Studenter mister sommer­jobben, utviklere stiller som mentorer

Oppfordrer flere til å bli med. - Men det er ingen fullgod erstatning, påpeker student.

Studenten Ingrid-Alice Bløtekjær ved Høyskolen Kristiania er én av mange studenter som i år ikke får seg relevant sommerjobb som utvikler. 📸: Privat
Studenten Ingrid-Alice Bløtekjær ved Høyskolen Kristiania er én av mange studenter som i år ikke får seg relevant sommerjobb som utvikler. 📸: Privat Vis mer

- Jeg skulle egentlig jobbe som utvikler i sommer, men den jobben er dessverre avlyst på grunn av COVID-19, forteller student Ingrid-Alice Bløtekjær ved Høyskolen Kristiania til kode24.

Hun er ikke alene; flere selskaper avlyser sommervikariatene i år, på grunn av koronapandemien. Og mange kodestudenter går dermed glipp av verdifull arbeidserfaring.

- Jeg har hørt om flere som ikke får seg relevant sommerjobb i det hele tatt, forteller Bløtekjær om studiekompisene.

Men utvikleren Aleks Gisvold mener han har en løsning, og håper du vil være med.

Utvikler Aleks Gisvold tror han får mye tid til overs denne sommeren, og håper å kunne bruke en del av den på å være mentor for studenter uten relevant sommerjobb. 📸: Paweł Worytko
Utvikler Aleks Gisvold tror han får mye tid til overs denne sommeren, og håper å kunne bruke en del av den på å være mentor for studenter uten relevant sommerjobb. 📸: Paweł Worytko Vis mer

Tilkaller sommermentorer

- Under en videopils med min gamle linjeforening på NTNU innså jeg hvordan det hadde vært dersom jeg var en av dem uten IT-relatert sommerjobb. I år ser det ut til å bli mange som vil oppleve dette, sier Gisvold til kode24.

Akkurat pengene studentene taper på å ikke kunne kode i sommer, kan ikke Gisvold hjelpe med. Men læringen de går glipp av, håper han å kunne demme litt opp for.

Aleks Gisvolds post på Linkedin inspirerer flere utviklere til å gjøre som han; bli sommermentorer.
Aleks Gisvolds post på Linkedin inspirerer flere utviklere til å gjøre som han; bli sommermentorer. Vis mer

Derfor gikk han ut på Linkedin nylig og sa at han gjerne stiller som "sommermentor" for studenter som står uten relevant sommerjobb. Posten har fått mange hundre likerklikk, og flere utviklere kommenterer at de også hiver seg på.

- Som en sommermentor vil jeg sette av tid til å følge opp og hjelpe med hva enn det måtte være behov for, så lenge det har noe med IT å gjøre. Jeg har idéer som har ligget på hyllen i flere år uten å bli til noe. Disse kan jeg gi bort, i håp om at andre skal lage noe ut av dem. For de som ikke får bygget erfaring ved et arbeidsengasjement hos et firma, kan jeg gi et lite bidrag, oppsummerer Gisvold.

"Vanskelig å gjennomføre"

Gisvold er utvikler i tidligere Acando, nå CGI. De la nylig fram gode resultater, ifølge Digi, men velger likevel å permittere ansatte og avlyse "sommerstudentene", som selskapet kaller det.

- Hvorfor det?

- Slik situasjonen er i Norge i dag, ser vi at dette vil bli vanskelig å gjennomføre, sier markedssjef Marianne Røgeberg i CGI til kode24.

- Dersom vi skulle ha hatt sommerstudenter er det viktig med tett oppfølging, et kvalitetssikret og relevant opplegg og det sosiale rundt. Vi ser dessverre at koronapandemien og hjemmekontor gjør at dette blir vanskelig. I tillegg har kundene fokus et annet sted, og mange har valgt å utsette planlagte prosjekter til høsten.

Nøyaktig hvor mange studenter de måtte skuffe i år svarer ikke Røgeberg på. Men hun liker initativet til Gisvold.

- Vi synes det er et kjempeflott initiativ at utviklere ønsker å være sommermentorer for studenter. Man ser jo at mange blir ekstra kreative i disse tider, og det at noen ønsker å bidra tilbake til samfunnet med sin kunnskap og erfaring er beundringsverdig, sier Røgeberg.

«Jeg tror mange vil kunne oppleve det som både nyttig og motiverende.» Siri Annethe Moe Jensen, UiO

UiO-lektor heier

Lektor Siri Annethe Moe Jensen ved Institutt for Informatikk (IFI) på Universitetet i Oslo forteller at studentene hennes får undervisning på Zoom denne våren.

Og hun har hørt om flere studenter som har mista sommerjobben i år, uten at hun kan si noe om omfanget.

Lektor Siri Annethe Moe Jensen ved Institutt for Informatikk på Universitetet i Oslo, fra da hun var gjest i kode24-timen, rett før pandemien. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Lektor Siri Annethe Moe Jensen ved Institutt for Informatikk på Universitetet i Oslo, fra da hun var gjest i kode24-timen, rett før pandemien. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Hvor viktig er sommerjobben for læringen til studentene deres?

- Jeg vet at spesielt de som skal ut i jobber som utviklere opplever at de både lærer mye nyttig, og ikke minst får verdifull erfaring, sier Jensen til kode24.

Lektoren tror det er spesielt viktig å la studentene prøve seg på konkrete teknologier ute i arbeidslivet, etter mye generell teori på studiet - for å se at teorien faktisk kommer til nytte.

- Så jeg synes det er fantastisk at folk som Aleks Gisvold tar et slikt initiativ, og bruker av egen tid på studenter. Jeg tror mange vil kunne oppleve det som både nyttig og motiverende, og det er en holdning som viser at også folk i IT-bransjen tar til seg dugnadsånden i dagens situasjon, sier hun.

Men Jensen skulle gjerne sett at mentorordningen ble satt i system, så det ikke var opp til hver enkelt mentor hvor mye studentene fikk ut av det.

- Kunne man bygget på erfaringen fra Lær Kidsa Koding, og sett for seg et minimalistisk "Lær (de litt større) Kidsa Utvikling"-initiativ? undrer hun.

"Ingen erstatning"

Også studenten Ingrid-Alice Bløtekjær liker initativet til Gisvold.

- Jeg synes det er helt supert, og har selv en mentor i Schibsted/Distribution Innovation, i regi av Schibsted Buddy Program, forteller hun.

Men noen fullgod erstatning for en sommerjobb er det ikke.

- Inntekten og erfaringen man går glipp av ved kansellerte sommerjobber dekkes ikke av en mentor. Det er to forskjellige ting, mener hun.

- For min egen del så jeg frem til erfaringen, for å kunne bli enda bedre, og selvsagt er lønna en essensiell del av sommerjobben som student. For veldig mange spres den utover året, og gjør at man har en buffer for neste skoleår, forklarer hun.

- Ingen av dem utfyller hensikten til den andre, så optimalt sett: Ja takk til mentor, og ja takk til sommerjobb!

Oppfordrer deg til å bli med

Gisvold forteller kode24 at han allerede har fått mange forslag til hvordan han skal fylle mentorrollen sin og tilbakemelding fra andre utviklere som vil gjøre det samme som han.

«Jeg oppfordrer alle med ekstra kapasitet til å tilby seg å hjelpe.»

Og han håper enda flere vil være med å tilby sin hjelp til kodestudenter uten kodejobb i sommer.

- Se på hvor bra Lær Kidsa Koding og Kodeklubben er. De forandrer hverdagen til unge kodere der ute. Jeg skal ikke på noen måte si at det jeg prøver å få til kan måle seg med dette, men det er mulig å gjøre små bidrag som kan forandre sommeren til ivrige studenter, sier Gisvold.

- Så jeg oppfordrer alle med ekstra kapasitet til å tilby seg å hjelpe.

Vil du være sommermentor, eller prøve å få en? Vi stiller selvfølgelig kode24-klubben til disposisjon for organisering for de som ønsker det!