- Treehouse kan være lurt!

Det kommer an på dine personlige ambisjoner. Og det trenger ikke nødvendigvis å koste 30.000 kroner.

Bjørn Bergslien har også brukt Treehouse, og likte det godt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Bjørn Bergslien har også brukt Treehouse, og likte det godt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Redaktør i kode24, Ole Petter Baugerød Stokke, skrev tidligere i uken om at han hadde tatt en såkalt techdegree på Treehouse. Konklusjonen hans, etter å ha brukt halvannet år på opplæringen og 30.000 kroner i skolepenger, var at det kanskje ikke er det lureste å bruke tid og penger på. Hovedargumentene hans er at det er dyrt, og at man lærer litt om for mye – og for lite om alt.

Jeg kjenner meg igjen i bakgrunnen til Stokke. Jeg har kodet på fritiden, og drev tidlig med HTML-knot i Geocities og etter hvert PHP i WordPress. Likevel endte jeg, merkelig nok, opp med å studere journalistikk og medievitenskap.

I motsetning til Stokke har jeg aldri egentlig arbeidet som journalist. Isteden har jeg jobbet som webredaktør i et IT-selskap, og jobber nå som konsulent i digitalbyrået Netlife Design.

Å forstå internett

I tiden som webredaktør og konsulent har jeg jobbet mye med ord, innhold, design og strategier. Jeg har ikke følt at jeg måtte kunne så mye om koden bak.

Men i de senere årene har jeg opplevd et behov og en økende interesse for å forstå mer av hvordan internett henger sammen. Ikke bare ordene som møter sluttbrukeren, men forstå teknologien som gjør alt mulig.

«Jeg har pløyet meg gjennom HTML, CSS, JavaScript og litt PHP.»

Som en del av denne overgangen har jeg de siste årene brukt mye tid på Treehouse (og andre, tilsvarende nettbaserte tjenester). Jeg har riktignok ikke tatt en techdegree slik Stokke har, men har pløyet meg gjennom kurs i både HTML, CSS, JavaScript og litt PHP.

Jeg har lært mye om begreper som Flexbox, CSS Grid, Media Queries og DOM. Dette gjør meg til en bedre rådgiver.

Pris og ambisjoner

For å svare konkret på Stokkes innvendinger mot Treehouse om at det er dyrt og at du lærer litt om for mye: Det finnes andre muligheter i Treehouse enn å ta en techdegree.

Jeg er enig i at det er dyrt å ta en techdegree, og det gir deg ikke nødvendigvis noe særlig mer enn å ta kursene enkeltvis eller å sette “pensum” sammen selv. Gjør du dette, går prisen plutselig fra 1.700 kroner til 215 kroner per måned. Bokstavelig talt en brøkdel av prisen.

Når du setter sammen opplæringen selv, kan du også selv bestemme hva slags temaer du ønsker å fordype deg i. Du kan for eksempel fordype deg i Vue.js, Sass eller animasjon av SVG uten å måtte ta alle de grunnleggende kursene i CSS.

Det større bildet

For mange er det helt greit å lære litt om alt. Kanskje er ikke ambisjonen din å bli fullstack JavaScript-utvikler. Kanskje er du en prosjektleder som ønsker å kunne kommunisere bedre med utviklerne i prosjektet. Kanskje er du en designer som ønsker å gjøre mer utførende design i kode fremfor i Sketch eller Adobe XD.

«For andre er det helt greit å lære litt om alt.»

Kanskje er målet ditt å lære mer om programmering og teknologi – fremfor å bli en fullverdig utvikler.

Hvis vi ser litt større på det, er jeg overbevist om at dette vil skape bedre kommunikasjon og samarbeid mellom teknologer og ikke-teknologer. Dette vil føre til mer vellykkede digitalprosjekter – noe som igjen gagner samfunnet vårt.

Stokkes innlegg om Treehouse var absolutt interessant. Men jeg følte et behov for å nyansere litt. Jeg tror det handler om personlige mål, ambisjoner, og hvordan du bruker Treehouse – fremfor et spørsmål om å bruke det eller ikke.