Skal forhindre hacking av robot-støvsugeren din

Smartklokker og robotstøvsugere kan kobles mot internett, noe som gjør dem utsatt for cyberangrep. Nå skal regelverket strammes inn.

Selv om hunden din ikke kan bli utsatt for cyberangrep av for eksempel russiske hackere, kan robotstøvsugeren din bli det. 📸: Gorm Kallestad / NTB
Selv om hunden din ikke kan bli utsatt for cyberangrep av for eksempel russiske hackere, kan robotstøvsugeren din bli det. 📸: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

For å forhindre cyberangrep, svindel og misbruk av personopplysninger har EU-kommisjonen innført krav til radioutstyr som har en kobling til internett.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ansvar for å følge opp dette i Norge og sender nå nytt forskriftsforslag ut på høring.

Nye krav

Seksjonssjef Frode Målen i Nkom mener en skjerping av regelverket er bra.

– Reguleringen innebærer blant annet krav til design, utvikling og produksjon, og hensikten er å gjøre det vanskeligere for andre å få tilgang til utstyret og misbruke dette. Produkter som selges i EØS etter 1. august 2025, må oppfylle de nye kravene til sikkerhet, sier han i en pressemelding.

Det er gjentatte ganger blitt advart mot at aktører i land som Russland og Kina forsøker å hacke vestlig utstyr.