Oslo-politiet og Kripos var med å felle ransomware-nettverket Hive

Norsk politi har deltatt i en stor internasjonal aksjon for å ta ned hackernettverket Hive.

En bilde av en beslaglagt ransomware-nettside ble vist fram på en pressekonferanse hvor den amerikanske statsadvokaten General Merrick Garland fortalte at en internasjonal politiaksjon hadde tatt ned infrastrukturen til hackernettverket Hive. 📸: Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
En bilde av en beslaglagt ransomware-nettside ble vist fram på en pressekonferanse hvor den amerikanske statsadvokaten General Merrick Garland fortalte at en internasjonal politiaksjon hadde tatt ned infrastrukturen til hackernettverket Hive. 📸: Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Vis mer

Oslo politidistrikt og Kripos har gjennom koordinering fra Europol deltatt i arbeidet med å mørklegge hackernettverket Hive.

Ingen er så langt pågrepet.

Har deltatt i stort samarbeid

FBI, US Secret Service, Europol og politiet i Tyskland og Nederland har stått i spissen for en skjult operasjon der man har infiltrert infrastrukturen til løsepengeviruset Hive.

I en pressemelding fredag opplyser politiet at Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet.

Som et resultat av denne nylige operasjonen, har man klart å kartlegge store deler av nettverket til Hive, skriver politiet.

Ble erstattet med "splash-plakat"

Operasjonen endte torsdag med at hele infrastrukturen til Hive ble tatt ned – og erstattet med en såkalt "splash-plakat"

– Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet Hive er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier politiadvokat Erik T. Hansen ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

Arbeidet fortsetter

Ingen er så langt pågrepet, siktet eller straffet for disse forholdene, men politiet opplyser at arbeidet fortsetter.

– Norsk politi har gjennom internasjonalt politisamarbeid i regi av Europol fortløpende bidratt inn i andre lands etterforskning av Hive. Forhåpentligvis vil dette samarbeidet redusere faren for ytterligere angrep. Oslo politidistrikt fortsetter sin etterforskning av angrep rettet mot virksomheter i Norge og vil også i fremtiden samarbeide tett med andre lands politimyndigheter, sier Hansen.