Eskatologi er læren om dommedag. I Norge vil nok mange tenke på den kristne dommedagslæren. Men eskatologi har også en stor tilstedeværelse i en rekke andre religioner, som islam og buddhismen.
Det siste året slår det meg stadig at det er noe jæskli eskatologisk og religiøst over all AI-balubaen. Enten blir vi frelsa eller så går vi under, som om teknologi er en slags naturlov som drar oss i den ene eller andre retningen.
Denne artikkelen fra Vox tar en titt på nettopp dette. Med den snasne tittelen: "Silicon Valley’s vision for AI? It’s religion, repackaged." Jeg anbefaler sterkt å sjekke den ut, og alt det andre vi har raska fram mens Ole Petter og Jørgen er på ferie. 👇
😯 Koden bak Oppgavebehandling
Kurt:
Det er ikke så ofte vi får muligheten til å kikke på kildekoden til Windows – og i hvert fall ikke en skikkelig “omvisning” fra en av de som har skrevet koden.
Tidligere Microsoft-utvikler og YouTube-profil Dave Plummer er mannen som opprinnelig lagde Oppgavebehandling (Task Manager) i Windows.
Nå har Dave fått tillatelse fra Microsoft til å vise frem og forklare C++-kildekoden til Oppgavebehandling slik den var under Windows XP. Veldig interessant!
😴 Kutt ut AI-dagdrømminga
Mattis:
"The truth is, “AI” does not exist. The technology may be real, but the term itself is air. More specifically, it’s the heated breath of anyone with a seat across from the people with the authority to set the rules", skriver Inioluwa Deborah Raji, fra Mozilla Foundation, i artikkelen med det selvforklarende navnet: "AI’s Present Matters More Than Its Imagined Future".
Sjekk den ut!
- Moro med Java-hater som synser om ny Java
💡 Sånn fungerer LLM-er
Kurt:
Hvordan fungerer egentlig store språkmodeller, som den ChatGPT er basert på? I denne videoen prøver Jeremy Howard, en av grunnleggerne av Fast.ai, å forklare alt sammen for deg.
Først hvordan det fungerer, og også noen tips om hva man bør tenke på når man skal jobbe med OpenAI sine API-er.
Videoen “A Hacker’s Guide to Language Models” er én og en halv time lang, og jeg har ikke hatt tid til å se hele ennå. Men den virker lovende!
😂 Ikke-prediktiv etterforskning
Mattis:
De flinke journalistene i The Markup har en kul artikkel om prediktiv etterforskning. Og nei, vi er (heldigvis?) ikke i sci fi-land enda.
Langt fra faktisk. Caset i artikkelen har bare rett mindre enn 1 prosent av tida.
- Få utviklere er større stjerner enn ham
🦕 Nettsider i 1998
Kurt:
Mange av leserne våre har sikkert levd såpass lenge at de har vært med på å lage nettsider med Microsoft FrontPage på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet. Selv så drev jeg ikke så veldig mye med webutvikling på den tiden.
Men jeg husker jeg rotet litt rundt i FrontPage og lagde noen enkle personlige nettsider med “under construction”-figurer og besøkstellere, som jeg så lastet opp med FTP til en server ett eller annet sted.
Her er et morsomt og interessant tilbakeblikk på hvordan man lagde nettsider i 1998 med FrontPage. Det har skjedd litt, for å si det sånn!
💡 Hørt om Zalo?
Mattis:
Rest of the world har en kul artikkel om 40 selskaper utenfor Vesten som er verdt å følge med på.
For eksempel det sosiale mediet Zalo, som er større enn Facebook i Vietnam.
Derfor dropper de TypeScript
⌨️ Keen på taste-hatt?
Kurt:
Alle de sprøeste og morsomste idéene ser ut til å komme fra Japan. Nå har Google i Japan open sourcet en hatt som ser ut som en tast. Og det er faktisk mulig å bruke hatten som et tastatur og skrive inn tekst via noen innebygde sensorer som lar deg velge bokstav.
Så trykker du ned hatten for å taste. Såvidt vi har skjønt er det ment som en spøk, og kommer ikke til å bli produsert. Men har du lyst til å bygge den selv så finner du alt du trenger på GitHub.
Her er en video fra Google som viser hvordan hatten fungerer. På japansk, så skru på teksting: