- Utviklere må anerkjenne no-code!

Pål-Andre Kjøniksen tror no-code kan bli en større trussel for enkelte utviklere enn outsourcing.

Pål-Andre Kjøniksen i Skill AS jobber med Microsoft-produkter og driver blant annet med no-code. 📸: Privat
Pål-Andre Kjøniksen i Skill AS jobber med Microsoft-produkter og driver blant annet med no-code. 📸: Privat Vis mer

Nylig skrev vi om konsulentleder Pål Andre-Kjøniksen i konsulentselskapet Skill AS, som hadde laget en løsning hvor lyset i trappen opp til hjemmekontoret endret farge, avhengig av statusen hans i Microsoft Teams.

Det oppsiktsvekkende var riktignok ikke lysene i seg selv, men at Kjøniksen hadde snekret sammen løsningen uten en eneste linje kode. No-code, kalles det, og er faktisk en egen bevegelse innen utvikling, som fosser fremover.

Godt hjulpet av Microsoft sin samling av produkter og løsninger, som Kjøniksens kollegaer i Skill AS har spesialisert seg på.

Men hvordan fungerer egentlig no-code? Og hvordan går man fram?

Vi tok en prat med Kjøniksen om det fundamentale rundt bevegelsen.

Vi hører stadig vekk om no-code, men hva betyr det egentlig?

No-code gjør både utviklere og ikke-utviklere i stand til å realisere forretningsløsninger uten å skrive kilometervis med kodelinjer.

Man jobber i plattformer hvor man kan ha fokus på brukergrensesnitt, funksjon og forretningsverdi, og mindre på koden bak. Den er ivaretatt av plattformen eller standardiserte «connector-er» til andre systemer.

Med inntoget av no-code-plattformer som Power Apps og Power Automate fra Microsoft har jeg fått noen aha-opplevelser. Løsninger som jeg tidligere har brukt hundrevis av timer på å realisere i Visual Studio, kan jeg nå realisere på en brøkdel av tiden med no-code. I enkelte tilfeller tror jeg også løsningen blir bedre.

Hva bruker dere no-code til?

I Skill bruker vi aspekter av no-code i nesten alle prosjekter i dag, men det er selvfølgelig ikke slik at bruk av no-code utelukker bruk av kode. Ofte kan kombinasjonen no-code og code være svært kraftig.

«Jeg mener at vi alltid skal stille oss spørsmålet: Kan dette løses med no-code?»

Jeg mener at vi alltid skal stille oss spørsmålet: Kan dette løses no-code?

Noe vi har begynt å bruke mye nå, er no-code-komponenter i Dynamics 365, i form av embedded Power Apps Canvas Apps og ulike komponenter realisert med Power Apps Component Framework.

Dette gir oss mulighet til å levere mye rikere sluttbrukeropplevelser enn tidligere. I blogginnlegget mitt «Power Apps endrer alt» gir jeg noen eksempler på dette.

Power Apps Component Framework gjør at vi med kode kan utvikle rike standardkomponenter som kan brukes - og gjenbrukes som no-code elementer - i våre prosjekter.

Utveksling av data mellom systemer er viktig i de fleste leveransene våre. Her ligger det mange muligheter ved bruk av Power Automate og alle «connector-ene» som er tilgjengelig. Er det ikke tilgjengelige «connector-er», kan man bygge disse selv, slik som jeg demonstrerer i denne bloggartikkelen.

Power Automate har en storebror i Azure Logic Apps. Logic Apps har vi brukt i flere sammenhenger for å kalle for eksempel Azure Functions der hvor man har hatt tyngre integrasjonsbehov.

Gir Microsoft-miljøet noen ekstra fordeler i forhold til no-code?

Vår fokus er på Microsoft-teknologi, men Microsoft er langt fra alene om å levere gode plattformer for no-code.

Med fare for å bli tatt for å ikke være helt objektiv, vil jeg mene at fordelen med Microsoft-teknologi er det store økosystemet av løsninger som spiller godt på lag.

I tillegg gir det jo noen åpenbare kostnadsbesparelser knyttet til lisenser, ved å standardisere på Microsoft-teknologi. De fleste norske bedrifter kjører i dag Microsoft 365 og mange har i dag lisenser på for eksempel Power Automate, som kan gi den enkelte medarbeider mulighet til å automatisere sin egen hverdag. Lederassistenten min er et godt eksempel på det.

«Citizens Developers» synes jeg er et spennende begrep. Ved å tilgjengeliggjøre plattformer som Power Automate og Power Apps for bedriftens medarbeidere kan man, om man ivaretar god governance, få noe svært spennende effekter. Vi har for lengst kommet over den tiden hvor vi ventet på at såkalte «millenials» skulle komme inn i arbeidslivet. Nå står vi midt i det, og vi begynner å få en arbeidsstokk med mennesker som er langt fremme på teknologi, selv om de jobber i yrker hvor utvikling ikke er deres hovedvirke.

Hvilke verktøy bruker dere på no-code-prosjekter?

For meg er Microsoft Power Platform basisen for no-code. Den består av Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agent og Power BI.

Men kanskje vel så viktig er datalaget i bunn – Common Data Service (CDS), samt alle «connector-ene» som ligger tilgjengelig i løsningen. En annen fordel med Power Platform er den sømløse integrasjonen med Microsoft 365 og Azure AD som gir Single Sign On «ut av boksen».

Microsoft Azure er naturligvis en viktig brikke, og det er ofte hensiktsmessig å henge på data som finnes i Azure Blob Storage, Cosmos DB eller å berike funksjonalitet med Logic Apps og Azure functions, for å nevne noe.

«Til de vil jeg si: Den som ler list, ler best!»

Noen mener man ikke er skikkelig utvikler om man driver med no-code?

Jeg blir ikke overrasket om dette vil bli en av de artiklene til kode24 som skaper mest følelser og motstand.

Jeg er usikker på om jeg hadde valgt å stikke frem hodet hvis jeg ikke hadde relativt god kunnskap om tradisjonell kode. Jeg har flere ganger hørt hardcore utviklere omtale no-code-utviklere som «pek og klikk»-konsulenter og i det ikke anerkjenne no-code som en god erstatning til tradisjonell kode.

Til de vil jeg si: Den som ler list, ler best!

Argumentene for å ikke anerkjenne no-code blir færre og færre for hver måned som går.

Er no-code framtida for bransjen vår?

Det vil selvfølgelig være prosjekter hvor no-code kommer til kort, og jeg tror vi i lang tid fremover trenger tradisjonell kode og tradisjonelle utviklere. Men enkelte prosjekttyper vil «dø» som tradisjonelle utviklingsprosjekter.

Mange utviklere har sett på outsourcing som en trussel, og jeg tror at for de utviklerne som ikke evner å endre mindset, vil no-code være en enda større trussel. Satt på spissen konkurrerer du ikke nå med en høyt utdannet inder, men en nyutdannet ansatt som synes citizen-development er gøy.

Mitt første møte med IT-bransjen var i 2004 hvor jeg jobbet i et selskap som leverte web-løsninger. Jeg husker hvor store prosjektene ble når kunden kom og ville starte nettbutikk. Hvis kunden i tillegg krevde kortbetaling på web, ble prosjektet kjempestort.

Selv om jeg ikke har jobbet med netthandelsløsninger siden 2006 er jeg helt sikker på at jeg skulle klart å sette opp en nettbutikk inkludert kortbetaling på en kveld i dag. Jeg synes det illustrerer et poeng og hvordan vi må evne å tilpasse oss de mulighetene som kommer.

«...for de utviklerne som ikke evner å endre mindset, vil no-code være en enda større trussel.»

Hvordan reagerer kundene deres på no-code?

Jeg opplever at kundene ikke bare er positive, de kommer også til oss og etterspør løsninger realisert på no-code-plattformer.

De kundene som er opplest og «fremme i skoene» ser at dette kan gi de mer for mindre.

Hvor går man hvis man vil lære mer om no-code?

Jeg pleier å si at det man ikke kan lære på Youtube, er det ikke verdt å kunne, men jeg tenker det er smart å ta et plattformvalg.

Hva passer best for deg og den virksomheten du jobber i?

Jeg utelukker ikke at det finnes andre plattformer som kan være interessante, men om du lander på Microsoft, vil jeg anbefale Microsoft Docs og Microsoft Learn. Jeg har også skrevet en artikkel om hvordan du får din egen Power Platform på 10 minutter for labbing og testing.