– Glad for alle tegn jeg ser til at kjønnsbalansen er på vei i riktig retning

Ukas Koder Lene Hallen Wasskog har mange ganger vært "den eneste jenta på teamet".

Lene Hallen Wasskog er selvstendig konsulent, og jobber nå for TINE, med blant annet en storfe-database. 📸: Privat
Lene Hallen Wasskog er selvstendig konsulent, og jobber nå for TINE, med blant annet en storfe-database. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Mitt første møte med en datamaskin var da vi lærte touch-metoden på Tiki 100 på ungdomsskolen.

Familien min anskaffet PC og modem i 1995, og jeg husker veldig godt hvor utrolig ubegripelig det var å kunne klikke seg rundt fra nettside til nettside og vite at teksten og bildene egentlig lå lagret veldig langt borte.

Alt ble enda mer morsomt da jeg skjønte at det var mulig å lage egne hjemmesider på internett, og jeg lekte meg mye med HTML og CSS da jeg gikk på videregående.

Ordentlig programmering ble det ikke før jeg lærte Java det første året på NTNU. Det tok lang tid før jeg følte at jeg fikk det til, men det løsnet da vi klarte å lage et snake-spill som faktisk nesten fungerte.

Senere fikk jeg jobb i fagstaben til IT-grunnkurs og Objektorientert programmering, og lærte mye selv av å lære bort programmering til andre.

Jeg begynte som konsulent da jeg var ferdig utdannet i 2007, og har med noen få unntak jobbet med Java-relatert teknologi siden det.

Jeg føler ganske ofte at jeg har verdens beste jobb, men har i perioder også vurdert andre karriereløp. Det kan føles nokså uoverkommelig å skulle holde seg oppdatert på et så bredt felt som er i så stor utvikling, og jeg har til tider vært litt lei av å være den eneste jenta på teamet.

Glad for alle tegn jeg ser til at kjønnsbalansen i IT-bransjen er på vei i riktig retning.

- Kontorplass på gjesterommet i kjelleren. Lite dagslys, men ellers hyggelig, forteller Lene Hallen Wasskog. 📸: Privat
- Kontorplass på gjesterommet i kjelleren. Lite dagslys, men ellers hyggelig, forteller Lene Hallen Wasskog. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg er innleid hos TINE, og har jobbet med systemene i Husdyrkontrollen til og fra siden 2011.

Husdyrkontrollen inneholder informasjon om de fleste melkekyr og melkegeiter i Norge, og er viktig for styring, planlegging og kvalitetssikring av melkeproduksjonen. Storfedatabasen omtales som en av verdens mest komplette, og har vært utviklet i over 40 år. Min mor brukte den faktisk som grunnlag for sin hovedoppgave ved Landbrukshøyskolen på Ås tidlig på åttitallet.

Jeg kom opprinnelig inn for å være med på et stort migreringsprosjekt der denne databasens innhold og funksjonalitet ble konvertert fra eksisterende stormaskinplattform til ny og mer fleksibel arkitektur og teknologi. Senere har jeg vært med på vedlikehold og videreutvikling av denne, samt nærmere 60 omkringliggende applikasjoner, og er stolt over å ha bidratt til stabil og stødig drift over mange år.

Jeg har primært jobbet backend, der systemene stort sett baserer seg på Microsoft SQL Server, Java, Maven/Gradle, Spring, Hibernate og Apache Camel. De siste årene har vi jobbet mye med overgang til skyplattform (AWS), samt ulike endringer og utvidelser i integrasjoner mot blant annet melkeroboter og Mattilsynet.

Jeg har også vært med på utviklingen av Dyrevelferdsindikatoren - et verktøy som bidrar til økt fokus på dyrevelferden i en besetning.

Domenet er trivelig på mange vis, jeg setter stor pris på å få jobbe med noe naturnært - til tross for at det er noen abstraksjonslag mellom meg og det som foregår på gården.

- Må kaffe være så komplisert? Absolutt ikke, mener Lene Hallen Wasskog. 📸: Privat
- Må kaffe være så komplisert? Absolutt ikke, mener Lene Hallen Wasskog. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg står som regel opp tidlig, men er mest opptatt av å drikke kaffe, lese avis og få ungene avgårde på skolen de første timene. Arbeidsdagen begynner rundt åtte.

Teamet har et par faste møtepunkter på Teams i løpet av dagen - litt for å oppdatere om status og framdrift, mye fordi det er fint med en anledning til å snakke om andre ting også. Bruker Slack til kjappe avklaringer, og har lav terskel for å ringe folk pluss dele skjerm når problemer skal løses.

«Dette året med hjemmekontor har vært litt både-og.»

Dette året med hjemmekontor har vært litt både-og. Både jeg og mannen min jobber hjemmefra, og vi levde med provisoriske kontorløsninger litt for lenge.

Ryggen min insisterte etter hvert på endringer, så jeg oppgraderte til god stol, hev-senk-pult og ei dør som kan lukkes i høst.

Nå trives jeg veldig godt på hjemmekontoret, men skulle gjerne truffet folk på ordentlig litt oftere enn jeg gjør nå.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Det har vært en del å lære seg i forbindelse med overgangen til AWS det siste året, men det har gått mer på infrastruktur og verktøystøtte.

Videre framover har jeg en umiddelbar plan om å lære meg Kotlin, og jeg håper på muligheter til å praktisere det på jobb.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Gjør mesteparten av jobben min i IntelliJ og trives godt der.

Ellers bruker jeg stort sett Textmate til loggføring og notater, men varierer med Vim for å holde ved like alle de sære tastekombinasjonene jeg lærte meg i studietida.

- Jeg sover helt elendig i hengekøye, men elsker konseptet, smiler Lene Hallen Wasskog. 📸: Privat
- Jeg sover helt elendig i hengekøye, men elsker konseptet, smiler Lene Hallen Wasskog. 📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Jeg sliter litt med laber entusiasme for estimering - øvelsen føles altfor ofte som den ville gjettinga det jo faktisk er.

Jeg blir også litt gretten av oppgaver som involverer mange manuelle steg og musetrykk.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Dette gjelder sikkert ikke bare norske utviklere, men jeg tenker at mange kunne blitt flinkere til å skrive gode readmes og commit-meldinger. Har hatt gleden av å jobbe med flere utviklere som legger litt ære i dette, og det er en utsøkt glede å snuble over gull i git-historikken.

Ellers synes jeg alle bør tenke seg veldig godt om før de vurderer dra inn "det siste nye" i enhver sammenheng.

Det siste nye høres kult ut, men betyr ofte at man fort støter på begrensninger, at det er lite hjelp å få, at det muligens ikke er så hot neste år og at noen (som regel ikke den som tok valget) må slite med konsekvensene i mange år etterpå.

«Mange kunne blitt flinkere til å skrive gode readmes og commit-meldinger.»

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Vi har fire barn, og jeg liker å henge med dem og mannen min. Heldigvis får jeg nesten si, for vi har vært MYE sammen det siste året.

Har begynt på en del hobbyprogrammeringsprosjekter opp gjennom årene, men fullfører dessverre sjelden. Leser fag når det trengs og/eller frister, og tester gjerne om jeg snubler over ny teknologi som høres morsom ut.

Er ellers opptatt av inneklima og miljø generelt, og massivtre som fortreffelig byggemateriale spesielt. Vi bor i et massivtrehus, og det kan jeg snakke veldig lenge om.

Liker fotografering, bål og hengekøyehenging.