Litt trøst for deg med impostor-syndrom

ForrigeUke: React-året oppsummert, 9 år gammel koder, trøst for impostor-syndromet ditt og nytt på byggefronten.

📸: Annie Spratt / Unsplash
📸: Annie Spratt / Unsplash Vis mer

Dette var ukene Norge fyrte nedpå ribbe, pinnekjøtt og lutefisk i tonnevis, og jeg tok meg en uke fri fra bloggskriving.

Og  —  selvfølgelig skjedde det … 2412 ting i React-verdenen!

React-året oppsummert

Jeg hadde egentlig tenkt å skrive noe lignende selv, men Harry Wolff slo meg på målstreken. Unge herr Wolff har skrevet en flott oppsummering av de største eventsa i React-året 2018, som er tilgjengelig både i video- og tekstform.

Det var selvfølgelig haugevis av andre ting som skjedde i år også, og du kan finne mesteparten av dem ved å lese deg gjennom resten av årets <ForrigeUke />-er.

Møt Revel Carlberg West 🙋

Blir du også av og til litt sjokkert over hvor unge noen av disse superstjerne-utviklerne vi ofte tillegger så mye kunnskap er? James Kyle (kjent fra Parcel, Babel etc) er 25, Ives van Hoorne (skaperen av CodeSandbox) er 22, og Dan Abramov er 26 (!).

Vel, jeg har litt dårlige nyheter til deg. Revel er en 9 år gammel gutt som elsker React, og som akkurat holdt sin første talk på React NYC Meetup!

Her prater han om hooks som en sjef, og er full av flotte sitat og kunnskap! Jeg tror ikke jeg kunne vært så rolig foran så mange mennesker!

Se talken under, og følg han på Twitter-kontoen hans (kurert av faren hans).

Litt trøst for impostor syndromet ditt

Føler du også på at alle kan alt, og at du kan ingenting? Velkommen i klubben. Få bransjer beveger seg like fort, med like mange deleglade profesjonelle som IT, og det er lett å få inntrykk av at mengden man må kunne for å i det hele tatt føle seg som en middels vellykket utvikler, er helt uangripelig.

Heldigvis er det en kollektiv løgn. Du er flink — og du blir flinkere for hver dag som går! Hvis du ikke er sikker på sistnevnte — se på kode du skrev for 6 måneder siden. 🙈

Dan Abramov er en kjekk kar som halve internett (undertegnede inkludert) evangeliserer som en slags superstjerne. Da er det ekstra godt å føle på at selv Danny Dan ikke kan alt — og at det er okei! Han har nemlig skrevet en flott artikkel der han nevner en del ting han selv ikke er veldig komfortabel med.

Artikkelen påstår basically at det er naturlig å ha visse gap i kunnskapen sin, og at man ikke trenger å kunne alt i et fagfelt for å kunne bidra med faktisk verdi. Videre prater han om sine egne kunnskapsgap.

Nytt på byggfronten – mens vi har lagt på oss noen kilo i romjulen, har både Parcel, Webpack og Rollup lagt på seg en major (eller begynt å nærme seg en, i alle fall):

Webpack 5 er i alpha!

Den mest brukte bundleren på markedet — webpack — er på vei ut i ny versjon, og allerede godt i gang med alpha-testingen.

Changeloggen er full av nyheter, hvor blant annet persistert caching (les: kjemperaske bygg) og såkalt hot module replacing for flere filtyper er blant de store nyhetene.

Parcel sniker seg innpå v2

Det er mange som gleder seg til den komplette redesignen av zero-config bundleren Parcel kommer ut, men den rakk dessverre ikke helt ut i 2018. Det den rakk var dog en ny minor-versjon — 1.11.0 — som blant annet inneholder HMR-støtte for Elm, samt Kotlin-støtte. I tillegg har man begynt å ta i bruk endel pakker fra Parcel 2 — så man unngår de aller største oppgraderingskostnadene!

Rollup ute i 1.0.0!

Rollup er den foretrukne bundleren for pakker i React-økosystemet, og har endelig blitt sluppet i sin første major! Du kan sjekke changeloggen for en å se hvilke breaking changes som treffer deg, men i all hovedsak så er det støtte for code-splitting som er den store nyheten her. Nå kan biblioteker kanskje splittes opp i forskjellige bundles, basert på bruksmønster? Mulighetene er ganske enorme!

50 beste React-artiklene fra 2018

Det er en tjeneste som heter Mybridge, som bruker kunstig intelligens til å kompilere lister over de “beste” artiklene i en gitt kategori. De har selvfølgelig laget en årskompilasjon av React-artikler også — og her finner du mye snacks!

Du har nok sett mange av disse blitt lenket til i tidligere versjoner av <ForrigeUke /> også, men her har du i alle fall den fulle oversikten på ett sted.

Tusen takk for i år!

Det har vært en glede å skrive for dere i år. Vi i React-gruppa til Bekk er utrolig glade for at dere har fulgt oss i året som har gått, og vi gleder oss til å levere nok et innholdsrikt år i 2019.

For å bli enda bedre til neste år, har vi laget et tilbakemeldingsskjema. Du fyller det ut på et minutt om du er rask (kanskje 2 om du er litt sigen etter julen).