Du har sikkert sett dem. Falske kontoer på Facebook med helt absurde navn, med lenker til falske sider som utgir seg for å være NRK eller Nettavisen. AI-genererte Instagram-damer med AI-generert Onlyfans.
Du har kanskje også prøvd å rapportere dem, men fått tilbakemeldinga om at «de ikke bryter med retningslinjene».
Du synes kanskje også det er blitt mange flere av dem? Det er ikke så rart, for tek-gigantene sletter nemlig langt færre av de falske kontoene for tida.
Fra 101 til 32 millioner
Medietilsynet opplyser at det er blitt sletta færre falske norske kontoer det siste halvåret, enn det som var tilfellet tidligere.
– Nedgangen er uventet, og kan ha sammenheng med høy grad av moderering i 2023 som en beredskap før valgene. Det kan ha vært mindre moderering fra plattformenes side i fjor, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Tilsynet har gjennomgått rapporteringen fra Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn og Tiktok for andre halvår 2024.
Tiktok fjernet knappe 93.000 falske norske kontoer andre halvår i 2024, en kraftig nedgang, fra over 300.000 i første halvår.
En tilsvarende nedgang fant sted på de største sosiale medieplattformene i de 30 EU- og EØS-landene – fra 101 millioner falske kontoer til 32 millioner på ett år.

Fant 443 falske nettaviser – 14 av dem norske
Fjernet færre innlegg
Rapporten for andre halvår i 2024 viser også at plattformene fjernet færre innlegg i EU- og EØS-området på grunn av brudd på retningslinjene om desinformasjon.
Tiktok merket kun 1500 innlegg i Norge som «ikke-verifisert» i andre halvår 2024, en halvering på et halvt år, og fjernet knappe 1800 desinformasjonsinnlegg.
Meta fjernet færre politiske annonser og annonser med desinformasjon i EU.
LinkedIn og Youtube har trukket seg fra forpliktelsen om å rapportere fakta-merking av sitt innhold, mens Meta fortsatt ikke oppgir tall for det norske markedet.
– Medietilsynet er skuffet over at Meta ikke rapporterer om forhold i Norge, til tross for at Facebook er den mest brukte tjenesten i sosiale medier her i landet, sier Velsand og fortsetter:
– Vi gjentar derfor oppfordringen til Meta om å være åpne om hva de gjør for å motvirke desinformasjon på sine plattformer i Norge.
