«Yes! Et nytt frontend-rammeverk!» tenkte ingen de siste 8 årene

ForrigeUke: Hils på Crank.js, vink farvell til UserAgent og sjekk nyhetene i Inkscape.

📸: Ken Suarez / Unsplash
📸: Ken Suarez / Unsplash Vis mer

Dette var uken der Lotto-kommunen Verdal viste vei for salg av take away-øl i Oslo 🍻, 17. mai ble avlyst 🙅 og vi endelig kan komme til bunns i hva som egentlig foregår på laptoppen til Tom Nook . 🐻

Og 89 823 ting skjedde i frontend-verdenen!

UserAgent-strengen er død. Leve UserAgenten!

Helt siden Mosaic-nettleseren tidlig på nittitallet begynte å gulpe ut Mosaic/0.9, har nettlesere gjort stadig mer kreative forsøk på å identifisere seg for serveren i andre enden

Nå, i 2020, identifiserer en Edge-nettleser på Windows 10 seg som Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/42.0.2311.135 Safari/537.36 Edge/12.246.

Det er litt av en munnfull! Hvorfor har det blitt sånn? Edge er hverken Mozilla, Chrome eller Safari!

«Hvorfor har det blitt sånn? Edge er hverken Mozilla, Chrome eller Safari!»

Over mange år har UserAgent-strengen blitt brukt til gjette hva en browser støtter og ikke. Nettsider verden over slår av funksjonalitet, eller nekter å vises i det hele tatt, basert på UserAgent-strengen. Det blir ganske kjipt når nettleseren omsider implementerer funksjonaliteten som mangler, men websiden fortsatt ikke vil tilby videokonferanser til Edge-nettlesere. Ja, da får du fort Chrome i Edge sin UserAgent!

Dette har Chrome-teamet sett seg lei på, og de foreslår nå å fjerne støtte for UserAgent fra og med Chrome 85 som i september 2020. Den kommer fortsatt til å være der, men OS-delen forenkles og versjonen vil ikke lenger oppdateres.

«Hva skal jeg gjøre nå!?» fortviler du kanskje. Løsningen som er foreslått heter Client Hints, og betyr at nettleserne går fra å si hvem de er til hva de kan.

Nedsiden er at det sikkert er en stund til alle får med seg akkurat det. Så enn så lenge er det bare å finne fram popcornet og glede seg til september! 🍿

Crank.js er født. Velkommen, Crank.js!

«Yes! Et nytt frontend-rammeverk!» tenkte ingen de siste 8 årene.

Men her er altså Crank.js. Og la oss være helt ærlige: Crank har ikke spesielt stor sannsynlighet for å være rammeverket vi bruker for den nye appen vår i 2021.

Grunnen til at vi likevel velger å ta det med her, er at Brian Kim har skrevet en veldig interessant introduksjonspost som inneholder en innsiktsfull, dyptgående og ikke minst ydmyk forklaring av hvorfor han mener React er på vei i feil retning. Hvis du har litt tid til å fordype deg litt denne uka er dette anbefalt lesning!

Ikke minst er det jo alltid spennende å sjekke ut nye rammeverk!

Crank.js finner du, ikke overraskende, på crank.js.org. God fornøyelse! 👩💻

Inkscape nærmer seg 1.0. Gratulerer, Inkscape!

Etter mer enn 10 år på 0.x-versjoner har designverktøyet Inkscape sluppet en release candidate for versjon 1.0! Inkscape er en gratis SVG-editor for designere og webutviklere av alle valører, basert utelukkende på åpen kildekode.

Releaseloggen for 1.0 er lang som et vondt (eller godt!) år, men kanskje du like gjerne kan laste ned Inkscape og se selv? 🎨

Det var det vi hadde denne uken! Tusen takk for at du leste, og velkommen tilbake neste uke.