Slik arrangerer du et vellykka hackathon

Bouvet arrangerer hackathon med livestream, og har noen tips.

📸: Bouvet
📸: Bouvet Vis mer

Fredag klokka 12:00, 1. februar, skal vi i Bouvet gjøre noe vi aldri har gjort før – nemlig å livestreame et hackathon.

Dette krever selvfølgelig mye planlegging, men et hackathon trenger ikke nødvendigvis være veldig komplisert å arrangere.

Her er livestream-en:

Det er få ting som er så gøy og spennende som å bli utfordret gjennom et hackathon. Med stramme tidsfrister, helt nye team, ulike teknologier, utfordrende oppgaver og morsomme påfunn underveis, er dette en perfekt måte å bygge kompetanse ved å lære av hverandre. Samtidig er det også genialt for å bli kjent med kolegaer og bygge et godt arbeidsmiljø.

Et hackathon er i tillegg en super mulighet til å jobbe med noe helt annet enn det vi vanligvis gjør – enten det er ved å bygge «kamproboter» som skal kjempe mot hverandre, eller ta tak i en samfunnsutfordring som å bidra til å redusere plast i havet.

Et litt annerledes hackathon

Selv om vi arrangerer flere ulike hackathons i løpet av et år, skal vi altså på fredag gjøre noe vi aldri har gjort før. Vi bestemte oss nemlig i fjor for at vi ønsket å gjøre et litt annerledes hackathon, hvor vi også skulle involvere andre interesserte utenfor Bouvet. Vi valgte derfor ut tre potensielle oppgaver, og satte opp en avstemningsside. På denne siden har det siden midten av desember vært mulig å stemme på hvilken oppgave syv Bouvet-utviklere skal bruke 24 timer på å løse.

Fordi vi ønsket å benytte muligheten til å gjøre noe positivt for samfunnet, gikk alle oppgavene ut på at vi skulle forsøke å lage noe som kan bidra til å løse et større samfunnsproblem. Til slutt endte vi opp med kanskje den vanskeligste oppgaven av de alle, nemlig: hvordan bidra til mindre plast i havet. Vi er veldig spente på hva de syv Bouveterne ender opp med å lage, men vi gleder oss til å følge med. Det som gjør dette hackathonet spesielt er jo at det ikke bare blir vi som kan følge med.

Følg med og bidra underveis

Alle som ønsker å følge med på hackathonet kan nemlig få med seg hvert sekund av hele prosessen via en livestream på Youtube. Vi har satt opp tre fastmonterte kameraer, samt et håndholdt kamera som vil kunne følge deltakerne kontinuerlig i 24 timer. Det vil garantert bli mange livlige diskusjoner, morsom teknologi og frustrerte utviklere. I tillegg kan vi love at det vil komme flere overraskelser underveis.

«Hackathonet er nemlig open source.»

Som dere forstår, har det i tillegg vært viktig for oss at alle som er interessert kan bidra. Derfor kommer vi til å sette opp muligheten for at dere som ser på kan hjelpe til med kode via Github, hackathonet er nemlig open source. I tillegg håper vi at dere kan komme med gode innspill og ideer i kommentarfeltet. Oppgaven er jo enorm, og vi blir takknemlige for all hjelpen vi kan få.

Små og store hackathons

Men alle hackathons er selvfølgelig ikke så omfattende som dette, og i løpet av et år arrangeres det både store og små hackathons rundt om i Norge ved våre lokale kontorer. Disse har alle ulike temaer og navn, og er satt opp på forskjellige måter. Vi har blant annet mindre sikkerhets-hackathons, hvor de ulike lagene skal bygge opp og bryte ned sikkerhetssystemer. Samtidig har vi også større arrangementer med litt mer humoristiske og «gøyale» utfordringer.

I Stavanger og Oslo har vi kjørt et hackathon kalt Battle Royale. For å gi en liten pekepinn på størrelsen, så har eksempelvis Battle Royale i Oslo normalt hatt 70-80 deltagere, fordelt på omtrent 10 lag. Vi forsøker å dele inn lagene slik at alle lagene består av folk med forskjellig kompetanse. Samtidig er det for eksempel også gøy å skille de som spesialiserer seg på henholdsvis Java og .NET, for å se hvordan de løser samme oppgave.

Ett av suksesskriteriene har vært at vi har lagt lista på et nivå som verken er for lett eller for vanskelig. Et godt eksempel på dette er hvordan vi løste det under Battle Royale i Oslo i fjor. Her ga vi nemlig ikke deltakerne svaret på hva de skal ende opp med å lage, men heller små oppgaver og hint igjennom hele hackathonet. Vi startet arrangementet med å gi gruppene en eske med tilfeldige ting oppi. Her lå det blant annet et adgangskort hvor vi hadde kodet inn informasjon, visittkort som ledet til en nettside vi hadde satt opp med sikkerhetshull som måtte fikses før de fikk mer informasjon, selvfølgelig sammen med andre ubrukelige og irrelevante objekter.

Vi prøver i tillegg alltid å finne noe som er litt utenfor komfortsonen, men som samtidig er innenfor det vi holder på med. Det beste er om vi kan bruke relevant teknologi til noe vi ikke hadde fått gjort til daglig på arbeidsplassen.

5 tips for et vellykket hackathon

  • 1. Verken for vanskelig eller for lett
    Sørg for at deltagerne må begi seg ut på litt dypt vann, og at de må sette seg inn i språk eller teknologi de ikke jobber med til vanlig. Planlegg opplegget nøye, og pass på at det er rikelig med hint underveis.

  • 2. Fag på tvers
    I Bouvet jobber vi med «fag på tvers». Det vil si at vi i alle faginitiativ passer på å samle folk på tvers av fagområdene våre. Det gjør oss bedre rustet på å jobbe i tverrfaglige team i prosjektene våre. Et hackathon blir best med lag med litt ulik kompetanse og spesialiteter.

  • 3. Overraskelser underveis
    Det er viktig å ha det gøy på hackathon, og det blir fort kjedelig om du knoter med samme skyoppsettet i timevis, eller om du griller den tredje mikrokontrolleren på samme kveld. Sørg derfor for at det skjer litt uforutsette ting som spriter opp underveis.

  • 4. Hvordan bruke relevant teknologi på en annerledes måte?
    For å kunne tenke langt utenfor boksen, har vi opp igjennom brukt skyløsninger for serverløse pingviner, RFID-lesere og lodding for å finne sporløst forsvunnede sjefer, samt reddet planter med lodding og programmering. Her er det kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan lure inn relevant teknologi til å gjøre de rareste ting.

  • 5. Ikke for konkurransefokusert
    At et hackathon blir ekstra spennende med en konkurransedel er ingen hemmelighet, enten dette er mellom lag eller mot klokken slik det blir på fredag. Husk likevel alltid på at det ikke er konkurransen som er det viktigste. Legg opp til at det sosiale og kompetanseutvikling skal stå i sentrum. Om det er litt lettere stemning vil ofte kreativiteten blomstre, og da kan det godt være at resultatet også blir best mulig.