Hjelp - jeg klarer ikke å lage nettsider i 2021!

Alle sier de gjør web-utvikling enklere, men kode24-redaktøren takler ikke alle valgene.

Skal jeg skape noe nå for tida, bygger jeg kanskje litt Lego. Aller helst ser jeg bare på TV. For å lage nettsider, det klarer jeg i alle fall ikke. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Skal jeg skape noe nå for tida, bygger jeg kanskje litt Lego. Aller helst ser jeg bare på TV. For å lage nettsider, det klarer jeg i alle fall ikke. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Jeg har flere nettsider der ute.

Felles for alle er at de er for spesielt interesserte.

Og at jeg skapte dem for et par år sida, med teknologi som i dag vil fremkalle hovne fnys hos web-utviklere med store briller, små luer og akkurat passe Patagonia-gensere.

Nettsidene mine består nemlig av en bunke HTML-, JavaScript- og CSS-filer, med en dæsj jQuery på toppen. De ble skapt i en tid da jeg var lykkelig uvitende om vanskelige teknologivalg, og bare bada i ren programmering og skaperglede.

Jeg savner den tida.

For etter hvert forstod jeg fordelene med rammeverk, at jeg trengte noen databaser, at FTP-opplasting ble litt tungvint i lengda. Så jeg lærte meg litt React, litt Git, litt Firebase, litt Netlify.

Men jeg mista noe på veien.

For med alle disse nye valgene, teknologiene og veiskillene så klarer jeg ikke lenger å skape noe som helst.

Sånn her gikk det sist jeg prøvde.

#1: Fra FTP til CMS

olepetterstokke.no har som mål å være Norges beste ressurs på informasjon om Ole Petter Baugerød Stokke.

For å nå dette hårete målet, bør det være lett å håndtere selve innholdet. Det er det ikke i dag - olepetterstokke.no er hardkoda HTML, som må lastes opp med FTP.

«Så vidt jeg veit bare finnes ett superhipt og kortreist CMS fra Grünerløkka.»

Så jeg tenkte å implementere et CMS, som mitt første hobbyprosjekt i 2021.

Men hvilket? Skal man gjøre det enkelt for seg selv med Wordpress? Eller bør man gå for et hodeløst alternativ som Sanity? Eller noe helt annet? Kanskje Firebase egentlig kunne funka greit?

Akkurat dette teknologivalget var relativt enkelt for meg, da det så vidt jeg veit bare finnes ett superhipt og kortreist CMS fra Grünerløkka akkurat nå - Sanity.

Jeg var i gang.

#2: Rammeverk rundt rammeverket

Sanity har en fin greie for amatører som meg; sanity.io/create. Her kan du få satt opp prosjekter med CMS-studioet kobla til nettsida, hosta på Netlify, og i det hele tatt.

Problemet er bare at du må ta noen nye teknologivalg. For hva slags stack vil du at Sanity skal opprette prosjektet ditt i?

Å velge mellom React, Vue, Angular eller Svelte holder ikke lenger i 2021. Nå må du velge rammeverk rundt rammeverket, også.

Gatsby for React, kanskje? Eller Next.js? Kanskje Nuxt for Vue? Og forresten; vil jeg kjøre en statisk bygd nettside, eller noe som tegnes opp fra serveren? Eller en teknologi som støtter begge?

Hjælp.

#3: npx create-react-app..?

Jeg gir opp, jeg klarer det ikke. Så jeg tenker at jeg heller bare starter med en vanlig React-app, og tar det derfra.

Jeg kjører den sedvanlige "npx create-react-app my-app", og setter meg til rette mens tekstlinjene ruller over terminalen min på en såpass overbevisende måte at forbipasserende kunne funnet på å tro at jeg faktisk er en vaskeekte utvikler.

Men neida, selvfølgelig: Det klikker, som vanlig. Jeg har visst feil Node-versjon for en av pakkene som skal installeres.

Jeg googler hvordan jeg oppdaterer Node, oppdaterer Node, kjører create-react-app på nytt, og får den samme feilmeldinga. Jeg googler hvordan man får Node til å ignorere slike feilmeldinger, og får endelig lagd meg en React-app.

Det er sånn cirka nå jeg innser at jeg ikke husker noe av hvordan React fungerer.

#4: "Vi sees, CSS!"

Jeg er en ganske lat fyr. Og det å få friske opp hvordan state egentlig fungerer i React, hva i alle dager this betyr og hvordan man henter inn data fra Sanity-API-et står ikke øverst på lista over ting jeg har lyst til når babyen min endelig har sovna.

Surre litt med design, derimot, står høyere opp. Så jeg hopper bukk over det tekniske, for å prøve meg på det visuelle.

«Så jeg hopper bukk over det tekniske, for å prøve meg på det visuelle.»

Så langt jeg har skjønt, er det gammeldags å skrive sin egen CSS fra bunnen av i 2021. Nå skal man heller late som man gir fullstendig blanke i hvordan ting ser ut, men likevel sørge for at det ser fantastisk ut, med magiske CSS-byggesett som Tailwind.

Eller kanskje Bootstrap? Classy UI? Eller er det Chakra UI som er kult?

Jeg valgte meg Tailwind, fordi de kuleste folka sier det er det kuleste valget. Og fordi eksemplene på Tailwind-sida var så fine. Det skulle være superenkelt å bruke, også.

Dette blir gøy, tenkte jeg.

#5: Tailwind i motvind

Så - hvordan bruker man Tailwind sammen med React? Jeg antok at det dreide seg om en "npm install tailwind", men der tok jeg grundig feil.

Først måtte jeg installere alt Tailwind trengte å ha installert for å kunne installeres. kunne jeg installere Tailwind. Heldigvis hadde jeg i det minste installert det jeg trengte for å installere det jeg trengte for å installere det.

Men for å få brukt Tailwind, måtte jeg endre masse konfigurasjoner. Og lage en ny fil eller to.

Og vipps, 15 minutter senere kunne jeg visstnok begynne å bruke Tailwind. Men hvordan?

Jeg ante ikke. "Next learn about the utility-first workflow" sa Tailwind-dokumentasjonen etter installasjonsguiden. Virkelig? Må jeg lære meg en helt ny "workflow"?

Tusen takk for meg, dett var dett - jeg tror uansett det har kommet en ny episode av The Boys, og vil jeg "skape" noe er jeg ennå ikke ferdig med NES-Lego-en.

#6: Jeg takler ikke valgene

Jeg hadde gleda meg til å programmere litt igjen. Men til slutt satt jeg der og bare stirra på node_modules-mappa med tusenvis av filer, uten å ha skapt én eneste ting.

Alle rammeverk og biblioteker påstår at nå - ja har det blitt enkelt å lage web, nå! De har det enkleste CMS-et, den enkleste måten å tegne opp innholdet på, den enkleste måten å stile det på. Det er null stress, med eller uten joggedress og CSS.

Men for en hobbyutvikler som meg spiller det liten rolle når jeg uansett ikke klarer å velge noen av dem. Det blir for mye.

For mye å ikke bare velge en teknologi som Vue eller React, men også et reisverk rundt. Å ikke bare velge et CSS-rammeverk, men også om du vil installere det med Yarn eller NPM. Å ikke bare velge et CMS, men også om innholdet skal være statisk eller tegnes opp fra serveren. Og hvilken server jeg skal velge.

Jada - jeg forstår at jeg er en idiot av en hobbutvikler, og at proffe kode24-lesere trenger en flora av rammeverk, biblioteker og teknologi som lar dem takle én filliard forespørsler i sekundet. Ikke alt passer alle.

Men kan ikke noen snart lage noen løsninger for sånne som meg, også? Hvor alle valgene er tatt? Hvor jeg kan konsentrere meg om det jeg liker: Å skape noe? Uten å måtte forholde meg til hundrevis av npm-installasjoner jeg ikke forstår noe av? Og hvor det kanskje til og med har blitt tatt noen grep for å gjøre det litt enklere å bruke, også?

For nå er det like før jeg googler "using Sanity with jQuery". Og det tror jeg kanskje ikke en kode24-redaktør bør gjøre i 2021.