Selv om Norge har et av verdens mest effektive systemer for innsamling og deling av kart, står problemene i kø. Kartverket er urolig for beredskapen.
– Norges IT-infrastruktur for kartdata er for gammel og ustabil til å møte samfunnets behov. Det er helt nødvendig å oppgradere og vedlikeholde denne, sier kartverkssjef Johnny Welle.
Det kommer fram i Kartverkets første statusrapport for norsk kart og kartdata.
Kan koste folk livet
Kartdata kan utgjøre forskjellen på liv og død, var tilbakemeldingen da rapporten ble overlevert kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng (Ap) fredag.
Både Norsk Luftambulanse og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var til stede for å fortelle om hvor avgjørende gode kart er.
– Uten pålitelige geografiske data vil luftambulansen ha store utfordringer med å sikre pasienters og ansattes liv og helse. Geografiske data er avgjørende for sikkerhet i luften, sier flygesjef Lars Erik Bragstad.
NVE understreket hvor viktig gode karttjenester er for varsling av naturhendelser, for eksempel flom.

Kartverket kutter app: «Bør finne seg en annen»
Tre hovedproblemer
Kartverket mener systemene lider under tre hovedutfordringer:
- Mangel på styring og samordning på tvers av sektorer. Det svekker beredskap og forsinker krisehåndtering.
- Utdatert teknologi og regelverk. Fellesløsningene for kartdata er gamle og ustabile med stadig mer feil og nedetid. Det blir vanskelig å bruke dataene effektivt.
- For lite ressurser. Behovet for kartdata øker, men finansieringen henger ikke med. Viktige tjenester vil berøres, som beredskap, Forsvaret, nødetater, kommunal planlegging og næringslivet.
De grunnleggende kartdata som finnes i dag, må suppleres med bedre informasjon om naturressurser, miljø, arealbruk, samfunnskritisk infrastruktur og befolkning, slår rapporten fast.
Økende mengde feil
Kartverket går også i dybden på noen av de teknologiske problemene de har identifisert.
Muligheten for å dele og tilgjengeliggjøre data skårer dårlig i kartleggingen. Utdatert teknologi hos Geonorge «gjør det unødvendig krevende å dele, finne, forstå og bruke dataene», skriver Kartverket.
Det er også dårlig stilt på standarder. Kartverket har bare delvis tatt i bruk internasjonale standarder. Når privat og offentlig sektor i tillegg bruker ulike systemer, så blir det gjerne dyrt og vanskelig å tilpasse seg.
Den tekniske løsningen har de siste årene opplevd stor trafikkvekst, med 34 prosent økning bare fra 2023 til 2024. Samtidig øker feilmengden mer.
– Det siste året har Kartverket opplevd 240 prosent økning i brukerhenvendelser om feil, skriver de i rapporten.

Kartverket rydda – og slo ut verktøy for norske geocachere
Kan forsinke boligbygging
Karttjenester er i tillegg en viktig brikke i planlegging av boligbygging, infrastruktur, legge til rette for klima- og naturtilpasning, god arealforvaltning og en mer digitalisert offentlig sektor, påpekte kartverkssjefen.
– Dersom Norge ikke tar grep, risikerer vi forsinkelser i boligbygging, svakere beredskap, tregere respons i kriser og tapte muligheter for næringsutvikling, skriver Kartverket i rapporten.
Kommunalministeren lover å gå gjennom anbefalingene.
– Geografiske data er avgjørende for beredskap, infrastruktur, boligbygging og samfunnsutviklingen i Norge. Vi må sikre en god, stabil og forutsigbar tilgang til kartdata, sier Stenseng.
