Brygger opp til personvern-krig mellom Apple og Facebook

Skvulp: Gamestop-styret, State of design 2021, toppen av UX-pyramiden, hvordan Facebook-feeden gjetter på hva du vil se og kritisk evaluering av Spotify-historikken din. 🌊

Denne uken har det handlet om to ting: Gamestop og Bernie Sanders.

Sistnevnte trenger ingen introduksjon, men sjekk gjerne om du finner ham her.

Gamestop er like deler komplisert og eventyrlig.

Gamestop er en amerikanske kjede med fysiske butikker som selger dataspill. Selskapet er børsnotert, og ikke nødvendigvis et selskap for en fremtid der stadig flere skaffer seg spill gjennom digital nedlasting.

Siden nyttår har børskursen til Gamestop steget 1700 prosent, og deretter falt kraftig tilbake. Årsaken til at aksjekursen har steget er en kollektiv kampanje organisert på Reddit, der helt vanlige småinvestorer sammen har drevet opp kursen på Gamestop til astronomiske høyder.

Her blir det komplisert. For årsaken til at denne aksjonen er mulig, er at man forholder seg til såkalte shortere; folk eller institusjoner som vedder på at en aksje skal falle i verdi. Når aksjen i stedet stiger, vil shorterne tape penger, og kanskje bli tvunget til å selge aksjen.

Flere store profesjonelle fond har gamblet på at Gamestop-aksjen skal falle, og har tapt rundt 45 milliarder kroner bare siden nyttår etter at aksjekursen i stedet har steget. Småaksjonærer verden over har derimot kunnet gjøre ti-gangen på investeringen sin i løpet av få dager.

Fører dette merkelige “spillet” til usunne bobler som truer tilliten til børsen, eller ser vi på en demokratisering av finansbransjen— muliggjort gjennom sosiale medier? En viss omfordeling av rikdom fra verdens mest velstående til mannen i gata har man uansett fått.

Vice har en grundig gjennomgang av alt som skjedde til og med tirsdag, men etter det har folkeinvesterings-appen Robinhood stoppet sine brukere fra å kjøpe Gamestop-aksjer, og snøballen ruller videre.

10 favoritter fra uken som gikk

  1. The state of design in 2021
  2. A comprehensive list of UX design methods & deliverables
  3. What is at the top of the UX pyramid?
  4. Enterprise UX is amazing. Change my mind.
  5. Using “How Might We” questions to ideate on the right problems
  6. When are we going to start designing AI with purpose?
  7. NRK Beta: Millioner av mennesker bytter meldingstjeneste. Dette trenger du å vite.
  8. - Why I’m losing faith in UX
  9. How does Facebook News Feed predict what you want to see?
  10. Det brygger opp til full personvern-/tracking-krig mellom Apple og Facebook. Akkurat det hørtes nesten utelukkende positivt ut, men sannheten er vel at det egentlig er en kamp om hvem som skal eie brukerdata.

Fint og morsomt