Sommer-kodequiz #4: The Gathering, mus og Git

Hvor mange poeng klarer du i ukas sommer-kodequiz fra kode24-timen?

Sommer-kodequiz med Ole Petter og Jørgen fra kode24-timen fyller hele sommeren med kodequiz! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Sommer-kodequiz med Ole Petter og Jørgen fra kode24-timen fyller hele sommeren med kodequiz! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I hele sommer byr kode24-timen på sommer-kodequiz:

Jørgen og Ole Petter tar med seg fem spørsmål hver inn inn i studio hver uke for å quizze hverandre, og deg – om du befinner deg i bilen på vei til Danmark, på stranda eller kontoret, alene eller sammen med familien, venner eller fiender.

Temaene spenner fra beinhard programmering til rariteter innen teknologi og datahistorie, og håpet er at både du som leser dette og de som aldri ville funnet på å lese kode24 finner minst ett spørsmål de i det minste kan tippe på.

Ukas episode av kode24-timens sommer-kodequiz finner du ved å søke opp "kode24-timen" i podcast-spilleren din, eller her:

Og alle spørsmålene fra episoden finner du her:

Ole Petters spørsmål:

  • Det beste du vet Jørgen, annet enn å belære meg om mote basert på det du leser på Reddit, er å lage nettsider på nettnett. Det er det ikke alle andre som synes er så gøy, og da hopper man fort på et verktøy som wix.com. Jeg har aldri brukt det sjælv, men blir oversvømt av reklame for det hver enste dag, føler jeg. Foreløpig avstår jeg fra å bruke det, blant annet på grunn av landet dette selskapet har sitt hovedsete i.
    Hvilket land kommer wix.com fra?
  • Vi har jo litt erfaring med det å skape stemning på en scene, Jørgen. Vi har hatt tre kode24-dagen, hvorav stemningen har vært helt ELEKTRISK på tre av tre konferanser. Men vi har litt å lære av amerikanerne. Vi må blant annet ROPE mer. Nå skal vi høre et klipp av en kjent amerikaner, og med kjent mener jeg kjent for utviklere og denslags. Men spørsmålet er:
    Hvem er det vi hører her?
    BONUS: Hva var det han begynte å rope om og om igjen like etterpå?
  • Vi har vært mye på datapartyer opp i gjennom Jørgen, i grenlandsområdet, og et år i voksen alder var vi innom The Gathering i Vikingskipet på Hamar, men vi lå på hotell. I år ble det som er norges største dataparty avlyst, men vi får tro det kommer tilbake igjen. Og hvis du tar turen, en svett påske, kan du ganske snart høre deltakerne der rope et navn, om og om igjen, som om det var en slags humor, jeg ikke helt forstår meg på.
    Hvilket navn pleier deltakerne på The Gathering å rope?
  • PHP - elsk det, eller hat det. Jeg har inntrykk av at de fleste hater det, men hva vet jeg, det finnes sikkert noen som elsker det, også. Skaperen av artige.no for eksempel, som vi snakka med her tidligere i år. Jeg har null og niks greie på PHP, og vet ikke engang hva P-en og H-en og P-en står for. Men det vet jeg nå, fordi jeg sjekka det for denne quizzen. Og jeg lurer:
    Hva står PHP for?
  • Mus, Jørgen, er både et dyr, et verktøy til datamaskiner, og kime til en helt vanvittig mengde god humor for norske it-folk. Som du sikkert vet ble konspetet med en slik mus først demonstrert av Douglas Engelbart hos Xerox på mammaen til alle demoer i 1968, men det skulle ta mange år før musa havna i vanlige datafolks hender. I 1983, året vi ble født, kom Apple med sin Apple Lisa-maskin, hvor en mus ble inkludert. Og samme år kom Microsoft med sin første Microsoft Mouse, for $195. Men for de penga fikk du også noe programvare med på kjøpet. Og spørsmålet er:
    Hvilket program, som fortsatt i aller høyeste grad er i live, fulgte med den aller første Microsoft Mouse i 1983?

Jørgens spørsmål:

  • Vi skal til et firma som ble etablert av Josh Miller og Hursh Agrawal i New York i 2019. De gir ut ett produkt, som utviklere har omfavnet, delvis, som kom ut i første versjon 19. april 2022. Programmet finnes for macOS, iOS og nå også windows. Programvaren er kjent for å ha en scrapbook-estetikk, med støtte for brukerns egne kosmetiske endringer, i følge wikipedia. I 2024 fikk programvare støtte for nye AI-muligheter som “instant links” og “live folders”. Programvaren er bygget i Swift. Du vet kanskje hva programvaren heter nå.
    Hva heter selskapet bak?
  • Dette er fra grunnkurs i programmering på INF1000 på UiO, så denne bør du ta Ole Petter. I språket java så har funksjonen main en spesialoppgave siden det er start-funksjonen i programvaren. Denne metoden main tar i mot et array som heter ARGS.
    Hva er ARGS og hvor kommer dataen i ARGS fra?
  • Git er en a de mest brukte verktøyene for utviklere på tvers av landegrenser. Første versjon kom i 2005, og ble beskrevet som en nødvendighet for å kunne opprettholde skalaen til utvikling av kjernen til Linux. Skaperen sa at han kalte det git fordi han selv var en ufyselig person, og det er det git betyr på engelsk. Det er for øvrig ikke første gang denne skaperen har oppkalt en programvare etter seg selv.
    Hvilket land kommer skaperen av Git fra?
  • HTML står for hypertext markup language, og i denne oppgaven er det begrepet hypertext vi skal ser nærmere på. Hypertext er et begrep for tekst som vises på en dataskjerm som inneholder lenker til andre hypertekst-dokumenter. Tim Berners Lee brukte dette begrepet da han utformet webben, men det var ikke han som oppfant det.
    Spørsmålet er, i hvilket tiår ble hypertekst tenkt ut?
  • Vi skal til webben og en JavaScript-oppfinnelse. I det lydklippet her, som for øvrig er et humorklipp, skal vi høre fra en som har det daglige ansvaret for å drive denne oppfinnelsen videre. Den ble skapt av en utvikler fra Wales i 2021, inspirert av et spill fra 50-tallet som heter Jotto og et tv program som heter Lingo. Senere ble oppfinnelsen solgt til New York Times i 2022 for en ukjent millionsum.
    Hva heter oppfinnelsen?
    Bonus: Hva er bakgrunnen for navnet til oppfinnelsen?