Ruby on Rails-skaperen er veldig sint

Ukas Skvulp: Apple Cards diskriminerings-kontrovers, design bedre knapper, deep tech trends 2019, historien om Limewire..

📸: Emilie Berget
📸: Emilie Berget Vis mer

David Heinemeier Hansson står blant annet bak Ruby on Rails og er med-gründer av Basecamp. Nå er han veldig sint. Raseriet retter seg mot Apple Card, som nekter å gi hans kone mer enn 1/20-del av kreditten han selv får. Dette til tross for at hun har bedre kredittrating enn ham og tilsvarende privatøkonomi.

Skvulp-redaksjonen har ikke kompetansen til å evaluere amerikanske kredittvurderingsrutiner; det interessante her er imidlertid svaret Heinemeier Hansson får når han kontakter Apple, for å ta rede på hvorfor ekteparet forskjellsbehandles: Alle han snakker med sier “vi kan ikke gi noe svar, det er algoritmene som bestemmer dette”.

Vi har lenket til mang en tekst om risikoen for diskriminerende algoritmer i Skvulp. Det vi ikke ønsker oss er en fremtid der algoritmer lærer seg fordommer, og de ansvarlige menneskene fraskriver seg ansvaret.

Ikke helt ukjente Steve Wozniak forteller i et ferskt intervju at hans kone og han har opplevd det samme.

10 gode om design og teknologi

  1. Why editorial illustrations look so similar these days (se ukens logo)
  2. Fin nettside fra Huncwot
  3. Design better buttons
  4. Makers, don’t let yourself be forced into the Manager Schedule
  5. iOS vs. Android app UI design: The complete guide
  6. A design system governance process
  7. Deep tech trends 2019
  8. Figma Ninja is a game-like experience to learn the basics of Figma
  9. … og fra Intercom: How our design team switched to Figma
  10. Why some designs look messy, and others don’t

AI

Business

Sist jeg handlet på nett, det var et par joggesko som jeg håper passer, holdt det ikke lenger å knaste inn alle tallene fra bankkortet mitt og navigere pop-ups med selvmotsigende innhold; jeg måtte dessuten strekke meg etter mobilen for å gjøre BankID-øvelsen jeg gjetter på har sneket seg inn med PSD2. Hvorfor må nettbetaling bli verre i 2019?

… jada, sikkerhet og to-faktor-autentisering. Men likevel, ass. Denne uken har Facebook lansert en Vipps-lignende tjeneste, Facebook Pay, i USA. Den skal gjøre det lett å kjøpe produkter og tjenester i Facebooks apper, og du kan overføre penger til venner. Gjør de dette veldig enkelt kan det bli en hit.

Medier

Instagram tester å fjerne likes — nå i global skala. Høres umiddelbart ut som en strålende idé; man kan nærmest høre millioner av skuldre senke seg og få lyst til å legge ut flere bilder.

Hardware

Fint og morsomt