– «Sikkerhets-eksperter» suger på koding!

Apple Vision Pro, koding for sikkerhetsfolk, CPU-er i Excel, et nytt morsomt spill, og mye mer i ukens lørdagsgodt!

Hver lørdag samler kode24-redaksjonen det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk, i vår spalte Lørdagsgodt.

Og gjett om vi har mange godbiter på lur denne gangen! Du kan blant annet lese om Apple Vision Pro, mordmysterie-spill, om hvordan noen har laget en 16-bits CPU inne i Excel (!), håpløse sikkerhetseksperter som ikke skjønner seg på koding, rare operativsystemer, og mye mer.

Kos deg – og god helg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

🥽 Hva skal vi med dem?

Ole Petter:

Endelig har pressa fått pressa huet inn i Apple Vision Pro, og videoene og anmeldelsene er ute.

Som forventa er tilbakemeldingen fra blant annet vår favoritt Marques Brownlee noe ala "imponerende teknologi, fiffige løsninger, men mye rart, og hva skal man egentlig med dem".

For la oss bare få én ting ut av verden med én eneste gang: Dette er VR-briller, selv om Apple nekter å innrømme det. Og som vi har skrevet førti tusen ganger før; vi har til gode å bli skikkelig glade i VR-briller.

🔥 – Sikkerhetseksperter suger på koding!

Kurt:

Før jeg hisser på meg alle landets eksperter på cybersikkerhet, må jeg skynde meg å si at det ikke er min påstand at sikkerhetseksperter suger på koding.

Den som sier det, kaller seg LaurieWired på YouTube – men heter egentlig Laurie Kirk og jobber med reverse engineering av skadevare hos Microsoft. Jeg oppdaget nettopp YouTube-kanalen hennes, der hun briljerer med nerdete ting som jeg liker – som hvordan regne ut største felles faktor for et tall med assembly på en ARM-prosessor.

I en annen video kommer LaurieWired med en påstand som sikkert er provoserende for mange: Mange som kaller seg sikkerhetseksperter har ikke peiling på programmering! Det er et problem mener hun, og forklarer hvorfor:

😄 Rare operativsystemer!

Jørgen:

Det er en haug med rare operativsystemer der ute.

Ett av dem er Haiku OS, en arvtaker til BeOS, som en gang i tiden skulle bli til macOS. Forvirra? Jeg og!

Og du blir ikke mindre forvirra av denne videoen, hvor høydepunktet er et forsøk på å bruke nettleser i dette obskure operativsystemet.

🎲 Spillet du aldri har hørt om er en megahit

Ole Petter:

Hørt om "jubensha"? Ikke jeg heller, før nå.

Men det er visstnok meeegadigert i Asia, og minner om mordmysterie-spill, hvor alle får en rolle hver og må snakke seg gjennom et slags rollespill i ordets rette forstand, i den virkelige verden.

Bare at jubensha tar det noen steg videre, og gjøres på egne kafeer, og virker som en skikkelig kul greie, som jeg håper noen har vett nok til å ta til Norge, snart.

🤖 Lagde 16-bit CPU i Excel

Ole Petter:

Kode24-leser Helge tipser om at noen har laga en 16-bit CPU i Excel.

Og nok en gang blir jeg slått i bakken av hvor smarte og flinke folk er. Folk lager jo CPU-er i alt fra Minecraft til leire, virker det som, og nå altså også i et regneark.

Det fascinerende med sånne videoer er alltid å se hvor "fysiske" CPU-er egentlig er, og man blir fort minnet på hvor diggers det er å slippe å tenke på alt detta, når man programmerer i 2024.

🤔 Hvordan virker en touchskjerm?

Kurt:

Hvordan kan en bit med glass skjønne at du berører den? Hva slags svart magi er det?! Ok – jeg regner med at du som leser dette er en utvikler og noenlunde teknisk oppegåede, og neppe tror touchskjermer har noe som helst å gjøre med magi.

Men hvordan virker egentlig touchskjermene?

Denne videoen forklarer det så selv oldefar skjønner det:

🗒️ Inspirerende bruk av Notion

Jørgen:

Jeg prøver å bli litt flinkere på å forstå alle mulighetene i Notion om dagen.

En av videoene jeg kom over var denne fra YouTuber "Life of Riza". Det er kult å få et innblikk i hvordan andre organiserer Notion og hvordan de plotter ut hverdagen sin på en annen måte enn jeg har tenkt ut. Ikke minst hvordan de bruker de innebygde databasene, henter inn plugins og får til vane-sporing og mye annet rart.

Det finnes tusenvis av disse videoene på YouTube, så om denne ikke er din kopp med te, anbefaler jeg å lete videre!

🌍 Hva om jorden sluttet å snurre?

Kurt:

Den populære nerdetegneserien xkcd har en ganske artig YouTube-kanal der de forklarer hva som ville blitt følgene dersom ett eller annet usannsynlig og ekstremt absurd hadde skjedd.

I den nyeste videoen fra "xkcd's What If?" fikk jeg svaret på noe jeg aldri har lurt på: Hva vil skje om jorden plutselig slutter å snurre?

Fantastisk og nerdete: