TypeScript går til Go, blir 10 ganger raskere: «Største nyhet jeg kan huske»

Microsoft har annonsert at de skriver om TypeScript i Go, noe som vil gi opptil 10 ganger høyere ytelse.

– Etter hvert som kodebasen din vokser, øker også verdien av TypeScript, men i mange tilfeller har ikke TypeScript vært i stand til å skalere opp til de aller største kodebasene.

Det skriver mannen som i sin tid lagde TypeScript, Anders Hejlsberg i Microsoft i et blogginnlegg.

Nå annonserer Microsoft at de er i ferd med å skrive om hele TypeScript i Googles programmeringsspråk Go.

TypeScript announces rewrite to Go, with a 10x editor and CLI speedup. It's the biggest TS announcement I can remember. www.totaltypescript.com/typescript-a...

[image or embed]

— Matt Pocock (@mattpocock.com) March 11, 2025 at 4:21 PM

– Dette er den største TS-nyheten jeg kan huske, skriver TypeScript-eksperten Matt Pocock.

10 ganger raskere

I en video du kan se i bunnen av denne saken forteller Hejlsberg hvordan de har begynt å porte TypeScript-kompilatoren og TypeScript-verktøy til Go.

– Dette vil drastisk forbedre hvor raskt editoren starter opp, i de fleste tilfeller redusere byggetider med 10 ganger, og vesentlig redusere minnebruk, skriver Hejlsberg.

Dagens TypeScript-kompilator er faktisk selv skrevet i TypeScript, som kompileres til JavaScript. Dette har ifølge Hejlsberg mange fordeler, men også ulemper når det gjelder ytelse.

Ifølge en bloggpost fra Matt Pocock er det ikke bare TypeScript-kompilatoren, som når du kjører tsc fra kommandolinjen, som vil bli 10x raskere. Også kodeeditoren (IDE-et) vil føles raskere når du henter inn store kodebaser, "hovrer" over en variabel for å se TypeScript-typene, feilmeldinger, og så videre.

Klar i løpet av året

Utviklere kan allerede nå bygge og kjøre den nye Go-koden til TypeScript fra et nytt repo.

Hejlsberg anslår at de vil ha klar en forhåndsvisningsversjon av tsc (kompilatoren) i midten av 2025, med en "feature-complete" løsning for alt sammen innen utgangen av året.

I denne videoen går Hejlsberg gjennom hva som blir nytt, og hvorfor de har valgt nettopp Go som programmeringsspråk – og ikke for eksempel Rust: