Kriminelle bruker strømmetjenesten Spotify til å hvitvaske penger ved å trikse med tall for antall avspillinger, avslører Svenska Dagbladet.
Kilder for reportasjen er en person som kjenner miljøet.
– Jeg kan med hundre prosents sikkerhet si at det skjer. Jeg har selv vært med på det, sier et anonymt gjengmedlem til avisen.
Det har lenge vært kjent at artister og plateselskaper kan kjøpe oppblåste tall om avspillinger fra lysskye personer som tilbyr tekniske løsninger. Både Spotify og andre strømmetjenester kan bli manipulert.
Dette gir økte inntekter og større oppmerksomhet for artistene. Nå kobles denne virksomheten til gjengkriminalitet.
Vil advare
I Svenska Dagbladet forteller en anonym politibetjent ved Politiets nasjonale operative avdeling (Noa) at han ville advare Spotify om at strømmetjenesten kunne bli et verktøy for kriminelle. Han fikk aldri noe svar fra selskapet.
– Spotify er en blitt en bankautomat for en kriminell gjeng. Det finnes en direkte kobling til denne gjengen og derfor også til vold med dødelig utgang, sier politibetjenten til avisen.
Metoden går ut på at kriminelle bruker penger som stammer fra ulovlig virksomhet, til å kjøpe kryptovaluta, som bitcoin. Pengene går så videre i dette systemet til personer som kan manipulere Spotifys falske kontoer for å få opp antallet avspillinger for en spesiell artist.
Spotify sparker 600 folk - skal 'øke effektivitet, kontrollere kostnader'
Store volum
– Om det er store volum, er det verdt det. Ingen gjør dette for å renvaske en tusing, for da mister du for mye langs veien. Men om du vil hvitvaske noen millioner, så er det en bra metode, sier en gjengkriminell fra Svenske dagbladet.
Gevinsten blir dobbel: Spotify deler ut hvite penger for avspillinger de tror har skjedd, og artisten bykser opp på listene og kan dermed slå igjennom.
– Jeg vil ikke henge ut folk, det er svært sensitive saker. Det handler om mer enn å kjøpe oppblåste avspillingstall. Om du har et nettverk og vil lokke til deg barn, og kanskje har en rapper som er blitt stor, så gjør dette halve jobben for deg. Det er mange som vil opp og fram på denne måten, sier avisens kilde.
Spotify til Svenska Dagbladet at selskapet bekjemper fenomenet med falske tall og kontoer, men at det ikke har noe bevis for at strømmetjenesten blir brukt til hvitvasking av penger.