- Å gå fra Java til C# var ikke så krevende

Sommerkoderen: 20-åringene Jens Andreas Thuestad og Øyvind Grutle må lære seg mye nytt i sommerjobben hos RamBase. 🌻

Denne gangen møter vi Jens Andreas Thuestad (20) og Øyvind Grutle (20); studenter på datateknologi ved Universitetet i Bergen, med sommerjobb hos RamBase i Haugesund. 📸: Privat
Denne gangen møter vi Jens Andreas Thuestad (20) og Øyvind Grutle (20); studenter på datateknologi ved Universitetet i Bergen, med sommerjobb hos RamBase i Haugesund. 📸: Privat Vis mer

I kode24s serie Sommerkoderen tar vi en prat med norske sommervikarer og sommerstudenter. 🌞 Denne gangen møter vi Jens Andreas Thuestad (20) og Øyvind Grutle (20); studenter på datateknologi ved Universitetet i Bergen, med sommerjobb hos RamBase i Haugesund.

Hei sveis! Kan dere først fortelle litt om studiet deres? 🎓

Heisann! Vi studerer datateknologi ved Universitet i Bergen og etter sommeren begynner vi på 3. året. Det er et bachelorprogram som inneholder en god blanding av programmering- og datafag i tillegg til noen matematikkfag.

I løpet av studiet er vi innom flere programmeringsspråk hvor blant annet Python er det som brukes i introduksjonsfaget til programmering i 1. semester. Det er et ganske oversiktlig språk som gjør det lett å lære grunnprinsippene innen programmering.

Studiet skifter fort over til Java, som er hovedsakelig det språket som blir brukt i de fleste fag. I tillegg lærer vi Haskell, som brukes til funksjonell programmering.

Hva jobber dere med i sommer? 👷

Vi jobber som utviklere i RamBase, som er en del av Hatteland Gruppen, i Haugesund. RamBase er et skybasert ERP-system for produksjon, logistikk og distribusjon.

Sommeren begynte med en kort introduksjon i C#, som er språket vi i hovedsak skal jobbe med i sommer. Første del av sommeren jobber vi med å erstatte noen integrasjoner som kjører på en plattform som heter Mule. Dette er i hovedsak integrasjoner som mottar data fra forskjellige kunder, prosesserer dataen og sender den inn i RamBase.

Vår løsning er bygget på .NET Core og kjører i Docker. Dette gjør den lettere å skalere, og i tillegg vil den være lettere å vedlikeholde.

Vi jobber også med et R&D-prosjekt der vi lager verktøy som skal forenkle hverdagen for utviklere i RamBase. Første del er å lage et kommandolinjeverktøy for å enkelt komme i gang med å utvikle og teste ny business-logikk. Videre skal vi se på Visual Studio Code extensions.

image: - Å gå fra Java til C# var ikke så krevende

Hva slags konkrete teknologier får dere jobbe med? 🧪

Siden vi skal jobbe med flere prosjekter, vil vi naturligvis også ta i bruk flere forskjellige teknologier.

Programmene skriver vi i C#. Integrasjonene våre kjører i Docker, noe som var helt nytt for oss.

Videre bruker vi Git til versjonskontroll. Ikke minst bruker vi RamBase ERP-systemet til blant annet føring av arbeidstimer. Visual Studio Code-extensions skrives i TypeScript, noe vi ikke har vært borti før, men ser frem til å prøve.

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får dere i sommer? 🤗

Hatteland sine kontorer åpnet i slutten av mai, slik at vi har fått jobbet på kontorbygget i Haugesund helt fra da vi starta i midten av juni.

Vi ble tatt imot av en mentor som skal følge oss gjennom hele sommeren. Han kan vi spørre om veiledning og hjelp når som helst om det skulle være nødvendig. I tillegg sitter vi i et åpent kontorlandskap med flere dyktige utviklere som gjerne deler på sine kunnskaper.

I lunsjen samles ansatte i RamBase i kantinen - selvfølgelig i henhold til smittevernet 😉 - hvor får vi innblikk i hva ansatte rundt om i bygget holder på med.

Vi har også fått være med på sommerpils hvor vi fikk bli kjent med kollegene i en mer privat setting.

Hvor godt synes dere studiet har forberedt dere på det faktiske arbeidslivet? 📚

I utgangspunktet har studiet forberedt oss ganske godt, siden fagene dekker mange områder innen programutvikling.

Spesielt var faget systemkonstruksjon meget relevant. Dette var et prosjektfag der vi lærte vi å jobbe sammen i team på et større prosjekt gjennom hele semesteret. I dette faget fikk vi også veldig mye trening på å bruke Git, noe som kommer veldig godt med i arbeidshverdagen.

Det meste av det vi jobber med er ganske nytt for oss, men på grunn av den generelle kompetansen vi har fått gjennom studiet, føles arbeidsoppgavene likevel kjente. Vi synes dette gjør at oppgavene vi får er spennende og interessante uten at det blir altfor vanskelig.

Det å gå over fra Java til C# var heller ikke så krevende, ettersom språkene har ganske lik syntax.

«Det har vært vanskelig å klare å få en skikkelig god oversikt over hva det egentlig er prosjektene går ut på.»

Hva synes dere er det vanskeligste ved å jobbe som utvikler? 😅

Det har vært vanskelig å klare å få en skikkelig god oversikt over hva det egentlig er prosjektene går ut på, da de er en liten del av en stor løsning.

I begynnelsen ble vi holdt litt i hånden, men ting løsnet endel etter hvert som vi fikk testet programmene våre og se hvordan de faktisk fungerer og passer inn i resten av løsningen.

Og til slutt; hva er planene deres videre? 🔮

Planen for oss begge er først og fremst å bli ferdig med bacheloren. Videre sikter vi mot å ta en master, men hvor og i hva er fremdeles litt usikkert.

Det er selvfølgelig fristende å begynne rett i jobb etter en bachelor dersom muligheten tilbyr seg, så vi håper egentlig at smaken av arbeidslivet ikke er for god. 😅

Nøyaktig hva vi tenker å jobbe med er heller ikke helt bestemt ennå. Det er mye å velge mellom, men heldigvis har vi muligheten til å bli kjent med mange ulike bedrifter gjennom studiet.

...har du tips til sommerkodere vi kan ta en preik med? Send oss en epost på hei ætt kode24.no!