Saksøker Norge for masse­overvåking: - Handler om ytringsfrihet og personvern

Hovedeieren i Schibsted vil saksøke staten for planlagt masseovervåking av norske borgere.

Kjersti Løken Stavrum er adm. dir i Stiftelsen Tinius som forvalter den største eierposten i Schibsted Media Group gjennom selskapet Blommenholm Industrier.📸: Ole Berg-Rusten / NTB
Kjersti Løken Stavrum er adm. dir i Stiftelsen Tinius som forvalter den største eierposten i Schibsted Media Group gjennom selskapet Blommenholm Industrier.📸: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Hovedeieren i Schibsted, Tinius, vil saksøke staten for planlagt masseovervåking av norske borgere.

Stiftelsen Tinius mener loven, som vil føre til overvåking av befolkningens bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester, er i strid med loven.

De vil derfor nå saksøke staten.

15 års lagring

Stiftelsen Tinius vil domstolsprøve de delene av loven som vil tillate etterretningstjenesten å overvåke store deler av befolkningens daglige bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester.

Det samme gjelder lovendringen som vil gi PST adgang til å registrere og lagre i inntil 15 år alt hva folk publiserer på internett.

Begge lovendringene må også sees på i kombinasjon, opplyser Stiftelsen i en pressemelding fredag.

Utfordrer personvernet

De mener lovendringene utfordrer både personvernet og ytringsfriheten etter Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

– Av hensyn til ytringsfriheten og personvernet, som er avgjørende for pressens arbeid, mener vi det er viktig for alle at de aktuelle delene av denne lovgivningen blir prøvd rettslig av domstolene, sier Kjersti Løken Stavrum, leder i Stiftelsen Tinius, ifølge Bergens Tidende , som først skrev om saken.