Spekulerer rundt om Gatsby er dødt: – Men frykt ikke!

Ingen commits til Gatsby-repoet på 24 dager og oppsigelser førte til spekulasjoner om fremtiden til Gatsby-rammeverket.

Netlify overtok Gatsby i 2023. 📸: Unsplash / kode24
Netlify overtok Gatsby i 2023. 📸: Unsplash / kode24 Vis mer

– Er Gatsby dødt? Ikke offisielt, men fremtiden ser ikke superlovende ut, skriver Sébastien Lorber i nyhetsbrevet This Week in React.

Kommentaren kom etter at Fred K. Schott, grunnlegger og sjef for Gatsby-konkurrenten Astro la ut en melding på X/Twitter der han konstaterte at det ikke hadde vært noen commits til Gatsby-repoet på 24 dager. Og ingen pull requests hadde blitt merget inn på lenge.

En rekke utviklere og andre slengte seg på i diskusjonen. Noen mener det ikke er grunn til at Gatsby-brukere skal bekymre seg: Kanskje det er noe stort på gang, eller kanskje det rett og slett har vært en liten pause på grunn av ferie?

Andre mener det ikke ser bra ut.

– En virkelig uheldig situasjon, kommenterte Lee Robinson i Vercel.

Nedbemanning etter Netlify-oppkjøp

I februar i år ble det kjent at Netflify kjøpte opp Gatsby Inc., selskapet bak det åpen kildekode-baserte frontend-rammeverket Gatsby.

– At Netlify har tatt inn Gatsby "på ny" i varmen er en fin ting for alle parter, uttalte utviklingsleder Tobias Høegh i DNB Design til kode24 da.

I juli i år annonserte imidlertid Netlify at de så seg nødt til å gå til nedbemanning for å "forenkle organisasjonen". En rekke personer i Gatsby-teamet var blant de som måtte gå.

Nå spekuleres det i om den lave aktiviteten i Gatsby-repoet kan ha med nedbemanningen å gjøre.

Og noen sier rett ut at de ikke ønsker å satse på Gatsby lenger.

Olivier Tassinari, som er sjef for MUI som lager UI-biblioteket Material UI, sier de nå har valgt å fjerne Gatsby fra dokumentasjonen, ettersom det ble brukt av bare 1 prosent av brukerne.

Netlify beroliger: – Oppdateringer kommer

Kort tid etter de første Twitter-meldingene kom Gatsby-eier Netlify på banen for å berolige blant annet de som mente man blant annet ikke kunne forvente å få se noe av den nyeste React 18-funksjonaliteten i Gatsby med det første:

– Frykt ikke! Gatsby er helt vitalt for veldig mange av våre kunder. Oppdateringer til React 18 og Gatsby Adapters er oppdateringene som kommer først, skrev Netlify.

Matt Kane i Netlify kommer også med en forklaring på hvorfor det har vært lite oppdateringer i git-repoet: En del av koden de har jobbet med i det siste er foreløpig i et privat repo.

– Det er bare midlertidig. Bør være offentlig om noen uker, sier han.

Han kan imidlertid ikke love mye ny funksjonalitet med det første, men forbedringer i Gatsbys datalag som vil være en fordel for alle nettsider som bruker Gatsby.

Den 23. august begynte det for øvrig så smått å bli aktivitet i Gatsby-repoet igjen.