Så langt så bra, forteller en bruker på Reddit når vi spør om de bruker Java 11. 📸-montasje: Alex Knight / Unsplash / Jørgen Jacobsen
Så langt så bra, forteller en bruker på Reddit når vi spør om de bruker Java 11. 📸-montasje: Alex Knight / Unsplash / Jørgen Jacobsen Vis mer

Java-utviklere venter på verktøy

Derfor drøyer utviklere verden over Java 11-oppgraderingen.

kode24 snakket nylig med norske utviklere om hvorfor de kvier seg for å oppgradere til Java 11.

Java 11 kom ut 25. september, altså forrige måned. Likevel hadde ingen av utviklerne vi snakket med oppgradert. Og de fleste hadde ingen planer om det i nær fremtid heller.

En av de største bekymringene var lisensendringene i Java 11, hvor Oracle krever lisens for bruk av deres Oracle JDK i produksjon. De gir også ut alternativet OpenJDK.

Men er oppgraderings-kviene et særnorsk problem? Eller er dette en holdning vi i Norge deler med det globale Java-samfunnet?

Vi spurte Java-utviklere på Reddit om de delte synspunkt med norske utviklere.

Kjører i produksjon allerede

Ja, det finnes faktisk utviklere som kjører Java 11 i produksjon allerede, eller er i ferd med å oppgradere. Selv om de også er i mindretall på Reddit.

- Kjører det i produksjon allerede. Så langt, så bra, forteller Reddit-bruker Lazystone.

Brukeren Droid2Win forteller at selskapet hans er i ferd med å oppgradere til Java 11, og da spesifikt OpenJDK 11. Som vi fortalte sist uke nå er det eneste gratis-alternativet hvis du vil bruke JDK fra Oracle.

- Oppgraderte til 11 i prod. Har ikke hatt et eneste problem ennå. Bruker det for lokal utvikling nå også, forteller bruker old4toronte.

«Realt ballespark»

Men som vi nevnte er denne gjengen i mindretall.

- Java 11 er altfor nytt, forteller brukeren nlisker, og påpeker at verktøyene ikke holder følge med Java-utgivelsene.

Han nevner editoren Eclipse, som bare har støtte for Java 11 gjennom en patch, som et typisk eksempel.

- Det at de fjernet wsimport var et realt ballespark, forteller brukeren Overachiever.

Spring Boot 2.2

En av de norske Java-utviklerne vi snakket med sist, Aleksander Blømskøld i Fiken, nevner at de også venter på støtte fra verktøy før de oppgraderer.

Utvikler Aleksander Blomskøld i Fiken venter på at verktøy skal oppgraderes før de går for Java 11. 📸: Jørgen Jacobsen
Utvikler Aleksander Blomskøld i Fiken venter på at verktøy skal oppgraderes før de går for Java 11. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

- Nå venter vi blant annet på Spring Boot 2.1. Vi regner med å gå over til Java 11 på produksjonsserveren vår før jul, forteller Aleksander – en av få norske utviklere vi har snakket med som vurderer å oppgradere i nær fremtid.

Spring Boot er tydeligvis et populært rammeverk, og nevnes av flere på Reddit. Brukeren ambientmf forteller at de også venter på 2.1, og planlegger å gå til 11 i produksjon mot slutten av året.

Reddit-brukere nevner også rammeverkene ASM, Mockito, WebStart og Wildfly som «show-stoppere» for oppgradering til Java 11.

Treigt i bankbransjen

Vil du jobbe med nye versjoner av Java er ikke bankbransjen stedet å satse som utvikler, ifølge brukeren michoken.

Han forteller at selskapet hans lager bank-programvare og i disse dager oppgradere til Java 8. En versjon av Java som altså kom ut i mars 2014, og allerede er fire år gammel.

Oracle har allerede gjort det klart at de ikke lenger vil gi ut offentlige software-oppdatering til Java 8 fra januar 2019, inkludert sikkerhets-patcher og kritiske bug-fikser.

Da må du pent oppgradere til en betalt lisens.

Java 9 og 10

- For å migrere til Java 11 må vi først migrere til Java 9, og det skjer ikke med det første, forteller bruker Balduracuir.

En påstand de andre Java-brukerne på Reddit ikke er helt enig i.

- Du bør oppgradere direkte til 11, siden Java 9 og 10 allerede er End-Of-Life, påpeker bruker cl4es.

- Det er ingen grunn til å oppgradere til Java 9, forteller bruker lazystone, og sier seg enig med cl4es.

Hundrevis av OpenJDK-utviklere

Brukeren TyrSniper forteller at han får «vondt i hjernen» av «arkitekturgruppen» på arbeidsplassen hans, som vil fortsette å betale Oracle for Java, selv om OpenJDK er et alternativ.

Da reagerer brukeren pron98, som hevder han jobber i Oracle.

- Oracle (hvor jeg jobber), betaler for hundrevis av fulltids OpenJDK-utviklere. Du trenger ikke kjøpe støtte fra Oracle eller noen andre, men hvis du gjør det så støtter du utvikling av OpenJDK.