"Forskjellen på de beste og de nest beste kan heller ikke fanges i et regneark eller forklares med ord - vi kaller det rett og slett magi" melder byrået Good Morning Naug på de langt over snittet fancy nettsidene sine.
Men bak denne såkalte magien ligger det kode - og vi har bedt byrået oppsummere kodeåret 2020 og spå litt om kodeåret 2021, til serien vår som passende nok kalles Kodeåret.
Om du synes Good Morning høres kjent ut, men Good Morning Naug høres rart ut, er forklaringen en fusjon mellom reklamebyrået Naug & Venner og Good Morning i 2019.
Uansett: Byrået har laget mye spennende i 2020, som en AR-Ibsen-app, en nettside for varsling av seksuelle overgrep og trakassering og en app som visstnok skal gi deg et bedre samliv.
Vi fikk teknologiansvarlig og partner Robert Bue i Good Morning Naug til å fortelle litt om hvordan.
Hvilke teknologier begynte dere å bruke i 2020? ✨
2020 har vært året hvor vi har finpusset den eksisterende stacken og blitt sterkere på det vi har troen på videre. Samtidig har vi fokusert på å få streamlinet så mye som mulig, ved å flytte byggeprosesser ut i clouden og automatisert så mye som mulig av deployment.
Det å kunne gi utviklere en god DX (Developer Experience) er målet, slik at man tar vekk alt rundt som er kjedelig og stjeler tid. Da kan utviklere fokusere på å utvikle løsninger og ikke kjempe med servere. Med gode byggeprosseser og forklarende README-filer blir det enklere å overta eller videreutvikle andres prosjekter.
«React Native fortsetter vi med, da vi ser det fungerer godt.»
Vi fokuserer for det meste på JavaScript, og vi har velprøvde valg som React (og React Native) og da gjerne i kombinasjon med Next.js. Sleng på litt GraphQL og styled-components så har vi en solid stack som vi har finpusset gjennom 2020, og som vokser i bruk hos oss.
React Native fortsetter vi med, da vi ser det fungerer godt til vanlige applikasjoner der ytelse ikke blir en hindring. Det er også enkelt for utviklere med JavaScript-erfaring å gå over til apputvikling.
Til back-end og bygging av API ser vi gjerne mot serverless-teknologi som Node.js kjørende på AWS Lambda, en setup vi ser fungerer veldig godt og har mye fleksibilitet. Og med Serverless Framework slipper man å være “AWS-guru” for å sette opp et API, og tar hånd om mye av konfigurasjonen som AWS behøver.
Hvilke teknologier fasa dere ut i 2020? 🦵
Som et byrå som satser på JavaScript, så har det vært på blokken å fase ut Craft CMS (bygget på PHP) en stund, men det har ikke dukket opp noe bedre alternativ ennå, spesielt for enklere nettsider.
Der er Craft CMS med Twig templates, Webpack og Tailwind CSS veldig effektivt.
Vi har ofte hatt stor frihet til å velge stack selv i prosjekter, så vi har lite legacy-kode, og det har derfor ikke vært behov for de store utfasingene i år.
Siden oppstarten av Let's Encrypt har man ventet på ulempen ved å gjøre seg avhengig av deres gratis og automatisert sertifikater, og nå med deres bytte av root-sertifkat så blir det å gå over til andre løsninger for automatiserte sertifikater, der man trenger støtte for eldre Android-enheter.
Hvilke teknologier skal dere begynne å bruke i 2021? 🔮
Sanity står høyt på listen over ting som ønskes å settes ut i produksjon, og se på om man kan kutte ut Craft CMS som det foretrukne valget for headless CMS.
Sanity er bedre forberedt når det kommer til flere bruksområder innenfor data og hvordan den lagres, og det hadde vært interessant å se på å kunne bruke det som kombinert CMS og API.
Innenfor React-verden så vil vi fortsette med React og Next.js, men vi vil ta i bruk mer av React Hooks som har blitt ny standard, og det kan bli mindre bruk av for eksempel Redux. Samt se mer på det kommende concurrent mode, som blir en forbedring for interaksjonen til løsninger som lastes inn i denne jungelen av ulike tilkoblinger og enheter.
Slik leverer Sanity 3 milliarder spørringer i måneden
Hvordan vil koronapandemien prege dere framover? 😷
Noen uker etter nedstengingen av Norge begynte vi å kjenne at kundene satt på bremsen, men da var vi allerede forberedt på det og kunne takle det på best mulig måte.
Året ser ut til å få en god oppsving i siste halvdel, og 2021 ser ut til å fortsette på den stigningen.
Etterhvert begynte noen å dra tilbake på kontoret et par dager i uken, men etter siste innstramminger har vi kun sittet hjemme. Vi har alltid hatt fokus på å bruke verktøy i clouden, så for meg er det en sømløs overgang mellom kontoret og hjemme, selv med to ulike maskiner. Vi har også vært vant med hjemmekontor tidligere, så den største endringen er mangelen på det sosiale miljøet.
For noen er hjemmekontor veldig praktisk, men for et byrå som jobber med kreativitet så kan man trygt si at den oppstår ikke i en Google Meetup, i hvert fall ikke i like stor grad som i et fysisk møterom.
De fleste er uansett veldig klar for å komme tilbake til kontoret, og slå av en naturlig prat rundt kaffemaskinen. Vi er utrolig stolte og glad over at vi har greid å kjempe oss gjennom denne tiden selv med alle utfordringene som har blitt slengt mot oss!
I 2021 vil Everyday kvitte seg med PHP
Kodeåret: Utviklerne satser heller på ASP.Net Core og Rust. 📆