Wikipedia får nytt design

Skvulp: Manglende tech-krangel, fra tanke til bilde med kunstig intelligens, Amazon One, Googles AI-sekretær og den beste analysen av TikTok.

Det har vært høstferie, og en rolig uke for alle som ikke jobber/jobbet i Arbeiderpartiet. Men DN forsøkte å skape litt temperatur på vei inn i forrige helg:

- Hvorfor krangler ikke politikerne mer om digitalisering? spør DNs Redaktør for publisering og visuell journalistikk, Ingeborg Volan, denne uken.

Aps Robert Steen plukker opp hansken, og mener Høyre mangler politikk for å begrense teknologigigantenes makt. Enn så lenge kan ikke Skvulp-redaksjonen finne spor av noe svar fra Høyre, så kanskje ble det ikke noe krangling denne gangen heller. Men vi biter oss merke i en av Steens avsluttende bemerkninger:

Politikken hverken kan eller bør styre «teknologien». Samfunnet er tjent med at ideer og initiativer får vokse fritt frem.

Er det ikke nettopp slik naiv unnlatenhet, nærmest determinisme, som har skaffet oss alle problemene på teknologifeltet vi strever med i dag, alt fra personvernproblematikk til skatteunndragelse? Og er det ikke nettopp det å legger rammer for den digitale sfære våre venner i EU jobber iherdig med? Å styre teknologiutviklingen er ikke det samme som å være teknologiskeptiker, men å ta teknologiens makt på alvor.

Relatert:

10 favoritter denne uken

  1. Fonten Editorialnew.com har en fremoverlent nettside
  2. Ny design for Wikipedia
  3. When to open links in the same or a new browser tab
  4. Kroppen visner på hjemmekontoret
  5. Tools should not only be for experts — they should turn us into them
  6. New brain-computer interface transforms thoughts to images
  7. Nye Smittestopp skal være basert på teknologi fra Apple og Google
  8. Amazon lanserer One, som lar deg betale med håndflaten
  9. Blacklight: Sjekk hvem som ser over skulderen din når du surfer
  10. The resurgence and importance of email newsletters (Enig!!)

Fintech og ufintech

Av og til leser man noen som formulerer det man har tenkt stadig oftere. Det skjedde da Christoffer Hernæs skrev om “Fintech — revolusjonen som uteble” for et par uker siden. For det er jo helt sant: Da EU-direktivet PSD2 kom, ble vi spådd en bred palett av spennende nye fintech-tjenester, som skulle disrupte bankhverdagen vår. Det kan hende mye gøy har blitt utviklet, men det er ingen større endring i relasjonen vi har med banken vår. McKinsey har fire forslag til veien videre for en haltende europeisk fintech-bransje.

Fint og morsomt

God helg!