungdomsskolen, men det førte dessverre til at jeg mistet motivasjonen, fordi jeg ikke hadde noe konkret mål å jobbe mot. Hvis jeg husker riktig var det første jeg kodet en planet som gikk i bane rundt sola.

Etter dette kodet jeg ikke noe før januar 2018. Jeg studerte i utgangspunktet finans, men fant ut at jeg trengte et år fri og tok derfor permisjon fra skolen for å jobbe et år heltid på kundeservice hos Godtlevert.

Jeg skjønte tidlig at det var muligheter for å komme seg videre opp i selskapet, og techavdelingen fristet veldig. Jeg ante ikke hva jeg ville gjøre, men å jobbe innen tech hørtes bare utrolig kult ut.

Etter året på kundeservice fikk jeg tilbud om å jobbe som frontendutvikler og en mulighet til å lære meg å kode. Jeg kunne ingenting fra før, men det var en mulighet jeg absolutt ikke kunne si nei til.

Vi har en sterk intern satsning på å plukke opp unge folk og gi de en mulighet gjennom vårt interne utviklingsprogram. Jeg startet med å lære meg grunnleggende koding på Codeschool (jeg har fortsatt introsangen “Unmasking HTML emails” på hjernen), og kodet enkle e-poster for markedsavdelingen.

Etter et par uker fikk jeg prøve meg på frontend-en, og jeg husker fremdeles følelsen av å dytte kode til produksjon for første gang. Det var kult!

Når man jobber i Godtlevert, som selger matkasser, møter man kokker på jobb. 📸: Privat
Når man jobber i Godtlevert, som selger matkasser, møter man kokker på jobb. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Akkurat nå jobber jeg med Godtlevert Flex som vi akkurat har lansert, som går ut på at du kan bestille blant 40 middagsretter og dagligvarer i dag, og få det levert allerede i morgen. Tjenesten er bygget i React, og vi bruker React Native med et web view for å gi appen bedre funksjonalitet og en mer native feeling.

I fjor på dette tidspunktet gjennomførte vi en stor migrering med veldig lange dager, så det har blitt en mye roligere førjulstid i år, og jeg kan lade batteriene før det smeller til igjen i januar.

Vi bruker React, Redux, Node.js, GraphQl, og Travis til builds.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Arbeidsdagen består lite av faste oppgaver.

Vi bruker Jira for backlog-håndtering, og jobber som regel i en-ukes sprints. Utenom et avdelingsmøte 08:00 annenhver tirsdag har jeg ingen faste møter, og det syns jeg er veldig deilig. Dagen går som regel ut på at jeg jobber med tickets fra Jira, eller får oppgaver fra frontend lead som sitter ved siden av meg, enten muntlig eller på Slack.

Hver dag gjør jeg ting jeg ikke kan, og det er det beste med jobben min.

Pulten til Joachim H. Nakken, med Palette Modular Controllers. 📸: Privat
Pulten til Joachim H. Nakken, med Palette Modular Controllers. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Nå er jo jeg veldig fersk i gamet, og har hatt nok med å lære meg JS/React, så her er det ikke mye å melde. Men jeg syns IoT-teknologi er utrolig spennende, samt AR.

En kollega av meg laget en liten app der han kunne plassere objekter rundt i rommet med kameraet. Det viser masse potensiale, spesielt for oss som jobber med fysiske råvarer.

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Helt klart tjenesten Godtlevert Flex. Vi gjorde hele prosjektet på 2 måneder, og det har krevd enorm innsats og teamwork på tvers av alle avdelinger.

Vi har et sterkt eierskap på teamet, så det ble mange sene kvelder med mye koding. Vi er først og fremst et tech-selskap, som tilfeldigvis selger mat, og det er utrolig gøy å være det første matkasseselskapet i verden som har en slik tjeneste.

Jeg vil også trekke frem at jeg og tech-teamet dro på en hyttetur for et par måneder siden for å lage en matsvinn-app, og jeg er stolt av at vi gjennomførte det og lagde hele appen i React Native fra scratch på under 30 timer. Det var utrolig gøy!

- Man føler man drukner litt, spesielt hvis man er helt ny i bransjen, forteller Joachim H. Nakken om å være fersk frontend-utvikler. 📸: Privat
- Man føler man drukner litt, spesielt hvis man er helt ny i bransjen, forteller Joachim H. Nakken om å være fersk frontend-utvikler. 📸: Privat Vis mer

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Det jeg syns er utfordrende er havet av språk, teknologi, og rammeverk der ute, som bare blir større og større.

Man føler man drukner litt, spesielt hvis man er helt ny i bransjen, og det er vanskelig å plukke ut spesifikke teknologier man har lyst til å gå for fremfor andre.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Nå kjenner jeg ikke så mange utviklere, dessverre, men jeg synes generelt folk burde lære seg å kode. Det finnes jo så utrolig mange muligheter til å lære seg koding gratis, og det er veldig gøy når man innser at det ikke er så vanskelig og skummelt som det ser ut til.

Jeg syns også vi bør bli flinkere til å inkludere andre. Spesielt de som har lyst til å lære koding, men ikke helt vet hvor de skal starte.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg har fem-seks hobbyprosjekter akkurat nå. De jobbes med når jeg har tid etter jobb. Prosjektene går fremover, men det tar en stund. Gøy er det uansett!

Når jeg ikke koder spiller jeg gitar og kjører motorsykkel. Jeg tilbringer mye tid på hytta på fjellet, da det ikke er noe som er så deilig som frisk fjelluft for å lade opp kropp og hjerne.

Om sommeren kjører jeg lange turer på sykkelen sammen med kjæresten. Da slapper jeg helt av.