Sjokkeres over rasistiske variabler og if-løkker fra helvete i Yandex-koden

Her er noe av det sprøeste utviklere har funnet i den lekkede kildekoden til russiske Yandex.

Hvis du skriver kode på denne måten, er det på tide å ta seg en tur i tenkeboksen. Og bli der en stund. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Hvis du skriver kode på denne måten, er det på tide å ta seg en tur i tenkeboksen. Og bli der en stund. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Forrige uke ble det kjent at et repo med kildekoden til Russlands svar på Google, Yandex, har blitt lekket på et populært hackerforum. Repoet inneholdt blant annet kildekoden til søkemotor, indekserings-bot, karttjeneste og mye mer, og var på totalt nesten 45 gigabyte.

Ikke uventet har utviklere, sikkerhetseksperter og andre over hele verden kastet seg over kildekoden på jakt etter noe interessant.

En del av det de har funnet til nå er ikke bare overraskende, men for mange sikkert også temmelig sjokkerende.

Variabelnavnene du ikke skal bruke

Det er to år siden Github endret navnet på master-branchen til main, ettersom ordet "master" kunne gi assosiasjoner til slavetiden.

Men hos russiske Yandex har tiden stått stille, og utviklere som har inspisert koden finner det ene eksempelet etter det andre der det er brukt ekstremt rasistiske navn på variabler og funksjoner:

If-setningen fra helvete

Det er også en masse litt mer kuriøse ting i kildekoden. En Reddit-bruker har postet det som må være en av tidenes mest infløkte if-setninger i Reddit-forumet r/badcode:

Det første som slår oss er: det da være mulig å gjøre dette på en mer elegant måte? Og er du sikker på at du har fått med deg alle parentesene på slutten der?!

SEO-algoritmen har lekket

I tillegg til at mye av kildekoden til Yandex-søkemotoren har lekket, ser det også ut til at SEO-algoritmen nå er ute i det fri.

En bruker i Reddit-forumet r/TechSEO har lagt ut et skjermbilde av et Google-regneark som inneholder en rekke faktorer Yandex angivelig skal bruke til å rangere søkeresultater:

En bruker i Reddit-forumet /r/bigseo har lagt ut lenke til dokumentet, og sier det skal dreie seg om 1922 faktorer.

Brukeren mener det er mange likheter mellom hvordan Google og Yandex rangerer søketreffene sine, og spekulerer i om det kan ha å gjøre med at mange av Yandex-utviklerne tidligere har jobbet som utviklere hos Google. Det å studere Yandex sin vekting kan kanskje på den måten gjøre det mulig å bedre forstå hvordan Google rangerer resultatene sine.