Ukas beste: Raspberry Pi-pong, ChatGPT forklart, nettets største mysterie

Her er det aller, aller beste vi fant på nettet fra uka som gikk.

Endelig lørdag, endelig lørdagsgodt!

Og denne uka er godteposen fyllt til randen av godsaker, om alt fra hobbyprosjekter og spillprogrammering til ett av nettets største mysterier.

God lørdag!

Pi-pong 🏓

Trenger du et hobbyprosjekt? Hva med å lage en maskin du kan spille Pong på – men som er veldig laaaang?

Sjekk hvordan du lager en “Loooooong Pong” med Raspberry Pi og en masse LED-skjermer.

Linus-drama 💥

Det må være lov å anta at et par av leserne våre ser på Linus Tech Tips av og til, og da har du kanskje fått med deg at det er bråk på gang.

For er egentlig Linus og alle vennene hans til å stole på? - Niks! ifølge en konkurrerende kanal, og vipps, så la Linus ned produksjonen og det ble masse bråk og trøbbel.

Vil du se hvordan det hele starta, har du grunnen her.

Under panseret til ChatGPT 🔍

Hvordan fungerer egentlig ChatGPT og nevrale nettverk?

David William Plummer i YouTube-kanalen Dave’s Garage forklarer i denne videoen hvordan teknologien og infrastrukturen bak store språkmodeller (LLM) som ChatGPT fungerer.

Som en i kommentarfeltet skriver: “Som en statistiker og en som skriver nevrale nettverk og mange andre statistiske modeller: Dette er den beste forklaringen jeg har sett online!” Verdt å se!

3D Studio Max 🥰

Ah, 90-tallet. Tiåret hvor du kjøpte programvare pappa inn i esker, med lange manualer, og frivillige oppdateringene kom én gang i året, i form av disketter du kunne bestille gjennom posten.

Youtube-guider kunne du bare glemme, men ofte ble det gitt ut diverse videostoff likevel, på VHS, for eksempel.

Som denne gullbiten av et tidsvitne fra 1996, om 3D Studio Max, som jeg var en ivrig bruker av selv. Vel og merke uten lisens, for den kosta sånn tre millioner kroner eller noe, ifølge storebroren til en fyr i B-klassen.

Énmanns bybygging 👷

Jeg spiller ikke så mye dataspill selv, men du verden så imponert jeg er over hva som er mulig å få til med de nyeste spillmotorene!

Det amerikanske selskapet WorldBLD har kommet med et nytt verktøy – CityBLD – som skal gjøre det enkelt å gjenskape byer i med Unreal Engine 5 som er så realistiske at det er nesten klin umulig å se om det er video eller datagrafikk.

Sjekk ut videoen av Manhattan. Alt laget av én person.

Cicada 3301 🦹

Husker du Cicada 3301-mysteriet? Kanskje nettets største mysterie?

Det er fascinerende greier, men oppgaver som måtte løses gjennom ledetråder både på nettet og i den fysiske verdenen. Det var sjukt kompliserte og vanskelige greier, og ingen veit hvem som har lagde dem, eller hvorfor.

Det vil si; jeg tror ikke det, i alle fall. Men nå har min favoritt-konspirasjonsteoretiker The Why Files tatt en titt på saken, så mulig vi får noen svar i løpet av disse 40 minuttene!