Sånn plukker du fra hverandre andres programvare!

Gaming med Apple Vision Pro, reverse engineering, test av ny editor, reparasjon av en legendes datamaskin og billig ræl fra Kina i ukens lørdagsgodt.

Hver lørdag samler kode24-redaksjonen det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk, i vår spalte Lørdagsgodt.

Denne gangen har vi masse både koderelatert og ikke-koderelatert på lur. Kos deg med det vi har funnet – og god helg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Testet Atom-skaperens nye editor

Ole Petter:

Nytt år, eller, nesten nytt år, på tide med en ny editor, også?

Vi har allerede skrevet litt om Zed her på kode24, men du har kanskje ikke sett den i praksis, ennå? Fireship har tatt en titt! Og fått meg til å innse at den bare er tilgjengelig på Mac, så ingen ny editor på meg, med det første.

Reparere datamaskinen til en legende

Kurt:

Martin Galway var en av de desidert dyktigste til å lage musikk på Commodore 64 og ZX Spectrum på 80-tallet, og har også senere laget musikk for Amiga og for MS-DOS-spill på PC, som Wing Commander II og Ultima VII.

The 8-Bit Guy er en av mine favoritt-YouTube-kanaler, og i en ny video forteller han at han nylig møtte selveste Martin Galway – som spurte han om han ikke kunne ta en kikk på en gammel Commodore 128 som ikke lenger fungerte.

Se hvordan The 8-Bit Guy fikser datamaskinen Martin Galway brukte til å komponere legendarisk musikk med på 80-tallet:

Slik får de billig skrot sendt rundt halve kloden

Ole Petter:

Har du også lurt på hvordan i huleste butikker som Aliexpress og nykommeren Temu klarer å levere alt mulig drit hjem til deg for en slikk og ingenting? Jeg og.

Men vil du VIRKELIG forstå det, kan du jo sette av en halvtime for å VIRKELIG få noe å snakke om i kantina neste gang noen preiker om dette.

Filmmusikken til Oppenheimer

Jørgen:

Mye av musikken til filmen Oppenheimer ble produsert av Ludwig Göransson, en musikkprodusent fra Linköping i Sverige! Om du har hørt om han før er det kanskje ikke rart, siden han også er kjent som produsenten til rapperen Childish Gambino, og står blant annet bak "This is American"-låta.

Her tar han oss med bak teppet på produksjonen av Oppenheimer-musikken, som søren meg var ganske kompliserte greier.

En paraply av lasere?

Kurt:

Det har regnet temmelig mye i det siste, i hvert fall i Askim der jeg bor. Samtidig tenker jeg at det har skjedd veldig lite videreutvikling av paraplyen!

Kunne man ikke for eksempel bare hatt en laser som fyrer løs mot regndråpene og får dem til å fordampe før de treffer deg? YouTube-kanalen xkcd's What If? har sjekket om det lar seg gjøre:

Gaming med Apple Vision

Ole Petter:

Joda, kule de nye Apple-brillene, men de preiker jo bare om å JOBBE inni dem, så hvor gode er egentlig Apple Vision Pro for det vi EGENTLIG vil i VR: Spille?

Gamespot har tatt en titt, og har både gode og dårlige nyheter.

Det ryktes forøvrig at et par Apple-briller tar turen til kode24-dagen i år, så der fikk du enda et argument for å sikre deg en billett, dit.

Lær reverse engineering

Kurt:

Mulig jeg er nerd, altså (den som kjenner meg lurer antagelig ikke). Men det å reverse engineere et stykke programvare for å finne ut hva som skjer "under panseret" høres både spennende og morsomt ut. Koooose seg med litt deilig assembly... 🤓

Laurie Kirk jobber med reverse engineering av skadevare hos Microsoft, og deler i denne videoen sine beste tips til alle som har lyst til å lære å plukke fra hverandre andres programvare:

Kan ikke leve uten

Jørgen:

Youtuber Marques Brownlee stilte av en eller annen absurd grunn opp på GQ sin "10 ting jeg ikke kan leve uten" denne uka.

Showet er vanligvis forbeholdt filmkjendiser så det var litt rart å se en teknologiyoutuber der. Enda rarere er det å se at man nesten utelukkende går i egne merkevarer, omtrent som Sputnik med trusa si.

Lagde en Vision Pro-app

Ole Petter:

OK, nå blir det to Vision Pro- og Fireship-videoer her, men denne er også verdt en titt: Fireship har laga en Vision Pro-app, for å se hvordan det egentlig fungerer.

Og som det meste andre Apple gjør for utviklere, viser det seg å fungere helt utmerket, selv uten brillene!