Layout på én linje med CSS

forrigeUke: Bli flinkere i CSS, etiske delingslenker, nytt rammeverk Remix

📸 Markus Spiske / Unsplash
📸 Markus Spiske / Unsplash Vis mer

Dette var uken for nye presidentkandidater 🕺, sofakultur tatt til nye høyder 🪂 og en god gammeldags burn 🔥. Og 18 371 skjedde i frontend-verdenen!

Layout på én linje

I gode gamle dager, da jeg lærte meg CSS, så tok det en god del CSS for å få ting til å se ut som du ville. Om du klarte å unngå å bruke tabeller til layout, så var du stuck med floats og clearfixes og fandens oldemor.

Heldigvis har CSS blitt mye bedre nå — og man trenger ikke lenger mange kilobyte med CSS for å plassere ting hvor du vil på skjermen. Det har CSS Working Group-tryne Una Kravetz gjort sitt for å tilgjengeliggjøre med sin nye 1 Line Layouts!

Det er kanskje ikke en side du kommer til å bruke veldig aktivt, men morsomt å se hvor enkelt du kan gjøre det med grid og flexbox. 💪

Bli flinkere i CSS!

Det har vel alltid stått på alle utvikleres bucket list å en dag bli skikkelig flink i CSS. Men det er jo så mye annet moro å lære, og mange (meg selv inkludert) har en tendens til å utsette skippertaket som skal til. Besides — hvor lærer man egentlig CSS for tiden?

I forrige uke kom det en skikkelig fin ressurs som går gjennom en rekke grunnleggende konsepter, og hvordan du løser dem. Så om du vil endre bakgrunnen til en boks, eller style listene dine som du vil, så får du en skikkelig god og utførlig introduksjon til dem.

Dette kan nok være en artikkelserie å ha i leselista si, så man kan referere litt til den når man kommer i en situasjon der det hadde vært greit å kunne noe spesifikt. Flott var den i alle fall!

Etiske delingslenker

En feature jeg har implementert sånn 30 ganger opp gjennom mine 7 år som utvikler er såkalte “delingslenker” — ikoner du kan trykke på for å dele innholdet ditt på en rekke sosiale medier.

Jeg er sterkt skeptisk til om noen noensinne har trykket på en slik lenke, men produkteiere har en tendens til å elske dem — så da blir det til at man legger dem til.

En av ulempene med slike knapper er at de ofte kommer med innebygget tracking og andre ulumskheter. Det burde man klare å unngå, og det har man nå klart med pakken shareon. Shareon - jeg bare regner med at det uttales share-on, ikke sharon - er en fin liten pakke på 6kb som bare fikser alt for deg — uten å spore en ting.

Har man budsjettet til det så kan man nok med fordel fortsatt implementere det selv - 6kb er 6kb, men dette er et fint utgangspunkt i alle fall — spesielt om man code-splitter det ut!

Bli bestis med useImperativeHandle

Du kjenner sikkert til de mest kjente React-hooksa — useEffect, useState og useMemo — men det er mange flere. Noen har jeg vært borti før, mens andre bare ligger der og skremmer vettet av meg.

En av disse har alltid vært useImperativeHandle . Denne hooken er for når man trenger å designe hvordan APIet til en ref kommer til å se ut — definitivt ikke noe man trenger så ofte.

Derfor ble jeg veldig glad da jeg så at Dylan Kerner hadde skrevet en liten artikkel om hva useImperativeHandle er, og når det kan være et nyttig verktøy å ha i sekken.

https://levelup.gitconnected.com/reacts-useimperativehandle-made-simple-81035a21eef0

Podcasten om Remix

Remix er et kult nytt rammeverk vi har nevnt et par ganger før her i ForrigeUke. Det går stadig fremover, og i forrige uke kom det ut en podcast med folka bak — Michael Jackson og Ryan Florence.

Podcasten går mest ut på å forklare hva slags utfordringer Remix kommer til å løse, og hvorfor eksisterende løsninger som Next og Gatsby rett og slett ikke fikser alt per i dag.

Veldig hyggelig lytting, og perfekt å høre på mens du sipper piña coladas på stranden. Eller altså, perfekt i mine ører da, fordi jeg er en nørd. Og stolt av det.

Det var det for denne uken! Tusen takk for at du var med oss denne gangen også ❤