Vue dropper IE11: - Håper React følger etter!

Vue 3, Bootstrap 5, Babels penger og TypeScript 4.3 - her er ukas ForrigeUke.

aDette var uken for uheldige slagord 😬, en tråd ut av kontroll 🤪 og en litt for god sugekopp 😄 Og 4 916 ting skjedde i frontend-verdenen!

Vue dropper IE11

En av de kjedeligste tingene med å implementere moderne webapplikasjoner, er at man må tilpasse seg hvor god den dårligste nettleseren er. Det kan bety større bundles, tregere kode og en stor haug med bugs, om den dårligste nettleseren er Internet Explorer.

Selv i 2021 er det mange prosjekter som støtter Internet Explorer — selv om bruken faller fra uke til uke. Derfor er det gledelig hver gang man ser større prosjekter dropper støtten for det.

Og det er nettopp dette som er i ferd med å skje med Vue. I deres kommende nye major-versjon, Vue 3, vil ikke rammeverket lenger støtte IE11.

La oss håpe det gjør at rammeverk (hark React hark) kommer etter, slik at vi kan pensjonere denne teknologiske dinosauren snart!

Bootstrap 5 ute 5/5

Om du har laget websider de siste tiårene, så har du helt sikkert vært borti Bootstrap. Da det kom ut var det en helt ny måte å style weben på, og hundretusenvis av websider endte opp med å se relativt like ut.

Nå er det ikke så veldig mange som bruker Bootstrap i nye prosjekter kanskje, men det finnes haugevis av prosjekter som fortsatt bruker det fordi det er for mye arbeid å skrive seg vekk. Og da er det jo veldig greit at noen fortsatt tar seg jobben med å videreutvikle det!

Den 5. mai — eller 5/5 — slapp nemlig teamet Bootstrap 5. De største nyhetene er at man ikke lenger er avhengig av jQuery (yay), ikke lenger støtter IE11 (dobbel-yay) og har fått en ny logo (yay?).

Les alt du trenger å vite i release-bloggposten!

«Men når Babel er gratis og open source — hvordan får man tak i penger?»

Babel og penger

Om du driver med moderne webutvikling, så bruker du mest sannsynlig Babel hver eneste dag.

Dette verktøyet lar deg oversette ny, moderne JavaScript til mer tradisjonell JavaScript som fungerer i flere nettlesere (ja selv i IE11 👆), samt å bruke syntaks som ikke er støttet av JavaScript som språk (hei JSX 👋).

For å videreutvikle dette ganske sentrale verktøyet så trengs det folk, og for å få tak i de riktige folka så trenger man penger. Men når Babel er gratis og open source — hvordan får man tak i penger?

Vel, det har teamet bak pratet litt om, men TL;DR-en er vel at de er avhengige av flere sponsorer.

Uansett, les og lær!

TypeScript 4.3 ute i RC

Jeg må innrømme at jeg ikke er den skarpete TypeScript-kniven i skuffen, men jeg har blitt utrolig glad i de få featurene jeg har lært meg.

Og en ting som gleder meg er at det utvikles såpass aktivt som det gjør, med flere store releases i året. Det betyr at den kunnskapen jeg tilegner meg er relevant i flere år fremover — og at jeg aldri kommer til å kunne alt.

TypeScript-teamet har nå lansert en ny release-kandidat for TypeScript, som inkluderer en rekke småforbedringer — blant annet:

  • Statisk analyse av funksjoner som alltid returnerer negative promises
  • Bedre auto-completions av import-statements
  • Bedre type-narrowing når man bruker generics

Den siste der bare later jeg som jeg forstår helt, men det høres jo i alle fall fint ut. Les hele bloggposten og se hele featurelisten her.

Det var det jeg hadde for dere i dag! Tusen takk for at dere leste hele schmæla, og vi håper du lærte litt i dag også. Sees neste uke! 👋