Sånn får du fast jobb etter sommer­jobben: - Rekk opp hånda!

Godt førsteinntrykk, del kunnskap og vær deg sjæl, tipser arbeidsgiverne.

Ingrid Syrstadeng, Lars Kirkhus og Heidi Gulli kommer med tips til hvordan du sikrer drømmejobben etter sommerstudent-tiden. 📸: NAV/Sparebank1/Sopra Steria
Ingrid Syrstadeng, Lars Kirkhus og Heidi Gulli kommer med tips til hvordan du sikrer drømmejobben etter sommerstudent-tiden. 📸: NAV/Sparebank1/Sopra Steria Vis mer

Er du en av dem som er sommervikar dette året og trives så godt på arbeidsplassen at du gjerne skulle vært der litt til? Da lurer du kanskje på hvordan du sikrer deg mer jobbing eller til og med fast jobb når det bikker mot høst.

I så fall har vi deg, kjære venn!

Vi har prata med flere som kunne vært sjefen din, om hvordan du fikser deg jobb - eller mer jobb når sommerdagene er over.

«Å for eksempel komme for sent første dag uten å gi beskjed er litt krise.»

Pass på førsteinntrykket!

Lars Kirkhus, avdelingsleder i Sparebank1 Utvikling, sier at ut over å gjøre en god jobb er det viktig å vise seg fram hvordan du er som person.

- Er du en som klarer å engasjere de andre, ta ansvar, som er sosial og som viser seg å være en god match med vår kultur, så stiller en veldig sterkt å med tanke på ansettelse på slutten av sommeren. Du må tørre å rekke opp hånden og vise deg fram, sier Kirkhus til kode24.

Kirkhus mener det er viktig å være oppmerksom på førsteinntrykket du gir.

- Kom til tiden, være litt ekstra påpasselig på hvordan en fremstår i starten før en blir varm i trøya. Å for eksempel komme for sent første dag uten å gi beskjed er litt krise.

Ikke vær redd for å feile

Ingrid Syrstadeng, seniorrådgiver for "employer branding" og mangfold i NAV IT, sier at de som offentlig arbeidsgiver ikke kan tilby jobb direkte til sommervikarer. De må eventuelt søke på stillinger som lyses ut i etterkant.

Men hun nevner flere ting som kan øke sjansene dine for å få den.

- Være nysgjerrig, dele kunnskapen de har og utfordre oss på ting som kunne vært gjort på en bedre måte. Være en god kollega og spille de andre i teamet gode, tipser Syrstadeng.

- Hva er de vanligste «feilene» som man bør unngå?

- Ikke være redd for å feile. Tørre å spørre om hjelp og å prøve nye ting og utfordre seg selv.

Ser etter lagspillere

Heidi Gulli, leder for rekruttering av nyutdannede i Sopra Steria, ser etter kandidater som er engasjerte i prosjektene de er utplassert på, og viser interesse for Sopra Steria som arbeidsplass.

- Vi ser etter personer som jobber godt i team, viser at de er læringsvillige og har forståelse for teknologi og konsulentbransjen. De må ha høy faglig kompetanse, i tillegg til å være lagspillere.

Gulli legger til at Sopra Steria har en arbeidskultur "uten spisse albuer", hvor de er opptatt av deling.

- Og som sommerstudent er man ambassadør for Sopra Steria ut mot våre kunder, men også mot andre medstudenter. Det er derfor viktig at man som sommerstudent har de riktige verdiene, og tilpasser seg vår kultur, som bygger det å være åpen, lagspiller, respektfull, profesjonell, positiv og kundeorientert, sier Gulli til kode24.