Vet fortsatt ikke helt hvorfor det gikk galt valgnatta

Men Valgidrektoratet ved at synderen var en svakhet i programvaren.

- Det viste seg at det oppstod en flaskehals som førte til treghet i overføringen av data fra hovedsystemet til systemet som håndterer formidling av valgresultater, sier Vetle Johansen i Valgdirektoratet til kode24.. 📸: Gorm Kallestad / NTB
- Det viste seg at det oppstod en flaskehals som førte til treghet i overføringen av data fra hovedsystemet til systemet som håndterer formidling av valgresultater, sier Vetle Johansen i Valgdirektoratet til kode24.. 📸: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Under valgnatta fikk Valgdirektoratet tekniske utfordringer som medførte store forsinkelser på resultatene i en rekke byer.

- Valgsystemene er komplekse og det tok tid å analysere årsaken til utfordringene, sier Vetle Johansen i Valgdirektoratet til kode24.

- Det viste seg at det oppstod en flaskehals som førte til treghet i overføringen av data fra hovedsystemet til systemet som håndterer formidling av valgresultater.

Skrev om programvaren

Johansen sier at feilsøkingen er en tidkrevende prosess som ikke er "helt enkelt å svare ut", og at valgdirektoratet fortsatt undersøker helheten i årsaken til overføringstregheten.

- Tidspunkt for når og om vi kan gi deg et mer teknisk svar er vanskelig å si, sier han til kode24.

Men det de vet er at feilen skyldtes en svakhet i "programvaren", som førte til at valgdirektoratet ikke fikk utnyttet datakraften som var tilgjengelig.

- Vi løste dette ved å skrive om programvaren slik at vi nå klarer å utnytte de ressursene vi har.

Utfordrende for utviklerne

Valgdirektkoratet presiserer at hovedsystemet som benyttes i valggjennomføringen hele tiden har inneholdt oppdaterte og korrekte data.

- Det er dette systemet kommunene benytter for å registrere sine opptellingsresultater.

Valgdirektoratet sier at dette åpenbart var en utfordrende situasjon:

- Som som hele Valgdirektoratet, og ikke minst utviklerne, følte på. Derfor jobbet vi også døgnet rundt frem til vi fant en løsning.