Pressen saksøker staten for masseovervåkning

– Med en så stor grad av overvåking som det nye lovverket legger opp til, vil kildevernet rammes direkte og indirekte, sier leder for Norsk Redaktørforening.

Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, sier at kildevernet kan rammes direkte og indirekte av masseovervåkingen. 📸: Lise Åserud / NTB
Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, sier at kildevernet kan rammes direkte og indirekte av masseovervåkingen. 📸: Lise Åserud / NTB Vis mer

Hovedeieren i Schibsted har varslet søksmål mot staten for planlagt masseovervåking av norske borgere. Presseorganisasjonene blir partshjelpere i søksmålet.

Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening går inn som partshjelpere til det varslede søksmålet fra Stiftelsen Tinius.

Bekymret

Schibsted-eieren vil domstolsprøve nye lovbestemmelser som vil tillate etterretningstjenesten og PST å samle inn og overvåke store deler av befolkningens daglige bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester.

Presseorganisasjonene er særlig bekymret for medienes mulighet til å gi et tilstrekkelig vern av kilder og mener det er nødvendig å få testet de nye fullmaktene opp mot kildevernet og ytringsfriheten.

– Med en så stor grad av overvåking som det nye lovverket legger opp til, vil kildevernet rammes direkte og indirekte, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening i en pressemelding.

Kan avsløre kilden

Hun viser til at det både vil innebære en fare for å avsløre kilder, og at frykten for at dette i seg selv kan ha en nedkjølende effekt på om folk tør ytre seg.

Stiftelsen Tinius eier 26 prosent av mediekonsernet Schibsted, som igjen eier andre mediebedrifter som VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.