Her er de nye media queries-ene

ForrigeUke: Eksperimentet Rome, media query level 5, Paint i browseren og React nå like gammel som jQuery.

📸: val 𝐜𝐜𝐫𝐧 / Unsplash
📸: val 𝐜𝐜𝐫𝐧 / Unsplash Vis mer

Dette var uken da koronaviruset virkelig tok strupetak på det globale aksjemarkedet 😬, i tillegg til å endelig ta turen opp til Norge 😱. Og 833 765 ting skjedde i frontend-verdenen!

Ny release av React

Teamet back React har kommet med en oppdatering – fra fremtiden!

Og det er vel egentlig det mest spennende fra den releasen. Men alt trenger ikke å være spennende for å være bra!

Bug fixing og nye advarsler skal man ikke kimse av. Og de hinter om en fremtidig “major” release. Det er bare å glede seg!

Alle veier leder til Rome!

Sebastian McKenzie, også kjent som mennesket bak Babel og Yarn, har lansert et open source-prosjekt kalt Rome.

Det er foreløpig et eksperiment, men målet er å bli en kompilator, linter, formatterer, bundler, test-rammeverk… rett og slett et verktøy for alle typer prosessering av JavaScript-kode.

«»

Det er viktig å merke seg at dette verktøyet ikke er klart for bruk i produksjon, men det er uansett verdt å følge med på dette verktøyet fremover. Og dere som er stødige på antikken vil kanskje stusse litt på logoen. Her er oppklaringen:

"Rome has a logo of an ancient Greek spartan helmet. It’s not very relevant since it’s not Roman, but it looks cooler than a Galea."

Nye media queries coming up

Det jobbes for øyeblikket med en ny media query level 5 spec.

Kort oppsummert skal det bli mulig å scripte custom queries (!), og vi får verdier for å tilpasse siden til lyset i omgivelsene og for å fange opp ulike preferanser som brukerne har skrudd på. Disse preferansene er “inverted colors”, dark-mode, høy kontrast, reduserte bevegelser, redusert databruk og redusert transparens.

Vår egen Kristofer har skrevet en mer utfyllende blogg-post om temaet her.

MS Paint i browseren

Hvis du er en smule blå etter en morsom/slitsom helg og trenger å få sprøytet inn en dose nostalgi for å klare å komme deg gjennom arbeidsdagen, da anbefaler jeg å klikke deg inn på denne JavaScript-implementasjonen av MS Paint.

Jeg forventer å se mange flotte kunstverk på veggene i kontorlandskap fremover!

React begynner å dra på åra

Vi avslutter med en fun fact til dere som er gamle nok til å ha knastet jQuery-kode: React er nå like gammelt som jQuery var da React kom ut.

En annen måte å si det på er at jQuery er dobbelt så gammelt som React.

Det var det vi fant fra forrige uke. Takk for nå og på gjensyn!