Caroline (26) må lære opp nye ansatte i React

Konsulentene går rett ut i React-prosjekter uten å kunne et ord. - Men de lærer fort, lover Caroline Odden i Bekk.

Caroline Odden i Bekk jobber som seniorutvikler i Entur og leder React-faggruppa. Men det aller meste hun kan om React har hun lært etter at hun var ferdig på skolebenken. 📸: Privat
Caroline Odden i Bekk jobber som seniorutvikler i Entur og leder React-faggruppa. Men det aller meste hun kan om React har hun lært etter at hun var ferdig på skolebenken. 📸: Privat Vis mer

- Jeg husker jeg satt i den første sommerjobben min og sleit med forskjellen mellom state og props, ler Caroline Odden i ukas episode av kode24-timen.

26-åringen har allerede rukket å bli både seniorutvikler og leder av Bekk sin React-faggruppe.

Men det er overhodet ikke fordi hun lærte så mye om React under utdannelsen på NTNU.

Det viser seg nemlig at React-utviklerne i Bekk gjerne lærer seg React ute i prosjekt.

Lite React på studiet

Odden starta som konsulent i Bekk som så mange andre; gjennom sommerjobber. Og det var i den første sommerjobben at hun lærte seg React.

- Vi hadde et nytt valgfag på NTNU, om webutvikling, hvor vi lærte litt om React. Men jeg kunne fint lite React da jeg starta i sommerjobben, forteller hun i ukas kode24-timen.

- Er det vanlig?

- Ja, det er veldig vanlig. Vi kjører alltid en React intro-workshop, fordi vi vet at folk fra studiet ofte ikke har lært så mye om React. Og vi vet at folk lærer det utrolig fort. Så når de jobber med det en hel sommer, kommer de langt bare der, svarer Odden.

- Er det et problem at ikke flere lærer React under studiet?

- Kanskje litt? Det er ikke et problem for oss, men jeg tror folk har godt av å lære litt om frontend også - ikke bare om backend.

«Jeg kan jo ikke React, jeg kan jo ikke sitte her og være utvikler!»

Team og faddere

Workshop-en nye Bekk-ansatte blir tilbudt, som ligger tilgjengelig på GitHub, varer under én dag. Og så er det altså rett ut på React-prosjekter.

- Men får man gjort så mye fornuftig på et React-prosjekt, om man bare har hatt en liten workshop i forkant?

- Ja, du havner jo ikke der alene. Du har et team og faddere. De første ukene går det jo tregt, og det er selvfølgelig greit, men plutselig så klikker det, og da blir du supereffektiv, smiler Odden.

- Det føles jo veldig skummelt. Jeg husker den følelsen; "jeg kan jo ikke React, jeg kan jo ikke sitte her og være utvikler!". Men man lærer det veldig fort altså, og man har jo et godt støtteapparat.

I kode24-timen snakker vi med Caroline Odden i Bekk om blant annet hvordan de bruker React ute hos Entur. 📸: Privat
I kode24-timen snakker vi med Caroline Odden i Bekk om blant annet hvordan de bruker React ute hos Entur. 📸: Privat Vis mer

Traust i 2021?

Det er ingen hemmelighet at Bekk er glade i React, og har bygd opp et digert miljø rundt JavaScript-biblioteket. Så digert at de altså må lære opp folka sjælv.

Men siden React fikk fotfeste i norsk utviklerbransje har det dukka opp stadig flere konkurrenter, som Svelte og Vue.

Og som kode24-Jørgen skrev allerede i 2019 - noen begynner å bli lei av den gamle traveren fra Facebook.

- Hva synes du, er React i ferd med å bli et litt traust valg i 2021?

- Nei, jeg vil ikke si at React er traust, svarer Odden.

- Jeg er i alle fall veldig glad i React.

I tillegg til å lede React-faggruppa til Bekk, som blant annet involverer å lære nye ansatte teknologien, jobber Caroline Odden nå som utvikler i Entur. Hvordan de bruker React og React Native i 2021 hører du i ukas episode av podcasten kode24-timen! 🎧