Svelte 5: – Appene blir mindre, mer robuste og raskere!

"Release Candidate"-utgaven av Svelte 5 er klar, og Svelte-teamet lover at du snart skal kunne bruke den nye versjonen i produksjon.

- Ja, de skalerer! lover Rich Harris, i en video om apper laga med nye Svelte 5.
- Ja, de skalerer! lover Rich Harris, i en video om apper laga med nye Svelte 5. Vis mer

Svelte 5 er en ganske stor og etterlengtet (?) oppdatering av Svelte-rammeverket, som blant annet introduserer runer. Dette er en ny signals-basert og mer finmasket måte å håndtere reaktivitet på.

Nå har Svelte-teamet lansert Release Candidate-versjonen av Svelte 5, noe som betyr at den endelige, produksjonsklare versjonen nærmer seg.

– Svelte-appene dine kommer til å være mindre, mer robuste og raskere. Og skalerer de? Ja, de skalerer! lover Rich Harris, skaperen av Svelte i en video som ble vist på Svelte Summit for noen dager siden.

Du kan se videoen nederst i artikkelen.

Ingen flere "breaking changes"

Det at Svelte 5 er ute i Realease Candidate-versjon betyr at designet av rammeverket i stor grad er fastsatt, og at det ikke forventes noen flere "breaking changes" fra nå av og frem til lanseringen av den endelige versjonen.

De største feilene skal også ha blitt fikset.

– Det betyr ikke at det er klart for produksjon, eller at ingenting vil endres mellom nå og 5.0, advarer Svelte-teamet i lanseringsbloggposten.

De oppfordrer likevel alle som har ventet med å prøve Svelte 5 til å nå begynne å teste det ut. Når du nå oppretter et nytt Svelte-prosjekt med npm create svelte@latest vil du få spørsmål om du ønsker å prøve den nye versjonen.

Hvis du bare har lyst til å leke deg litt med Svelte 5 uten å installere noe, kan du prøve ut det nye rammeverket i nettleseren her: svelte-5-preview.vercel.app

Nyhetene i Svelte 5

Her er de viktigste nyhetene i Svelte 5:

  • Runer: En ny måte å håndtere reaktivitet på, basert på signals.
  • Forbedret event-håndtering med mindre "boilerplate" og større fleksibilitet
  • Snippets: En ny måte å definere gjenbrukbare snutter med html-kode i komponentene dine.
  • Innebygget TypeScript-støtte.

Komponenter skrevet for Svelte 4 vil fortsatt fungere med Svelte 5, med noen få unntak. Ifølge Svelte-teamet vil du kunne installere Svelte 5 for en eksisterende Svelte-app, og den eneste endringen vil være at ting blir raskere enn de var tidligere.

I denne videoen fra Svelte Summit går Rich Harris gjennom nyhetene: