Norske Bionic i strupen på Solr og Elastic­Search

- Vi tror utviklere opplever dem som tungvinte å jobbe med, sier gründeren bak søkemotoren.

Anders Nærø Tangen driver selskapet Bionic som spesialiserer seg på internsøk sammen med sin far. 📸: Privat
Anders Nærø Tangen driver selskapet Bionic som spesialiserer seg på internsøk sammen med sin far. 📸: Privat Vis mer

De siste to årene har far- og sønn-oppstartsbedriften Bionic testet noe ganske annerledes på det norske markedet:

En flunkende ny hjemmelaget søkemotor.

Nå står de på trappene av lansering, og skal gå til kamp mot store navn som ElasticSearch, Algolia, Microsoft og Solr - alle kjente navn i søkebransjen.

Nærmere bestemt i internsøk-bransjen. Det er nemlig her disse produktene vanligvis blir brukt.

Vi snakker internsøket du bruker for å søke etter mekaniske tastatur på Komplett.no, eller når du søker etter Fantorangen i NRK-TV sin app.

Men med så store, etablerte navn i bransjen, hvordan skal en liten familiebedrift fra Oslo klare å konkurrere?

Skiller seg fra konkurrentene

Sønn Anders Nærø Tangen er CEO i Bionic, og arbeider med funksjonell arkitektur og brukeropplevelse på plattformen Bionic Search.

Han har klare formeninger om hvorfor det trengs en ny søkemotor i bransjen.

- Vi ser at de tradisjonelle søkemotorene er svært like hverandre. Det er tungrodde systemer med begrenset feiltoleranse, og krever typisk masse aliaser og arbeid med vekting. De andre søkemotorene fokuserer for mye på enkeltord.

Han forteller at Bionic har en mer moderne fremgangsmåte, nemlig mønstergjenkjenning.

- Bionic bruker mønstergjenkjenning fremfor lingvistikk, og har faktisk ikke engang et konsept om hva et ord er, forteller Nærø.

Det er her far kommer inn i bildet, han er nemlig sivilingeniør fra daværende NTH, med spesialisering innen nettopp mønstergjenkjenning.

Søkemotoren er helt egenutviklet uten en eneste tredjepartsprogramvare, forteller Tangen.

- Det betyr at vi er teknologiuavhengige, og leverer både kryssplatform klassebibliotek for C#, .NET, C++, Swift og Kotlin, eller løsning på skytjener.

«Feiltoleransen er virtuelt ubegrenset, og programvaren kan håndtere titusentalls ulike søkeindekser.»

Wikipedia på 80 sekunder

Tangen forteller at målet til Bionic er at den skal være raskere enn konkurrentene, og samtidig enklere å ta i bruk.

Skal vi tro tallene, kan det virke som hastighet ikke blir et problem for far- og sønn-duoen.

- Responstid på søk er under ett millisekund per én million poster, og systemet indekserer nesten 200.000 poster per sekund, forteller han.

De skal nylig ha indekserte alle titler fra engelske Wikipedia, nærmere 15 millioner poster, på 80 sekunder.

- Feiltoleransen er nærmest ubegrenset, og programvaren kan håndtere titusentalls ulike søkeindekser. Dette gir nye muligheter både for brukere og for nyskapende funksjonell arkitektur.

Statistikken på Bionics hjemmesider tyder på at tjenesten kan konkurrere mot bransjen. 📸: bionic.net
Statistikken på Bionics hjemmesider tyder på at tjenesten kan konkurrere mot bransjen. 📸: bionic.net Vis mer

Behov for nye internsøk

Tangen mener de aller fleste nettsider og apper i dag har behov for et nytt internsøk. Grunnen skal blant annet være dårlig håndtering av avvik i skrivemåte, noe Tangen mener fort fører til irrelevante svar eller "ingen treff".

- Resultatet er frustrerte brukere som heller tyr til Google. Ofte vil Google da gi en lenke til en artikkel hos en leverandør som har betalt dyrt for sin rangering, forteller han.

Tangen mener at deres søk faktisk ligner på Google sitt, siden det har evnen til å automatisk tilpasse søkets omfang avhengig av brukerens adferd. Dermed skal forståelse for skrivemåter, ord-sammenstilling og termbruk håndteres bedre.

Riktignok skiller de seg ved at det kun er kundens data brukeren søker i.

- Teknologien muliggjør også hierarkiske søk og iterative søk med eller uten interaksjon. Samlet sett gir dette en god brukeropplevelse og et produktivt søk, forteller Tangen.

En av dem som allerede har tatt i bruk søket er tjenesten Salaby, som er Gyldendals digitale læringsunivers. Hvor Tangen forteller de har laget et søk som både håndterer skrivefeil og hierarkisk data.

- Salaby tok i bruk programvaren som eget C#-klassebibliotek, uten annen bistand enn dokumentasjon, hevder han.

Utfordrende å selge til utviklere

Det kan virke som flere og flere utviklere får øynene opp for Bionic sin teknologi om dagen, og Tangen forteller om stor interesse i det siste.

- Vi tror veldig mange opplever ElasticSearch og Solr som tungvinte å jobbe med. Derfor appellerer vi med et produkt som har uovertruffen ytelse og funksjonalitet, samtidig som det er svært enkelt å implementere.

Tangen forteller at de møter kunder som har brukt svært store ressurser på tungrodde og kompliserte systemer som krever spisskompetanse.

«Vi tror veldig mange opplever ElasticSearch og Solr som tungvinte å jobbe med.»

- Det hjelper lite at teknologien er gratis, når systemene hele tiden krever kostbar tilpasning, mye maskinressurser og likevel ikke gir et godt resultat, forteller han.

Det har riktignok vært utfordrende å selge produktet til utviklere som allerede har gjort store investeringer i å lære seg for eksempel ElasticSearch, innrømmer Tangen.

- Og ikke minst når det gjelder konsulenter som gjerne anbefaler produkter som skaffer dem ekstra timer, legger han til.

Derfor satser far og sønn hovedsakelig på prosjekter med nyutvikling av nettsteder og apper. Tangen er riktignok håpefull for resten av bransjen også, siden så mange har dårlig erfaring med tunge systemer.

- Vår søketeknologi muliggjør helt nye anvendelser, blant annet med lynrask indeksering «on the fly», og vi ønsker å knytte partnerskap med miljøer som ser konkurransefortrinn i dette.