Ny Webpack, med breaking changes

ForrigeUke: Webpack 5 kan gi trøbbel, React-dokumentasjonen skal bli til å forstå og Javascript-konsepter forklart.

Webpack 5 kan bli trøblete å installere. 📸: <a href="https://unsplash.com/@sahandbabali?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Sahand Babali</a> / <a href="https://unsplash.com/s/photos/box-cat?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Webpack 5 kan bli trøblete å installere. 📸: Sahand Babali / Unsplash Vis mer

Dette var uken for dokumentasjon🐶, testing ✅ og matlaging 🥘.

Og så skjedde det seff en ting eller to i frontend-verdenen!

Webpack 5 📦

To og et halvt år har gått siden forrige major og nå var tiden inne for neste!

Siden 4-ern kom ut i februar 2018 har det kun vært features uten breaking changes de har pumpet ut — som det nok er en god grunn til.

Breaking changes er sjelden artig å ta høyde for, men med Webpack er det kanskje enda kjipere fordi det ofte er litt knot å jobbe med og folk flest er sånn: “Det fungerer, la det være”, som fører til at det ikke blir rørt mer en et par ganger i året.

Men her er den altså. Ny Webpack major med breaking changes. Som vanlig er det mange lovord de kommer med om den rykende ferske releasen, men også disclaimers som at den ikke er feature-complete, ikke bugfree, og tatt fra deres egne release notes:

«There is a good chance that upgrading fails and you would need to give it a second or 3rd try»

Så de av oss hopper på 5.0.0-vogna gjør det på egen risk😄

Kort fortalt er dette retning de går i (tatt fra deres release notes):

  • Improve build performance with Persistent Caching.
  • Improve Long Term Caching with better algorithms and defaults.
  • Improve bundle size with better Tree Shaking and Code Generation.
  • Improve compatibility with the web platform.
  • Clean up internal structures that were left in a weird state while implementing features in v4 without introducing any breaking changes.
  • Prepare for future features by introducing breaking changes now, allowing us to stay on v5 for as long as possible.

Rewriting React docs ✍️

React-teamet har fått flere tilbakemeldinger om at deres docs ikke er tilstrekkelig for å lære seg moderne React og at utviklere stadig må ty til annet læringsmateriell for å få ting til å henge på greip.

Spesielt etter introduksjonen av hooks reagerer folk på at dokumentasjonen fortsatt er veldig sentrert rundt klasser.

Dette har React-teamet tatt til seg og har gitt seg selv oppgaven å skrive om sine docs til å være det beste stedet å gå til hvis man virkelig vil forstå React — fra du er nybegynner til langt ut i karrieren.

De vil ha en React Hooks-first tilnærming og fokusere på “hvordan tenke i React” og gå i dybden i stedet for å fokusere på å bygge en app. Du kan lese mer om det i Github-issuet deres her.

Og hvis du har input til den nye dokumentasjonen eller har andre tilbakemeldinger kan du ta deres survey her 🤩 Help them help you!

JavaScript-konsepter og -syntaks i React 💡

Jeg kom over denne tweeten fra Redux-maintainer Mark Erikson som vekket min interesse rundt en oversikt over JavaScript-konsepter og -syntaks man typisk trenger for å jobbe med moderne React.

I svarene fant jeg en link til en bloggpost fra en gammel kjenning av ForrigeUke-bloggen — nemlig Kent C. Dodds — som er akkurat det Mark (og jeg) er på jakt etter.

Her lister han opp, og går gjennom med eksempler, sine favoritt-features som han bruker igjen og igjen når han selv jobber med React — som vanlig pedagogisk fremstilt. Jeg kan varmt anbefale å ta en titt, om du så er nybegynner eller erfaren React-utvikler.

Takk for denne gang! Håper du fant noe interessant 😄

På gjenles neste uke👋