I ForrigeUke kan du lese om alt som skjedde i React-verdenen den siste uka. Foto: NeONBRAND / Unsplash
I ForrigeUke kan du lese om alt som skjedde i React-verdenen den siste uka. Foto: NeONBRAND / Unsplash Vis mer

ForrigeUke: Profiler, Pigeon Maps, Formik, farvel node_modules

Dette skjedde i React den siste uka.

Dette var uken Linus sa unnskyld 😞, Apple lanserte nye telefoner ☎️, og to sinnsykt tøffe kvinner fortalte JavaZone noen harde sannheter. 💪

Og 2.808 ting skjedde i React-verdenen!

Lær deg React sin nye Profiler

Facebook-fjes og nylig brann-offer Brian Vaughn har brukt mye av tiden sin i det siste på å gjøre det lettere for deg og meg å finne ut hvor React-appene våre er trege.

Resultatet er en ny Profiler-tab i React DevTools. Her kan du grave deg ned i hver render React-appen din gjør, sjekke hva som tar tid, og gjøre de optimaliseringene som trengs.

Vaughn skrev et flott blogginnlegg hvor han introduserer dette nye verktøyet, samt hva den kan gjøre. Definitivt verdt å lese om du tidvis sliter med ytelsen i appene dine.

Pigeon Maps 🐦

Google Maps er fantastisk software, men det er en tung pille for mange å svelge for mange å inkludere ~220 kb med JavaScript når man ikke trenger mer enn et fåtall features.

Det har æresbelgier og Apprentus-grunder Marius Andra funnet en løsning på. Han har nemlig laget et fullgodt alternativ til 8 kb (gzipped) medpigeon-maps !

Her ser det meste ut til å være på plass, inkludert zooming, panorering og markører. Jeg har ikke prøvd det selv enda, men det vil definitivt bli testet ut ved neste anledning.

Sjekk ut koden og dokumentasjonen på Github.

Formik 1.3.0 og nye docs

Formik er et av de mest populære bibliotekene for skjema-validering i React, og valideringstryne Jared Palmer har brukt sommern på å skrive om dokumentasjonen!

Formik har fått seg ny dokumentasjon.
Formik har fått seg ny dokumentasjon. Vis mer

Denne innsatsen har gjort dette prosjektet mye lettere å komme i gang med, og om du ikke har prøvd dette valideringsrammeverket helt enda, så kan det absolutt anbefales.

Nytt i 1.3.0 er også en flott -komponent, som lar deg skrive enda mindre boilerplate enn før når du skal vise feilmeldinger til brukeren.

Les og lær på Formik sine hjemmesider.

Server side-rendering på moten igjen?

Siden man begynte med å dele opp applikasjonskoden med såkalt kodesplitting, har server side rendering — teknikken der man bruker React på backenden — mistet litt av futten det en gang hadde. “Innholdet blir jo tross alt indeksert av Google — så hva er poenget?”, tenkte kanskje mange.

En av disse var Redux-fan og skandinavisk-navnete Henrik Joreteg, som la ut følgende på Twitter i forrige uke:

Kjepphøyt. Dessverre fikk han denne i retur fra Google-fjes Paul Kinlan:

Med andre ord — er det viktig at innholdet ditt er tilgjengelig i søkemotorer (les: Google) med en gang, burde du nok vurdere server-side rendering en gang til.

Takkhej node_modules 👋

Ingen mappe har vel fått like mye negativ oppmerksomhet opp gjennom årene som node_modules . Denne mappen — hvor React og alle andre avhengigheter til applikasjonen din ender opp —har en tendens til å bli relativt uoversiktelig og enorm, og løsningen på mang en bug er som regel å slette den for å laste den ned på nytt.

Både npm og Yarn ser for seg en verden uten node_modules-mappa.
Både npm og Yarn ser for seg en verden uten node_modules-mappa. Vis mer

Vel — good news everyone! Nå begynner både yarn og npm begynt å fundere på hvordan de kan komme seg helt vekk fra å ha en node_modules -mappe!

yarn kaller det Plug’n’Play, mens npm kaller det tink — og begge to er veldig i startgropa. Felles for de begge er at det vil potensielt lede til MYE raskere installasjoner, byggtider og generell glede i heimen til mang en JavaScript-utvikler.

Les mer om Yarn sin Plug’n’Play her, og npm sin tink her.

Det var det! Tusen takk for at du leste hele denne ukens utgave av ForrigeUke, og vi håper du lærte noe nytt. Hvis du var en fan, hadde det vært nydelig om du ga meg en klapp, eller delte oss i ditt favorittmedium.

Dette er også uken vi lanserer nyheten om at vi nå blir publisert i den nye nettavisen kode24.no! Vi dukker opp hver tirsdag, og håper du tar turen innom kommentarfeltet om du har noen tilbakemeldinger. 👇