- Du får som regel det du betaler for

Vi fikk to naprapater til å vurdere hjemmekontor-stolene til norske utviklere. Men hva du sitter i er kanskje ikke så farlig som du tror.

Norske utviklere sitter på alt fra gaming- til kjøkkenstoler på hjemmekontorene sine. Naprapat Andre Bolstad advarer mot konsekvensene av feil sittestilling, men stolen er bare én del av likninga. 📸: Privat / Oslo Ryggklinikk
Norske utviklere sitter på alt fra gaming- til kjøkkenstoler på hjemmekontorene sine. Naprapat Andre Bolstad advarer mot konsekvensene av feil sittestilling, men stolen er bare én del av likninga. 📸: Privat / Oslo Ryggklinikk Vis mer

"Kinnarps-stol jeg berget fra å bli kastet hos en tidligere arbeidsgiver. I utgangspunktet en knallbra stol, men nå er ryggjusteringen ødelagt, og snart ryggen min også. Terningkast 1."

Sånn oppsummerer utvikler Erling Paulsen sin kontorstol på hjemmekontoret.

Og selv om han gir den strykkarakter, er den langt fra det verste eksempelet som tikka inn da vi ba leserne våre vise fram hjemmekontor-stolene sine.

Men nøyaktig hva du sitter på spiller kanskje ikke stor rolle som du tror.

«Kombinasjon bord og stol, med tanke på høyder, er avgjørende.»

Mengden, ikke stolen

- Det er fint å ha et godt utgangspunkt, med en stasjon som er tilpasset kroppen. Det jeg tenker på da, er høyde på stol, skrivebord, skjerm, belysning og så videre. Og når det gjelder hvor viktig stolen er her, er det fristende å si veldig mye, forteller naprapat Haakon Rønning Kvam i Rygg og Rehab til kode24.

Men fullt så enkelt er det ikke, skal vi tro naprapaten.

- Det har kommet forskning som peker på at det ikke har så mye å si hvordan man sitter. Det er mengden det kommer an på. Så den beste sittestillingen må nok være den neste, fortsetter han, og sikter altså til variasjon gjennom arbeidsdagen - for eksempel mellom å sitte og stå.

Men Kvam påpeker at riktig stol selvfølgelig er å anbefale, for å sikre seg en så riktig kroppsholdning som mulig når man først skal sitte der.

Som også er hele konseptet med skikkelige kontorstoler, med alle innstillingene som gjør at du kan tilpasse dem etter din kropp og arbeidsplass.

Han får støtte fra naprapat Andre Bolstad ved Oslo Ryggklinikk.

- Stolen vil være svært sentral alle steder man skal sitte over lengre tid. Kombinasjon bord og stol, med tanke på høyder, er avgjørende, forteller Bolstad til kode24.

Så hva med kjøkkenstoler? Gaming-stoler? Eller billige IKEA-stoler? Vi viste naprapatene hva kode24-leserne sitter på, for å få deres vurderinger.

Kjøkkenstol - ikke optimalt. 📸: Kristofer Giltvedt Selbekk
Kjøkkenstol - ikke optimalt. 📸: Kristofer Giltvedt Selbekk Vis mer

Kjøkkenstoler kan fungere

"Denne bygger karakter" skriver Kristofer Giltvedt Selbekk på kode24-klubben.

Og legger ved et bilde av en gammel kjøkkenstol.

- Det kan fungere med sånne stoler om man ikke sitter så mye, men jobber man slik at man er nødt til å sitte over lengre perioder, ville jeg valgt noe annet, sier Kvam til kode24.

- Å sitte slik over tid, med fokus på en skjerm hvor det er utfordrende å finne riktige vinkler for kroppen, vil gi stivhet, smerte og redusert kapasitet, mener Bolstad.

Og problemet er altså at du skal ha ren flaks om arbeidsstillingen din blir riktig når du ikke kan stille høyde eller noe som helst på stolen din.

IKEA-stol - kan fungere fint. 📸: Anders Birkenes
IKEA-stol - kan fungere fint. 📸: Anders Birkenes Vis mer

Billige IKEA-stoler kan fungere

"Jeg har en Vilgot fra IKEA, den fungerte greit lenge, men etterhvert fant jeg ut at oljeflekkene på gulvet var stolen som lakk, så den holder seg ikke på full høyde lenger" skriver Anders Birkenes.

- Mange gjør som han, og sitter på ganske rimelige IKEA-stoler. Er det noen vits i å betale mange tusen kroner for dyrere kontorstoler?

- De produsentene som leverer kontormøbler har ofte en litt tyngre forskning, som strekker seg over lengre erfaring, og har stoler som er laget med noe mer innstillinger og en litt høyere kvalitetesopplevelse, svarer Bolstad, som likevel mener at billige IKEA-stoler fungerer helt greit, spesielt om du ikke skal sitte i dem i all evighet.

- Man får som regel det man betaler for. Men mange har jo mulighet akkurat i denne spesielle tiden til å få låne kontorstolen de har på jobben til å bruke på hjemmekontoret, så vi anbefaler pasientene våre å begynne der, istedet for å gå til innkjøp av dyrt utstyr fra egen lomme, tipser Kvam.

«Gaming-stoler pleier å være veldig bra.»

Gaming-stoler kan fungere

Spillestoler - ikke dumt. 📸: Andreas Aronsen Nesheim
Spillestoler - ikke dumt. 📸: Andreas Aronsen Nesheim Vis mer

"Da jeg innså at hjemmekontor-dagene kom til å bli lange, kjøpte jeg en Arozzi Mezzo gaming-stol. Meget komfortabel. Korsryggpute og hodepute gjør underverker" skriver Andreas Aronsen Nesheim.

- Gaming-stoler pleier å være veldig bra. Men hvis de har skai-materiale som ser tøft ut, er det fort gjort å bli ganske klam etter en stund. Dette kan man løse med å legge over et tynt ullpledd, sier Kvam.

- Gaming-stoler er laget for å gi brukeren en "hyggelig" opplevelse. Så disse kan brukes for korte arbeidsøkter, dersom man har et bord som passer i høyden, mener Bolstad.

Få også med deg hva kode24-timen mener om alle stolene, i siste episode av podcasten vår:

Ingen eksakt vitenskap

Er du litt forvirra nå, er du ikke alene. For om det ikke var klart ennå; sittestillinger, stoler, rygg og nakke er ingen eksakt vitenskap. Og mange mener det ikke finnes noen fasit på riktig sittestilling.

Men det virker å være ganske bred enighet om at 90 graders vinkler er målet; altså rette vinkler i knærne, albuer og fra øyet til toppen av skjermen.

- Er man ute etter den optimale kontorstolen, bør man først og fremst finne en stol som har riktig størrelse for den som skal bruke den, sier Bolstad.

Naprapat Haakon Rønning Kvam i Rygg og Rehab. 📸: Rygg og Rehab
Naprapat Haakon Rønning Kvam i Rygg og Rehab. 📸: Rygg og Rehab Vis mer

Med andre ord: Du bør prøvesitte noen stoler før du bestemmer deg. Kanskje lettere sagt enn gjort under en pandemi, men mange butikker har åpne kjøp, og angrerettloven på nett gjelder selvfølgelig som før.

- Det er viktig å kunne stille inn korsryggen, armstøttene og høyden på stolen, forteller Kvam, og nevner også at det er fint å kunne stille inn sittepute og hoftevinkel - jo flere innstillinger jo bedre, virker det som.

- Korsryggstøtte er et absolutt must! legger Bolstad til.

- Og hva kan konsekvensene bli av å sitte feil på hjemmekontoret?

- At man får en kropp som begynner å gi beskjed om at den vil ha mer bevegelse, svarer Kvam.

- Ofte i form av symptomer som stiv nakke, hodepine, ømme skuldre, og så videre.