Sa opp jobben for å starte startup: – Gøyeste og mest slitsomme jeg har gjort

Ukas koder Odd Cappelen i Minus 1 / TET har aldri lært så mye som når han har tatt sjanser – og ber andre utviklere bli mindre redde for å feile.

Odd Cappelen er seniorkonsulent i Minus1. 📸: Privat
Odd Cappelen er seniorkonsulent i Minus1. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Frem til jeg var 20 år var planen aldri å bli utvikler eller studere IT. Selv om jeg var limt til PC-en gjennom tenårene var jeg ikke interessert i koding, og når jeg skulle velge studie endte jeg opp med økonomi på NHH.

Dessverre (eller heldigvis) fikk jeg ikke helt sansen for bedriftsøkonomi. Men det mest interessante faget første semester, databehandling, inspirerte meg til å plukke opp et Java-kurs. Så etter et år i Bergen tok jeg til fornuften (neida) og begynte på datateknikk i Trondheim.

Det mest motiverende for meg med å være utvikler er følelsen som kommer av å skape noe nytt, og mulighetene til å gjøre så mye forskjellig.

Det er utrolig gøy å starte med blanke ark og se et produkt bli til, og jeg liker å kunne gjøre backend, data science, infrastruktur, og til og med litt frontend. Så må jeg bare leve med å være litt “Jack of all trades, master of none”.

Hva jobber du med? 💪

Jeg startet nylig på nytt prosjekt som ML engineer i Team Passasjertelling hos TET Digital (del av Ruter). Vi jobber med å tilgjengeliggjøre informasjon om hvor mange som er og kommer til å være på bussen, trikkene, osv. til Ruter.

Akkurat nå jobber jeg med en løsning for live-prediksjon av passasjertall. Her konsumerer vi sanntidsdata om antall på- og av-stigende fra bussene, og kombinerer det med historiske data for å kjøre prediksjoner på hvor full bussen kommer til å være på de neste stoppestedene.

Jeg skriver hovedsakelig i Python, mottar sanntidsdata fra Kafka, og deployer løsningen ved hjelp av AWS SageMaker og ECS. Jeg er bare en måned inn i prosjektet, men det er utrolig motiverende og lærerikt så langt. Og jeg setter spesielt pris på alle de dyktige kollegaene jeg får mulighet til å jobbe med.

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg deler tiden min mellom TET sine kontorer, Minus 1-kontoret på Rebel, og (i blant) hjemmekontor. For meg er muligheten til å ta hjemmekontor et must-have, men de fleste dager foretrekker jeg å komme meg ut av leiligheten og til kontoret.

Teamet mitt kjører stand-up på mandager og onsdager, og kombinert med kontordager på tirsdag og torsdag sørger det for at vi er samkjørte uten for mye møter eller overhead.

Når det er sagt, så er nok favorittdelen min av uken "Minus 1-dagen". En dag i uken som jeg står fritt til å bruke på hva jeg vil. Så langt har jeg brukt den til å jobbe på personlige kode-prosjekter (bygge litt kompetanse på React Native og OpenAI API’er), ta utvidede langhelger for å reise, og (litt for ofte i det siste) Baldur’s Gate 3.

«Når det er sagt, så er nok favorittdelen min av uken Minus 1-dagen.»

Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠

Etter 6 år med Python som viktigste programmeringsspråk føler jeg at grunnlaget jeg en gang hadde i Java, C#, og JavaScript har forvitret en del.

Jeg liker å kunne bruke forskjellige løsninger og rammeverk, og prøver derfor å holde på litt kunnskaper om andre tech stacks.

Nyttårsforsettet for 2024 har vært å aktivt velge noe annet enn Python i mine personlige prosjekter, og jeg endte opp med Kotlin-backend i mitt nåværende side-prosjekt.

Arbeidspulten hos TET Digital, der Odd jobber med live-prediksjon av passasjertall. 📸: Privat
Arbeidspulten hos TET Digital, der Odd jobber med live-prediksjon av passasjertall. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

I 2021 sa jeg opp jobben min for å være med å starte en startup fulltid. Det er både det gøyeste og mest slitsomme jeg har gjort. Å skulle bygge et selskap fra grunnen av, og å være både utvikler, arkitekt, QA, og produkteier på en og samme gang var en opplevelse.

Noe av det mest utfordrende var mangelen på noen å sparre med, spesielt når det gjaldt tekniske avgjørelser. I ettertid ser jeg at jeg tok mange valg som gjorde systemet unødvendig komplekst eller tungvint.

Jeg innså virkelig verdien av å ha noen å sparre med, og hvor mye bedre tekniske valg man tar når man har noen å diskutere de med.

Det gikk ikke helt veien vi håpet for oss og jeg er nå tilbake i konsulentverden. Men jeg vil allikevel anbefale alle å vurdere en rolle i en startup. Selv om man ender opp med noen dumme tekniske valg lærer man utrolig mye av å være en del av et så lite selskap og ha et helhetlig ansvar for en full løsning.

«Det er både det gøyeste og mest slitsomme jeg har gjort.»
Odd har sikret seg vindusplass i Minus1s lokaler i Rebel i Oslo sentrum. 📸: Privat
Odd har sikret seg vindusplass i Minus1s lokaler i Rebel i Oslo sentrum. 📸: Privat Vis mer

Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

Tja, jeg er generelt veldig optimistisk for norsk IT-bransje, og jeg føler meg utrolig heldig som har den jobben jeg har. Min eneste bekymring er at vi har veldig mange IT bedrifter som hovedsakelig fokuserer på å levere tjenester i Norge.

Dersom vi skal holde oss konkurransedyktige må vi faktisk konkurrere mot de ledende selskapene i verden, ikke bare innad i Norge.

Hvor er vår Spotify eller Klarna? Norge henger et stykke bak når det kommer til oppstartsselskaper, og jeg synes derfor det er ekstra synd at vår nåværende regjering innfører regler som gjøre det enda vanskeligere for små norske selskaper å konkurrere internasjonalt, slik som exit-skatten og ekstra arbeidsgiveravgift (heldigvis på vei bort snart).

«Det ordner seg som regel til slutt!»

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Ikke vær redd for å prøve noe nytt! De mest lærerike periodene av karrieren min så langt har vært når jeg var ny i en stilling eller rolle, og jeg håper å oppleve det mange flere ganger videre. Vi bør oppfordre hverandre til å ta flere sjanser og å være mindre redd for å feile.

Da jeg jobbet i startupen fikk jeg ofte kommentarer på at det var tøft valgt og at andre skulle ønske de kunne være like “modige” og slutte i sin trygge jobb. Selv om jeg satte pris på å høre det syntes jeg også alltid det var litt overdrevet.

Ja, jeg kunne ha tjent bedre som konsulent enn gründer de årene, men det er også den eneste negative konsekvensen jeg opplevde. Og til gjengjeld fikk jeg en uforglemmelig og utrolig lærerik erfaring.

Når det kommer til karrierevalg er det få ting som faktisk er risikabelt. Det ordner seg som regel til slutt!