Blanda get() med set(), fikk Firebase-regning på 150.000,-

Her er de fire beste feilene fra Feilfest.2021. - Arne erfarte at testdrevet utvikling finnes av en grunn!

Åshild Aarø fra StartupLab ledet Feilefest.2021, hvor norske gründere og utviklere kunne dele feilene sine. 📸: Feilefest
Åshild Aarø fra StartupLab ledet Feilefest.2021, hvor norske gründere og utviklere kunne dele feilene sine. 📸: Feilefest Vis mer

Torsdag kveld samlet teknologimiljøet i Bergen seg for å dele og feire feil på Feilefest.2021.

Feilefest er et event i Solheimsviken, et voksende innovativt tekmiljø i Bergen. Eventet ble arrangert for første gang i fjor med 300 deltakere kort tid før pandemien startet.

Målet med eventet er å skape en uformell arena for å dele feilene og samhandle sammen i tekmiljøet.

Vi prøvde ut en helt ny digital plattform kalt Meetbutter, og her kunne deltakerne reagere med emojis og dele memes og GIFs i chatten mens andre delte sine feilehistorier.

📸: Feilefest
📸: Feilefest Vis mer

«Dette må være det beste digitale eventet jeg har deltatt på gjennom hele pandemien» konkluderte Markus Bjørnereim med.

Jeg, Åshild Aarø fra StartupLab, ledet 75 teknologer gjennom et interaktivt og uformelt program med både store og små feil, gifs, memes, og en god del virtuell skåling. Målet med Feilefest er å senke dørstokkmilen for å dele feil og læringen som følger.

Her er noen av de beste.

«Prislappen etter ni timer: 151.204,46 NOK, også kalt konkurs for en liten bedrift.»

#1. Arne som våknet til en overraskende Google Cloud-regning på 150.000 kroner

Arne Molland, utvikler i en startup, havnet i trøbbel da en skrivefeil som skilte get() fra set() i en event-trigget tjeneste resulterte i en uendelig loop og over hundre millioner reads/writes i den nokså dyre Google-databasen Firebase, samt haugevis av Cloud Run-instanser som skalerte horisontalt etter sin egen, selvpåskyldte trafikk.

Prislappen etter ni timer: 151.204,46 NOK, også kalt konkurs for en liten bedrift.

Heldigvis, som en "one-off gesture", fikk de slettet gjelden. Arne erfarte at Test-Driven Development kanskje finnes av en grunn, at solo-utviklere bærer mye ansvar, og at koffein og sene kvelder er en dårlig, og i dette tilfellet dyr kombinasjon.

#2. Anette Ståløy fra Dirtybit som feilet da hun skulle fikse en annen feil

Anette Ståløy fra spillteknologiselskapet Dirtybit holdt innlegg med tittelen "How failing can make you fail more".

Dirtybit sine spill i Fun Run-serien har mer enn 130 millioner nedlastinger verden rundt, mye takket være at folk hører om spillet og søker på Fun Run og andre viktige keywords i App Store og Google Play.

Anette skulle bare gjøre noen raske endringer, som førte til at spillet mistet ranking på viktige keywords. Da hun prøvde å fikse feilen gjorde hun enda mer feil. Moralen i historien: Trekk pusten og tenk før man prøver å fikse, og del både feil og læring.

Til slutt hadde hun tips til ledere: Det er ikke nok å si at man har en kultur for å feile, man må faktisk gi rom for at den som feiler ikke går hjem for å gråte, men heller deler hva som har skjedd, og samtidig vet at man har støtte. Som leder har man et ekstra ansvar for å være rollemodell og dele åpent om sine feil.

«Kundene fikk feil ventetider, og frisørene klarte ikke administrere køen i salongene.»

#3. Jakobs første kode stengte ned over 100 Cutters salonger digitalt

Cutters skulle lansere nye produkter, og for å administrere varelageret var det behov for å sende 3 API-requester til en tredjepart for hvert produktkjøp. Dette var den første koden Jakob satt i produksjon.

Spol frem tre måneder til da han var på ferie, og ser Slack eksplodere med meldinger fra frisører om at systemet var nede. Det viste seg at de tre API-requestene han hadde skrevet, også ble sent ut for alle hårklipp-transaksjoner, og da de nådde peak-load klarte ikke tredjeparten å håndtere alle requestene.

Requestene ble sendt ut fra et av deres mest kritiske API-er, som igjen førte til at andre systemer begynte å gå tregt. Kundene fikk feil ventetider, og frisørene klarte ikke administrere køen i salongene.

Men, i enhver feil er det alltid lærdom å ta! Det er alltid en god idé og sette opp request-monitorering og ikke gjøre unødvendige API-kall!

#4: Tapte 100.000 kroner og 10 måneder på én ansettelse

Senere på Feilefest delte resten av deltakerne sine feilehistorier i mindre grupperom, og stemte videre en feil per rom til finalen.

Av 11 feilehistorier var det Ole Martin Bøe som stakk av med seieren. Han er gründeren bak Circular Components, som i starten av sin gründerreise tapte 100.000 kroner og 10 måneder på en ansettelse.

Etter avslag på det første markedsavklaringstilskuddet fra Innovasjon Norge fordi han manglet utviklingskraft på teamet, fant han en amerikansk fullstack-utvikler som vi kan kalle «Kevin». Ikke bare kunne Kevin front- og backend, han kunne design og alt en uerfaren gründer kunne drømme om - og til 20 dollar timen!

Etter nytt avslag fra Innovasjon Norge, bestemte Ole Martin seg for å selvfinansiere lønn til Kevin, han hadde tross alt et selskap å bygge og ingen tid å miste. De første seks månedene gikk det på skinner, milepæler og rapporter ble levert til avtalt tid.

«Dessverre så var avtalen som ble skrevet mindre verdt enn en rull med toalettpapir.»

Plutselig var det som Kevin hadde falt av kartet, og en vakker dag kom det en mail fra Kevin der han informerer om at han har valgt å flytte tilbake til USA og ikke lenger ønsker å jobbe for Circular Components, som da var ca 60% utviklet. Dessverre så var avtalen som ble skrevet mindre verdt enn en rull med toalettpapir i USA, så etter Ole Martins første 10 måneder som gründer var han 100.000 kroner fattigere uten nevneverdig progress.

Etter tre måneder sendte Kevin en mail til Ole Martin og spurte om han ville stå som referanse for han. Hva tror du Ole Martin svarte?

Vi får håpe vinnerpremien på Feileefst, et 6.000 kroner gavekort på Komplett, gir Ole Martin et lite plaster på såret etter den nokså strevsomme starten på hans grunderreise.