- Sånne annonser blir bare mindre og mindre sexy

Skvulp: Personvern, Trump vs. Twitter, 25 historiske spådommer om Internett, nå kommer den store testen for Vipps, TikToks suksesshistorie og jazz for deg som har et tastatur.

📸: Emilie Berget
📸: Emilie Berget Vis mer

Ytringsfrihet — kompliserte greier. Denne uken eksemplifisert av feiden mellom Trump og Twitter.

Plattformen mener Trump tvitrer uredelig om farene ved stemmegivning pr. post, og Trump raser mot at tweeten hans faktasjekkes av Twitter. Presidenten truer med å gjøre sosiale medier rettslig ansvarlige for brudd på ytringsfriheten, som vil kunne føre til at alt innhold på sosiale medier må forhåndsmodereres.

Noen mener at sosiale medier har et redaktøransvar — og det er jo mulig å se for seg alt innhold i feeden har vært gjennom en godkjenningsprosess. Volum-problemet kan kanskje løses med en kombinasjon av menneskelige moderatorer og godt oppdratte algoritmer.

Verre er det med begrepene sannhet og løgn. Hvor går grensen mellom meninger og fakta? Hva med humor? Ironi på Internett er som kjent noe av det vanskeligste i verden. Gråsonene virker uhåndterlige.

Om det likevel går i den retningen: Da kommer vi til å søke sammen i små, mer personlige grupper i krypterte direktemeldingstjenester som ikke kontrollerer innholdet vi deler. (Skjønt Facebook prøver seg på det også, da.)

Offentligheten mister de ufiltrerte plattformene for sterke stemmer, samtidig som dydene ansvarlighet og anstendighet gjør comeback.

10 gode lenker fra uken som gikk

  1. UX-guru Jakob Nielsens gjennomgår sine 25 viktigste spådommer for Internett — fra perioden mellom 1995 og 2001. Anbefales!
  2. Kreativt Forum har fått nytt design
  3. Collection of tools and frameworks to help you solve problems, make decisions and understand systems
  4. Hvis selskapet ditt heter Badass kan websiden godt se slik ut
  5. Australia records fastest internet speed ever
  6. Over-complicated? Over-simplified? The UX Efficient Frontier
  7. 10 steps to help you crush your next design presentation
  8. Design for Dory: Your users don’t know what they’re doing, why they’re doing it, or how they got there in the first place
  9. NRK Beta: How our 99th percentile response time went from 4000 ms to sub 10 ms
  10. Bankene har tapt 500 millioner på Vipps så langt. Med mobilbetaling i butikk kommer testen på om tjenesten noen gang vil bli lønnsom.

AI

Privatlivets gleder

Undertegnede er av familiære årsaker ofte på besøk i Bamble i Telemark. Her om dagen ble jeg på en stor, norsk nettavis presentert for en annonse som reklamerte for boligprosjektet Solsiden Terrasse på Stathelle, midt i Bamble.

Fjorden fra Stathelle ut mot Langesund er et nydelig sted, men jeg er ikke i målgruppen for ny leilighet to timer fra arbeidsstedet mitt. Derfor antar jeg at annonsen traff meg kun fordi jeg har kjørt forbi byggeprosjektet. Mitt NRK-inspirerte forsøk på å sperre all sporing av lokasjonen min har så langt ikke båret frukter; markedsførere benytter seg fortsatt av data om hvor jeg har vært.

«Så jeg har et spørsmål, da: Kan man ikke bare slutte med det der først som sist?»

Så jeg har et spørsmål, da: Kan man ikke bare slutte med det der først som sist? Sånne annonser blir bare mindre og mindre sexy.

Medier

Ekstra mye TikTok denne uken. Plattformen tar helt av, med en verdivurdering på opp mot 180 milliarder dollar. Vår tids store sosiale medium-overraskelse, kan man mene.

Arbeidsliv

Fint og morsomt