Se en 128 år gammel video – nå i farger og 4K!

Kritikerrost spill, nei til smartklokker, Tailwind CSS 4.0, Fallout, webbens fremtid, fake Lego og mye mer i ukens Lørdagsgodt!

Hver lørdag samler kode24-redaksjonen det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk, i vår spalte Lørdagsgodt.

Vi fant en masse morsomt, interessant og lærerikt også denne uken!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

kode24-venn får skryt for spill

Jørgen:

kode24-venn David Skaufjord lanserte spillet "Snusmumrikken – Melodien i Mummidalen" til flotte kritikker denne uka! Han har skrevet manus, noe som blir spesielt trukket frem av blant annet anmelderne i NRK:

Les anmeldelsen – Vakkert norsk spilleventyr

📸: Raw Fury
📸: Raw Fury Vis mer

Gir opp smartklokka

Ole Petter:

Også på kode24-dagen denne uka, snakka jeg med norske utviklere som har gitt opp smartklokka si. Da er det bare å ønske hjertelig velkommen til de mekaniske klokkers vidunderlige verden!

Denne helga skal jeg ta meg en tur innom en skikkelig urmaker, B. Andresen i Moss, som er først i Norge med det amerikanske merket Hamilton! Jeg har ei Hamilton sjælv, og det anbefales varmt, om du også er blant oss som har fått nok av varsler på håndleddet.

Bare prøve Tailwind CSS 4.0

Kurt:

Her om dagen kom nyheten om at teamet bak det populære CSS-rammeverket Tailwind har open sourcet Tailwind CSS v4.0 – riktignok bare i alfaversjon. Alt skal være skrevet fra bunnen av for å bli mye raskere, og det er selvfølgelig en masse ny funksjonalitet.

Jeg har ikke rukket å kikke på denne ennå, men som ivrig Tailwind-bruker selv så gleder jeg meg til å prøve ut alle nyhetene. YouTube-kanalen Frontend FYI har laget en gjennomgang av hva som er nytt:

Gleder meg til Fallout på TV!

Ole Petter:

Den første, skikkelige traileren til Fallout-TV-serien kom denne uka! Jeg gleder meg, som stor fan av spilla, og er skikkelig spent på om de klarer å faktisk kapre noe av stemninga og følelsen fra spilla uten å gå helt totalt Hollywood og bare spy ut masse action og kjærlighetsdrama.

Interessant om webbens fremtid

Jørgen:

Denne uka slapp The Verge en ny episode av podcasten til Nilay Patel, Decoder, hvor Nilay selv blir intervjuet.

Det er en interessant reise i perspektiver på webbens fremtid, hvorfor ikke alt bare skal handle om enkeltpersoner og influencere, og hvordan de store plattformene prøver å lure deg til å tro det. Dessuten snakker Nilay om hvorfor vi ikke skal designe alt for å være optimalisert for Google-søk.

Sjekk ut podcasten her

128 år gammel video – i farger og 4K!

Kurt:

YouTube-kanalen Lost in Time har noen ganske fascinerende videoer fra gamle dager – og da snakker vi virkelig gamle dager. Du finner faktisk noen fra Norge også, fra før første verdenskrig.

Nå har Lost in Time lagt ut en 17 minutter lang video med filmklipp fra 1896 (!). Filmklippene skal angivelig være filmet av selveste Lumière-brødrene, de som fant opp kinematografen – eller det som i dag kalles kino.

YouTube-videoen inneholder filmklipp fra hele verden, og er fargelagt, oppskalert til 4K, interpolert til 60 fps – og forbedret ved hjelp av AI. Slik så verden ut i 1896!

Styr unna fake Lego

Ole Petter:

Har du også vurdert å kjøpe fake Lego fra butikker som Temu og AliExpress? Jeg, og. Men skal vi tro denna karen, er det kanskje ikke verdt det. For det viser seg, sjokkerende nok, at kvaliteten er rimelig mye lavere, og etter sigende ikke en spesielt allright opplevelse å bygge.

Det er kanskje en grunn til at Lego er rimelig dyre greier – det er sjeldent de skuffer på kvalitet.

Lag din egen datamus

Kurt:

Finner du ingen datamus som er akkurat slik du vil ha den? Så hvorfor ikke lage din egen?

I denne videoen fra Ben Makes Everything får du vite hvordan du lager din egen datamus. Og dette er litt mer avansert enn musene som lages i mange av de andre "lag din egen mus"-videoene: I videoen ser du hvordan du kan 3D-printe en mus som er formstøpt etter din egen hånd, lage et eget kretskort, lodde alt sammen og programmere musen.