Telegram utleverer mye mer data til myndighetene etter pågripelsen i høst

Motviljen mot å utlevere brukerdetaljer endret seg etter sjefen ble sikta, melder 404 Media.

Pavel Durov møtte i desember opp til en høring i en fransk domstol, som følge av siktelsen i høst. Nå er det klart at selskapet gjør langt mer for å utlevere informasjon om mulige lovbrytere, som var deler av grunnlaget for pågripelsen i første omgang. 📸: Thomas Samson / AFP / NTB
Pavel Durov møtte i desember opp til en høring i en fransk domstol, som følge av siktelsen i høst. Nå er det klart at selskapet gjør langt mer for å utlevere informasjon om mulige lovbrytere, som var deler av grunnlaget for pågripelsen i første omgang. 📸: Thomas Samson / AFP / NTB Vis mer

Amerikanske myndigheter fikk tidligere knapt utlevert data fra meldingstjenesten Telegram.

Det hele endret seg etter at grunnlegger og toppsjef Pavel Durov ble pågrepet og siktet etter løslatelsen i september.

Deler av grunnlaget for pågripelsen handlet om at selskapet skulle ha hindret etterforskning av kriminelle, blant annet ved ikke å utlevere informasjon til politimyndigheter.

I etterkant av det har selskapet endret dramatisk på praksisen, ifølge tall selskapet selv har utlevert.

Fra 1,5 til nær 300 i måneden

404 Media viser til Telegrams egen "transparancy bot", som har presentert tallene. Disse viser utviklingen svært tydelig.

  • I løpet av årets ni første måneder, innvilga Telegram 14 begjæringer om å få utlevert "IP-adresser og/eller telefonnummer". Disse var sendt inn fra amerikanske myndigheter. 108 brukere skal ha vært berørt, ifølge 404 Media.
  • Tallet for 2024, sett under ett, avslører en massiv økning i årets tre siste måneder. For ved årsslutt hadde det passert 900 utleveringer, som berørte 2.253 brukere.

Med andre ord: 886 innvilga begjæringer om IP-adresser og/eller telefonnummer, med 2.145 berørte brukere, på bare tre måneder.

Erkjente feil og lovet endring

Etter at Durov ble løslatt, ble FAQ-siden til Telegram endret. Der private samtaler tidligere var skånet for moderering, skulle moderatorer også kunne involveres i disse.

Durov erkjente at plattformen hadde fått noen «voksesmerter», og at det var sider ved driften som måtte forbedres. I en lengre uttalelse trakk han blant annet fram myndighetenes tilgang til informasjon fra Telegram.

Han opplyste også til The Register at de i fortsettelsen ville endre praksisen.

– Vi har gjort det tydelig at vi kan utlevere IP-adresser og telefonnummere til relevante myndigheter. Det gjelder når brukere bryter våre regler, eller det kommer berettigede begjæringer fra relevante myndigheter.