React 19 ute i beta: «Dette kan være til stor hjelp fremover»

Ny betaversjon av React, ny versjon av Node og viktig kunnskap om forsinkelser i ukas ForrigeUke.

– Use kan være nyttig for å håndtere Promises under rendering, og oppdateringer i Context API-et, forklarer Eivind Syrdalen Dovland, om React 19. 📸: Bekk / react.dev / kode24
– Use kan være nyttig for å håndtere Promises under rendering, og oppdateringer i Context API-et, forklarer Eivind Syrdalen Dovland, om React 19. 📸: Bekk / react.dev / kode24 Vis mer

Dette var uken for optiske illusjoner 🤯, lek med ilden 🔥 og kreative urverk. 🕣

Og 1107 ting skjedde i frontend-verdenen.

Ny betaversjon av React ⚛️

Forrige torsdag kunngjorde React-teamet at de hadde tilgjengliggjort en ny betaversjon av det populære frontend-biblioteket, nemlig React 19.

Denne versjonen inneholder en rekke nye og spennende funksjonaliteter, som kan være til stor hjelp fremover, spesielt når den stabile versjonen slippes.

React 19 introduserer blant annet Actions, et nyttig verktøy for å håndtere innsending av data, og et nytt API: use, som kan være nyttig for å håndtere Promises under rendering, og oppdateringer i Context APIet.

Du kan lese hele kunngjøringen her, og hvis du er av de som foretrekker video over tekst har Wes Bos laget en kort oppsummering av nyvinninger i den nye versjonen. Som han selv skriver: “Maaaaan, React 19 is packed with goodies!” 🍭

Versjons-bonanza 🆙

Det kan virke som forrige uke var uken for å kunngjøre nye versjoner, for det var ikke bare React som kom med rykende ferske versjoner. Både Node, TypeScript og React Native kunngjorde nye versjoner den siste uken 🥳.

Den kanskje største lanseringen sto Node for, da de lanserte sin versjon nummer 22, som inneholdt en rekke endringer. Denne versjonen vil være “Current release” de neste 6 månedene, før den blir “Active” i oktober 2024 (sjekk ut Node sin release schedule her).

Nyvinninger i denne versjonen av Node inkluderer blant annet require()ing av ESM-grafer, WebSocket klient og oppdateringer av V8 JavaScript-motoren ⚙️(les mer om de nye endringene her).

Der Wes Bos skrev at han mente React var “packed with goodies”, kan han også melde at han elsker å se “Node kickin’ ass”, i tillegg til at han hinter til at kanskje Bun kan ha noe av æren for de nye funksjonalitetene 🧐.

Viktig frontend-kunnskap 🧠

Malte Ubl, CTO i Vercel, skrev forrige uke et blogginnlegg om latency-tall han mener alle frontend-utviklere bør kjenne til.

Tiden en nettside laster og hvor raskt siden responderer på brukernes handlinger, er viktige faktorer når det kommer til om brukere er fornøyde med siden eller ikke, og begge blir ofte sterkt påvirket av nettverksforsinkelser.

Han påpeker at latency er en funksjon av brukerens nettverkstilkobling (5G, Wifi, LTE), hvor langt unna serveren brukeren kobler seg til er, og kvaliteten på nettverket i mellom.

Selv om forsinkelsestall kan se små ut alene, legges de fort sammen, og kan føre til relativt store forsinkelser som kan påvirke brukeropplevelsen drastisk. Basert på dette legger han frem en tabell med ulike tall som han mener enhver frontend-utvikler bør kjenne til 💡.

Det var alt for denne gang, sees neste uke! 👋