Tiktoks norske datasenter på Hamar er nå i drift, og selskapet har begynt å overføre data om europeiske brukere.
Anlegget eies av det israelsk-eide Green Mountain, og den største leietakeren er altså kinesiske Tiktok.
Datamigreringen fra USA til det norske senteret har begynt, opplyser selskapet i en pressemelding.
Dermed har det kontroversielle datasenteret nådd nok en milepæl.
Investerer 140 milliarder
Tiktok fremhever i forbindelse med pressemeldingen sitt datasikkerhetsprogram «Project Clover», hvor cybersikkerhetseksperter kontinuerlig overvåker nye sikkerhetstiltak.
Utviklingen beskrives av selskapet som milepæler.
– Dette markerer et nytt og viktig steg i vår kontinuerlige satsing på datasikkerhet og personvern, og vi er glade for at Norge får en sentral rolle i dette arbeidet , sier Kjartan Sverdrup, Tiktoks norske myndighetskontakt.
– Gjennom Project Clover investerer vi 140 milliarder kroner for å videreutvikle og beskytte brukerdata på høyeste nivå, fortsetter han.
Én tredel av norsk datasenter-strøm brukes på krypto
Andre senteret for Europa
Tiktok har fra før datasenter i Irland, og Norge blir det andre senteret der data til europeiske brukere lagres.
– Dette er også en betydelig investering for Innlandet. Mange lokale arbeidere har bidratt til byggingen av datasenteret, og vi har lagt stor vekt på å samarbeide med lokale leverandører, sier Sverdrup.
Anlegget skal totalt ha en kapasitet på 150 MW.
− En tommelfingerregel sier at du kan regne 9 millioner dollar per megawatt i totale investeringer når et datasenter skal bygges, sa lederen i Datasenterforeningen, Bjørn Rønning, til Digi.no i 2022.
Datasenter kan ta 5 prosent av Norges strømbruk
Omstridt prosjekt
Datasenteret har vært omstridt i lang tid. Flere Stortingspolitikere fra blant annet Rødt, SV og Venstre har uttalt seg kritisk til flere sider av saken.
På et tidspunkt lå det også an til at datasenterets strømforbruk ville blokkere for økt produksjon av ammunisjon ved Nammo på Raufoss i Innlandet. Denne skulle gå til både Norge, Nato og Ukraina.
Årsaken var at Green Mountain hadde søkt om å få knytte seg til strømnettet før Nammo hadde søkt om tilgang på mer strøm. Regelverket var også slik at kapasitet ble tildelt etter først-til-mølla-prinsippet. Resten måtte stå i kø.
En måned etter at problemstillingen kom opp, ble reglene endret slik at blant annet kritisk infrastruktur skulle slippe å stå i kø. Dermed åpnet det seg opp kapasitet for Nammo også.