Skal ha dikta opp kvinner på konferansen for å vise mangfold

Kjente foredragsholdere trekker seg etter beskyldninger om at DevTernity skal ha pyntet på programmet med AI-genererte kvinner.

Verken Anna Boyko eller Alina Prokhoda skal eksistere i virkeligheten, men sto oppført i konferanseprogrammet til utviklerkonferansen DevTernity. 📸: Skjermbilder fra Twitter.
Verken Anna Boyko eller Alina Prokhoda skal eksistere i virkeligheten, men sto oppført i konferanseprogrammet til utviklerkonferansen DevTernity. 📸: Skjermbilder fra Twitter. Vis mer

Utviklerkonferansen DevTernity har blitt avlyst, etter at det ble oppdaget at to av kvinnene som sto oppført som foredragsholdere var oppdiktet. Det skriver The Register.

Ikke bare var navnene på kvinnene oppdiktet, det var også brukt AI-genererte bilder av ikke-eksisterende personer.

Konferansene DevTernity og JDKon er kun online, og arrangeres begge av Eduards Sizovs. Nå blir han beskyldt for å ha diktet opp kvinnelige foredragsholdere for å det til å se ut som det var større mangfold på talelisten enn hva som faktisk var tilfelle.

Det var Gergely Orosz, mannen bak nyhetsbrevet The Pragmatic Engineer, som først oppdaget de falske foredragsholderne og meldte om det på X/Twitter.

Selv sier Sizovs at det dreier seg om at en "demo persona" fra et testnettsted ble vist ved en feil.

«Problemet er at, sammen med Sandi og Julia, som skulle snakke, var det også en demo-persona fra vårt test-nettsted.»

– Hun eksisterer ikke

Ifølge The Register var det 20 mannlige navn på talerlisten til DevTernity, inkludert kjente personer som spillutvikleren John Romero, Ruby on Rails-skaperen David Heinemeier Hansson og utvikler Robert "Uncle Bob" Martin. Det var først bare fire kvinnelige navn på listen, senere tre.

Ifølge Orosz var to av de tre kvinnelige utviklerne falske. Den ene var Anna Boyko, som visstnok skal være ansatt som "staff engineer" i Coinbase og en av bidragsyterne til Ethereum.

– Hun eksisterer ikke, sier Orosz.

The Register har sjekket opp med Coinbase, som sier at de ikke kjenner til at noen ansatte i Coinbase skal snakke på konferansen.

Orosz mener også at DevTernity har hatt "fake" kvinnelige talere på sine konferanser i flere år.

En annen kvinnelig utvikler, Alina Prokhoda, jobber angivelig som "senior engineer" i WhatsApp og er Microsoft MVP. Heller ikke hun eksisterer i virkeligheten, ifølge Orosz.

WhatsApp-eier Meta har ikke besvart henvendelser fra The Register, men nettstedet skriver at de ikke har klart å finne spor av kvinnen på nettet.

Kjent Microsoft-utvikler trakk seg

Den kjente utvikleren og foredragsholderen Scott Hanselman som jobber på web-plattformteamet til Microsoft var en av de mannlige foredragsholderne som skulle snakke på konferansen.

Da han fikk vite om de falske profilene trakk han seg umiddelbart fra konferansen.

Det samme gjorde også en rekke andre foredragsholdere, og til slutt ble konferansen avlyst.

Arrangøren, Eduard Sizovs, har ikke besvart henvendelser fra The Register. Men Robert Martin – Uncle Bob – sier til The Register at han har snakket med Sizovs, som ifølge Uncle Bob skal ha hevdet at konferansen måtte kanselleres fordi "noen som ikke var invitert hadde blitt opprørt".

Uncle Bob mener at selv om IT-bransjen jobber for mer mangfold i bransjen, så er det i dag så få kvinner i bransjen at det vil være vanskelig for noen å lage en konferanse der mangfoldet er ivaretatt.

Arrangør: – Ikke gjort noe galt

Eduard Sizovs har svart på kritikken i poster på X/Twitter, og mener Orosz ved å dele sine bekymringer på sosiale medier i stedet for å ta kontakt med han, har ødelagt livsverket og ryktet hans.

Sizovs mener han har jobbet hardt for å gjøre DevTernity til en mer inkluderende konferanse, men at de til tross for iherdige forsøk ikke har klart å lykkes så godt som de ønsket i år.

– Det har vært tusenvis av eventer som jager den samme lille undergruppen av kvinnelige talere, skriver Sizovs.

Han sier de til slutt endte opp med tre kvinnelige utviklere som talere, Sandi Metz, Julia Kirsina og Kristine (Kris) Howard. Men deretter måtte to av de tre kvinnene melde avbud.

– Problemet er at, sammen med Sandi og Julia, som skulle snakke, var det også en demo-persona fra vårt test-nettsted, skriver Sizovs.

Han nevner bare én demo-persona, og sier denne endte opp på konferansesiden ved en feil, og var autogenerert med en tilfeldig tittel og et tilfeldig bilde.

Flere kritikere er imidlertid skeptiske til forklaringen, og viser til at git-repoet til konferansesiden har blitt nylig oppdatert, blant annet med et oppdatert bilde av ikke-eksisterende Anna Boyko.