Steg mot enighet om vern av persondata

To sentrale amerikanske folkevalgte ble søndag enige om et utkast til et tverrpolitisk lovforslag om vern av persondata på internett.

Capitol Hill i Washington. 📸: NTB / AP
Capitol Hill i Washington. 📸: NTB / AP Vis mer

Avtalen har som mål å begrense hva slags informasjon teknologiselskapene kan hente inn om brukerne og også å gi rett til å forhindre salg av persondata og kreve at den blir slettet. I tillegg krever den at brukerne blir informert om persondata blir overført til aktører i utlandet.

Det er den demokratiske senatoren Maria Cantwell og den republikanske kongressrepresentanten Cathy McMorris Rodgers som har kommet til enighet.

Kongressen har diskutert forslag til å beskytte amerikaneres persondata på nett siden minst 2019. Diskusjonene er drevet fram av bekymring for hvordan Facebook, Google og Tiktok behandler persondataene, men de har ikke ført fram før nå.

Vil holde overtredere ansvarlige

I en felles uttalelse sier de to folkevalgte at planen gir handelstilsynet FTC og delstatsmyndigheter rundt om i USA bred myndighet til å føre tilsyn og etablere «robuste ENFORCEMENT MECHANISMS for å holde overtredere ansvarlige», og at den enkeltes rett til å reise søksmål styrkes.

Tiltaket vil gi brukere muligheten til å bli unnlatt innsamling av persondata om et selskap endrer sine personvernsretningslinjer. Det innfører også et krav om samtykke før «sensitive data kan overføres til en tredjepart».

I tillegg vil det blant annet innføre krav om årlige gjennomganger av selskapenes algoritmer. Målet er å sikre at de folk, særlig unge, ikke utsettes for skade og diskriminering.